lotnick 22.05.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Cześć.Czy jest jasno powiedziane w przepisach jak ma współpracować WM z wymaganą kratką w "kotłowni"? Sytuacja:Mam mały dom. Kocioł kondensacyjny, zamknięta komora.Kominek z dolotem z zewnątrz. Pytania:Gdy włączę WM, zapalę w kominku i otworzę drzwi do kotłowni to mogłoby pociągnąć z kratki dym z komina? Uzasadnione obawy?Mam jeszcze kratę przewietrzającą komin od kominka. Czy kratkę mogę podłączyć do dolotu z zewnątrz? Przedstawiciel producenta kominów mówi, że można, ale nie wiem czy nie zaburzy to temperatury komina? Mój pomysł, ale daleki od ideału:Do kotłowni dolot z zewnątrz, wymagana kratka,drzwi szczelne. Jak to najlepiej zrobić? Wątpliwości?Co jak otworzę kotłownię?Nie chcę marnować 5% powierzchni domu :-] Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.05.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 gdzieś w warunkach technicznych widziałem ,że nie jest konieczna kratka w kotłowni dla kotłów z zamkniętą komorą spalania i nawet może być wentylowana mechanicznie .Nie podoba mi się to ale tak teraz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 24.05.2014 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ja chcę aby było bezpiecznie.Jak to powinno być wg Ciebie? Kratka grawitacyjna w kotłowni to przy wentylacji mechanicznej chyba nienajlepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts