Adam K 25.05.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Przed zakupem działki, uzbrojonej, wystąpiłem o decyzję o warunkach zabudowy. Cała działka jest pod zabudowę jednorodzinną z możliwością wyłączenia na działalność pozarolniczą. Rozumiem że jest to działka rolna którą dopiero trzeba wyłączyć. Mój problem i moje pytanie to czy taką działkę mogę kupić za pieniądze z Kasy Mieszkaniowej gdzie jest zapis że mam przeznaczyć na zakup działki budowlanej. Obawiam się że Urząd Skarbowy uzna to jako zakup nie działki a pola. Czy jeśli właściciel działki przed sprzedażą mi odrolni część to czy Urząd Skarbowy uzna całość sumy wydanej na zakup jako przeznaczoną na zakup działki budowlanej.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 26.05.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Cześć, dokładnie na tej samej zasadzie kupiłem grunty jeszcze rolne ale przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne. W US powiedziano mi, że dla nich podkładką będzie decyzja o warunkach zabudowy oparta na - obowiązującym wówczas jeszcze - planie zagospodarowania przestrzennego. Załatwiałem to w listopadzie zeszłego roku, plan był więc nie miałem problemów. Teraz planu nie ma bo był wygasł Oczywiście wykładni US nie mam na piśmie więc gdyby ktoś tutaj dał koordynaty na stososowne zapisy w stosownej ustawie, to byłoby git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam K 26.05.2004 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Dziękuję za odpowiedź. Ja również zwróciłem się do US prywatnie i uzyskałem budującą odpowiedź że to ciekawy problem i może być różnie interpretowany oraz radę że mogę pójść na całość i zaryzykować. Czekam na ficjalną interpretację US lecz już uzyskałem odpowiedź, że nie jest ona w żaden sposób wiążąca i nawet po niej urząd może się wycofać. U mnie plan nie wygasł, wręcz przeciwnie na dniach może się pojawić, ale ja już mając prawomocną decyzję o przeznaczeni działki podobno nie będę miał zmienionej. Nadal "wisi" ta interpetacja urzędu. Pozdrawiam Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 30.05.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 Wg ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego jednym z celów oszczędzania w Kasie Mieszkaniowej może być zakup działki budowlanej lub jej części pod budowę domu jednorodzinnego lub budynku mieszkalnego, w którym jest lub ma być usytuowany lokal mieszkalny posiadacza rachunku osobistego. Wg mnie nie mozna za srodki z kasy mieszkaniowej kupic dzialki rolnej, dzialka musi byc budowlana.Sprobuj wystapic do US o oficjalna wytyczna.W moim US mialem male problemy, gdy kupilem za pieniadze z KM dzialke uslugowo z mozliwoscia mieszkania dla wlascicielaAle w koncu sie udalo przekonac urzednikow.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 30.05.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 Wg ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego jednym z celów oszczędzania w Kasie Mieszkaniowej może być zakup działki budowlanej lub jej części pod budowę domu jednorodzinnego lub budynku mieszkalnego, w którym jest lub ma być usytuowany lokal mieszkalny posiadacza rachunku osobistego. Wg mnie nie mozna za srodki z kasy mieszkaniowej kupic dzialki rolnej, dzialka musi byc budowlana.Sprobuj wystapic do US o oficjalna wytyczna.W moim US mialem male problemy, gdy kupilem za pieniadze z KM dzialke uslugowo z mozliwoscia mieszkania dla wlascicielaAle w koncu sie udalo przekonac urzednikow.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts