tomaszzakopane 22.05.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam Mam możliwość kupienia od znajomego takiego pieca z podajnikiem Tylko rok produkcji 2007 czyli nie jest to najnowsza seria ale obecnie posiadam kocioł ogniwo bez podajnika tylko przewymiarowany ma 17 kw na około 90m2 i jestem zadowolony Czy ktoś z was ma taki piec i czy możecie coś o nim powiedzieć ?Czy ma jakieś alternatywne palenisko aby módz spalić węgiel który mi pozostał ? Jak wygląda np. dobowe spalanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.05.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Poczytaj ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.05.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam Mam możliwość kupienia od znajomego takiego pieca z podajnikiem Tylko rok produkcji 2007 czyli nie jest to najnowsza seria ale obecnie posiadam kocioł ogniwo bez podajnika tylko przewymiarowany ma 17 kw na około 90m2 i jestem zadowolony Czy ktoś z was ma taki piec i czy możecie coś o nim powiedzieć ? Czy ma jakieś alternatywne palenisko aby módz spalić węgiel który mi pozostał ? Jak wygląda np. dobowe spalanie itp. Na pewno to 10ka? Wklej jej zdjęcie, popatrz na tabliczkę znamionową. Spalanie nie zależy tyle od pieca co od zapotrzebowania budynku na ciepło., umiejętności palacza i jakości ekogroszku. Z śmieciucha przesiadka na piec na eko to danie sobie odrobinę komfortu. Z jakiego powodu sprzedawany piec? Jaka cena? Tak z ciekawości zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.05.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) W 2007-mym nie było 10-tek OE+To bardzo świeży kocioł.Ba, nie było wtedy nawet innych OE+, o ile mnie pamięć nie myli to byłem w Instytucie w Zabrzu w 2011, wtedy zawijany badali pierwszego z E+ 16kW,Były już wtedy Ogniwo Eko ale nie 10-tki. Edytowane 22 Maja 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.05.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W 2007-mym nie było 10-tek OE+ To bardzo świeży kocioł. Ba, nie było wtedy nawet innych OE+, o ile mnie pamięć nie myli to byłem w Instytucie w Zabrzu w 2011, wtedy zawijany badali pierwszego z E+ 16kW, Były już wtedy Ogniwo Eko ale nie 10-tki. w 2007 to wyszedł ognik pid na "otwarty" rynek jak pamiętam, miśka wówczas jeszcze też nie było marzec 2008r to pierwsze kotły z brucerem, 25-ki..... Prawdopodobnie zatem nie może być nawet mowy o palniku żeliwnym brucer.., pewnie to jakaś wcześniejsza "fajka" pytanie o moc zestawu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 22.05.2014 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) To cudo Tabliczki znamionowej nie ma zabardzo jak zrobić bo jest miedzy podajnikiem a piecem ale to napewno 10 kw i 2007 r produkcji ale piec kupiony był 2010 roku i pracował 3 sezony Edytowane 22 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.05.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Tak jak myślałem, jakiś rodzaj "fajki"Taki palnik jest na ekogroszek, zaletą będą wyższe sprawności na małych mocach, byłoby by fajnie, gdyby moc samego palnika była w okolicy 15-17kW a nie 25kW.Kwestia ceny, jak nie jest zniszczony, to sądzę,że źle nie zrobisz. Kupując zobacz jak wygląda ślimak, jak to znajomy, to poproś, czy możecie go wyjąć z rury podajnika, będziesz wiedział, czy trzeba zainwestować już w nowy.Jak kolega palił mokrym, to stalowy idzie w 3lata zajechać, jak było dobrze palone suchym to pod 7lat można na stalowym podciągnąć bez wymiany.Majątek to nie jest, powinieneś kupić do 200zł, najlepiej kontaktując się z serwisem firmy Ogniwo, powinni wiedzieć jakiej marki palników używali. Sterownik zawsze możesz zmienić, jak sobie z tym, co jest na kotle nie będziesz potrafił poradzic, czy zwyczajnie chciałbyś coś bardziej na czasie.jak masz 1 czy 2pompy, to kieszeni Ci nie urwie SPP a pracuje dobrze, z czystym sumieniem mogę polecić.Jak będziesz chciał to idzie go kupić z bramką internetową i sterować przez neta. Zobacz sobie portal ekotlownia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 23.05.2014 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) tu jeszcze dwie fotki Pytanie jest takie czy jest możliwość zapalenia czymś innym niż groszek i miał bo rusztu żadnego tam nie ma ale czy po jakiś kombinacjach np. dołożenie rusztu czy coś ? Edytowane 23 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.05.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jest to jakiś palnik fajkowy, kociołek zabrudzony, bo używany, nie stał przecież na wystawie, tylko grzał Spróbuj kolegę namówić, czy idzie ślimak wyciągnąć, abyś mógł zobaczyć, czy trzeba go wymienić W tego typu palnikach ślimaki się zużywają w połowie między paleniskiem a koszem zasypowym. Reszta kwestia ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 23.05.2014 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Przecież nic na temat zabrudzenia nie mówię przecież to oczywiste ale dalej nie odpowiedzieliście na moje pytanie cena jaką chce to tysiąc z małym hakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.05.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Na fotach, które wstawiłeś prowadzenia do rusztu awaryjnego nie widać, więc na 99%go nie ma. Spalanie dobowe zależeć będzie od tego, jak masz ocieplony domek, jakie lubicie temp. oraz ile wody zużywacie.Plus to, jak będziesz potrafił ustawić sterownik. Cena z gatunku śmiesznych, moim zdaniem warto, choćby ze względu na wygode w porównaniu do kopciuszka, którego posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 23.05.2014 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) No tak tylko mam jeszcze 2 -3 tony węgla który mi został co z nim zrobie? Do tej pory spalałem jakieś 2 tony przez zime Dom jest drewniany jak grzejniki zrobią się ciepłe to po 2 -3 godzinach mam 24 st przy temperaturze pieca 45 stopni tak ze nie pale w sezonie grzewczym caly czas bo bym się ugotował A tak z ciekawości to taki ślimak ile kosztuje? Edytowane 23 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.05.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jarecki pisał że około 200 zł kosztuje ślimak. Odnośnie pieca ogladnij go dobrze. Do tego piecyka dobrym dodatkiem byłby sterownik SPP. Tym sterem z pomocą forum wycisniesz z kociołka max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 23.05.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 No dobra spale jakoś w nim ten węgiel co mam czy raczej nie ! czy on pójdzie np. na pelet ? czy bez wymiany palnika nie cena to wywolawcza to 1200 zł może mi się uda urwać 100 lub dwie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 23.05.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Przecież zawsze możesz sobie uspawać z jakichś prętów prowizoryczny ruszt i położyć go na palniku i spalisz ten węgiel jak w śmieciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 25.05.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Więc tak Kocioł kupiłem za 1040 zł wszystko fajnie tylko martwi mnie że zasobnik jest pordzewiały i ten element w którym jest ślimak w miejscu mocowania zbiornika ! Powiedzcie czy jest jakiś sposób na to czy malować jakąś farbą na rdze czy coś w tym stylu? Czy to jest normalne że w 3 sezony tak zardzewiało ? ślimak według mnie jeszcze trochę pociągnie nie jest najgorzej choć widać że 3 ząb jest cieńszy niż pozostałe Edytowane 25 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.05.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Więc tak Kocioł kupiłem za 1040 zł wszystko fajnie tylko martwi mnie że zasobnik jest pordzewiały i ten element w którym jest ślimak w miejscu mocowania zbiornika ! Powiedzcie czy jest jakiś sposób na to czy malować jakąś farbą na rdze czy coś w tym stylu? Czy to jest normalne że w 3 sezony tak zardzewiało ? ślimak według mnie jeszcze trochę pociągnie nie jest najgorzej choć widać że 3 ząb jest cieńszy niż pozostałe [ATTACH=CONFIG]262063[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262064[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262065[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262066[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262067[/ATTACH] Na pewno nie przepłaciłeś. Oczywiście pomaluj elementy pordzewiałe ,przeczyść z rdzy.Zasobnik wyczyść pomaluj,i postaraj się użyć suchego eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 25.05.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Jescze 2 fotki A dlaczego to tak pordzewiało czy to możliwe ze w 3 sezony? Dobrze ze w tym podajniku blacha gruba Edytowane 25 Maja 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.05.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Jescze 2 fotki [ATTACH=CONFIG]262080[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262081[/ATTACH] Gościu chyba często sypał wilgotny węgiel. Jak wyczyścisz ten zasobnik w środku u zejścia to zobacz czy tamte ścianki już nie są cienkie, jeśli tak to wspawałbym tam nowe blachy na tych skosach przy zejściu żeby przedłużyć jego żywotność. Nie wiem jak w starszym kotle Ogniwa były te blachy ale w tych nowych to przed upływem 3-go roku wylatywały tam dziury. Wuwok, to nie złośliwość, ostatnio nawet 9km ode mnie był taki przypadek. Pisałem nawet do Zawijana_2 czy można to reklamować jak kocioł jeszcze na gwarancji i trochę mi podpowiedział. Na forum też czasem sobie dokładaliśmy do pieca ale poza zawsze czułem do niego jakąś sympatię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Jescze 2 fotki [ATTACH=CONFIG]262080[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262081[/ATTACH] A dlaczego to tak pordzewiało czy to możliwe ze w 3 sezony? Dobrze ze w tym podajniku blacha gruba Siarka z węgla,wilgoć= rdza To normalne,wyczyść,pomalować musisz i zapomnij o tym na razie.Przed tobą trudniejsza cześć,nauka palenia eko. Niestety za nią zapłacisz z własnej kieszeni. Parę kilo puścisz w komin zanim poprawnie będziesz spalał węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts