Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka ceramiczna? więc czym się kierować przy wyborze...?

Anek93

Recommended Posts

Witam,

szukamy dachówki ceramicznej na pokrycie domku i tutaj zaczyna się problem...

poszukujemy konkretnej dachówki, która będzie na lata. Zastanawialiśmy się nad creaton'em ale ponoć ma coraz gorsze opinie. Koramic, też wchodzi w grę ale prawdę powiedziawszy każdy swoje chwali i tutaj powstaje pytanie do Was!

Czym tak naprawdę kierować się przy wyborze dachówki ceramicznej? nie mówię tym razem o cenie, lecz o wytrwałej dachówce.

Glazurowana czy angoba? ponoć glazurowana jest lepsza i sama się czyści pod wpływem deszczu/śniegu ale czy to prawda?

Chciałabym aby wypowiedziały się osoby, które mogą doradzić i podpowiedzieć czym się kierować przy wyborze, co jest istotne, a co nie, oraz co poleciliby osobiście :)

z góry dziękuję!

Każda dachówka będzie na lata przy poprawnie wykonanym dachu. Przy wyborze radzę kierować się walorami estetycznymi i ceną. Angoba szlachetna (glazura) jest bardzo gładka więc to oczywiste, że będzie trochę czystsza ale za to w słońcu daje po oczach. Na angobie półszlachetnej (matowej) brudu nie widać. Ot i cała porada. Pozdrawiam.

Czym tak naprawdę kierować się przy wyborze dachówki ceramicznej? nie mówię tym razem o cenie, lecz o wytrwałej dachówce.

Glazurowana czy angoba? ponoć glazurowana jest lepsza i sama się czyści pod wpływem deszczu/śniegu ale czy to prawda?

Pamiętaj, że to co najlepsze jest też z reguły najdroższe... :) Dachówki glazurowane to najwyższa półka wśród pokryć ceramicznych. Trzeba oczywiście zaakceptować specyficzny odblask dachu (u mnie dom z dachówką glazurowaną robi za drogowskaz na dzielnicy - jak mówimy jak do nas dojechać to zawsze używamy tego domu :p). U nas zdecydowaliśmy się jednak na dachówkę angobowaną Koramic - zwykłą, a nie szlachetną. W dachówkach tego typu podobno ta firma jest absolutnym numerem 1 - tak przynajmniej mówił mi kierownik budowy i dekarze. Angoba jest dość śliska, więc się nie brudzi, a przy tym nie błyszczy się w słońcu, co mi odpowiada. Cenowo wyszło nam kilka % taniej od Braasa, ale w mojej okolicy (Kotlina Kłodzka) wszystkie produkty Wienerbergera mają dobre ceny, więc nie ma co tego odnosić do całej Polski...

P.S. angoba wygląda tak: (nie ma dużego połysku jak widać)

renesansowa-l15-brazowa-angoba2.jpg

Jest jeszcze angoba szlachetna, bywa nieco mniej połyskliwa a również gładka jak szkliwo. Również stosowanie jasnych kolorów w dachówce szkliwionej sprawia, że nie lśnią się tak bardzo w słońcu - np kolor ceglasty lub kasztanowy wygląda w słońcu ok.

Są też dachówki szkliwione, które aż tak bardzo się nie błyszczą w słońcu - np bogeny innovo 10 lub bardziej płaskie reform 11.

Najbardziej się świecą dachówki szkliwione w ciemnych barwach np popularne aktualnie czarne, grafity czy antracyty.

Witam,

szukamy dachówki ceramicznej na pokrycie domku i tutaj zaczyna się problem...

(...)

Chciałabym aby wypowiedziały się osoby, które mogą doradzić i podpowiedzieć czym się kierować przy wyborze, co jest istotne, a co nie, oraz co poleciliby osobiście :)

Ja polecę zdecydowania Braas - przefiltrowałem internet pod każdym kontem szukając rozwiązania dla siebie i braas zdecydowanie wygrywa. Nie będę wnikać o co chodzi z creatonem itd. ale w każdej plotce podobno jest ziarnko prawdy. Dlatego ja nie będę ryzykować. =|

Każda dachówka będzie na lata przy poprawnie wykonanym dachu. Przy wyborze radzę kierować się walorami estetycznymi i ceną. Angoba szlachetna (glazura) jest bardzo gładka więc to oczywiste, że będzie trochę czystsza ale za to w słońcu daje po oczach. Na angobie półszlachetnej (matowej) brudu nie widać.

Na innych forach piszą inaczej. Widzę, że postów było napisanych coniemiara przez Pana, a co za tym idzie - musi przemawiać doświadczenia. :]

Mylę się pisząc powyższe? :cool:

Ja też na innych forach pisuję to samo. Nie w ilości postów tkwi doświadczenie a w latach pracy na dachu bardzo różnymi pokryciami. Pozostaje tylko kwestia czyje argumenty trafiają bardziej do przekonania. Kolejny raz powtórzę, że nie ma żadnego obowiązku korzystania z moich rad. Pozdrawiam.

Ja mam angobę szlachetną (Koramic) i nie jest jakoś perfidnie świecąca. Widziałem dach glazurowany i moim zdaniem różnica w połyskliwości jest ogromna - na korzyść glazury oczywiście. Dom stoi jednak klasycznie północ-południe i liczę się z tym, że za kilkanaście lat będzie trzeba czyścić dachówki od strony północnej.

Ja mam Koramica Antracyt Angoba. Wziąłem bo akurat była promocja na niego. A wahałem się jeszcze, bo Roben Piemont też był ok. Wygrała cena, bo wizualnie nie widzialem różnicy Nie tylko cena za samą dachówkę ale za wszystkie elementy. Bo się może okazać, że dachówka tańsza o 10gr ale gąsiory czy inne dodatki będą 2x droższe. A inne dachówki akurat wtedy były dużo droższe - to mój argument, albo brzydsze - to argument Żony :) Edytowane przez gustavv

Odnośnie trwałości warto wziąć pod uwagę warunki gwarancyjne. Trzeba sobie przestudiować blankiety gwarancyjne - na co dokładnie jest gwarancja, jakie są wymagania, czy jest z dostawą na miejsce czy nie. Diabeł jak to się mówi tkwi w szczegółach. Warto też poszukać opinii jak zgłoszenia gwarancyjne są rozpatrywane przez firmę - nie każdy ma ochotę na sąd.

Druga sprawa - dachówki ceramiczne o gorszym materiale są często silikonowane aby zmniejszyć nasiąkliwość - nikt nie wie jednak do końca jaka jest trwałość tego silikonowania. Dachówki o wystarczająco mocnym spieku nie wymagają silikonowania.

W ostatnich czasach jest słabo w budownictwie i firmy bardzo oszczędzają, m.in. na dodatkach, barwnikach do masy. Dlatego jakość bywa nie najlepsza.

Ja u siebie na dachu mam Robena monzę kasztanowego - na jakość nie narzekam i byłem szczęśliwy gdy ją kupowałem, no wiecie ... glazura.

Teraz już taki szczęśliwy nie jestem. W dni słoneczne świeci się to jak psu .... wiecie co.... Pełny plastik fantastic.

Teraz takie dachówki szkliwione można kupić za psie pieniądze ...

Są różne kolory i kształty z różnymi fantazyjnymi nazwami najczęściej nie mającymi nic wspólnego z produktem. Problem jest w tym że nie pasują one potem do żadnych fajnych elewacji ani wykończeń w drewnie czy kamieniu.

Od jakiegoś czasu jestem zauroczony dachówkami śródziemnomorskimi. Makarony jednak są królami wzornictwa. U nas można dostać dachówki głównie z Włoch i Francji. Z hiszpanii też są fajne ale przed odległość bardzo drogie. Z Francji jest Imerys - jednak też nieco drogie. Z Włoch Cotto Possagno (te znam bardziej) - te dachówki w kolorze czerwonym kładzie się również na kościoły i zabytki . Można sobie wejść na stronkę http://www.cottopossagno.pl (jest tam sporo galerii)

a jak ktoś jest z Krakowa to jest fajna wystawka w firmie ASKOT przy wieży ciśnień od wjazdu do Krakowa od Skawiny.

Można też wpisać w google dachówki włoskie lub francuskie i sobie pooglądać.

Inny świat stylistyczny wykraczający poza nasz zaścianek ... To czy się komuś ten styl spodoba czy nie to już kwestia gustu.

Mi przynajmniej się podoba i to bardzo.

UNICOPPO d'autore - Lesz  - 3.jpg

temax serenissima 13.jpg

temax serenissima 10.jpg

Edytowane przez martinez44

Siedzisz w branży bo to widać z Twoich poprzednich wpisów więc przez szacunek dla konkurencji warto poprawnie wpisać nazwę firmy, o której się pisze. Braas a nie Bras. Braas nie jest jedynym producentem dachówek cementowych i ma w swojej ofercie podobnie jak inni dachówki ceramiczne. Oczywiście dachówki cementowe nie dorównają żywotnością ceramicznym ale 60 lat to wystarczająco dużo. Warto również wspomnieć że grubo ponad 50% dachów krytych dachówką ma krycie wstępne wykonane folią więc remont tych dachów w niedalekiej przyszłości jest nieunikniony. Nie rzecz w pokryciu a w odpowiednim doborze wszystkich warstw dachu. Powtórzę kolejny raz: żywotność dachu jest tak duża jak żywotność najsłabszego elementu użytego do jego wykonania. Pozdrawiam.

Siedzisz w branży bo to widać z Twoich poprzednich wpisów więc przez szacunek dla konkurencji warto poprawnie wpisać nazwę firmy, o której się pisze. Braas a nie Bras. Braas nie jest jedynym producentem dachówek cementowych i ma w swojej ofercie podobnie jak inni dachówki ceramiczne. Oczywiście dachówki cementowe nie dorównają żywotnością ceramicznym ale 60 lat to wystarczająco dużo. Warto również wspomnieć że grubo ponad 50% dachów krytych dachówką ma krycie wstępne wykonane folią więc remont tych dachów w niedalekiej przyszłości jest nieunikniony. Nie rzecz w pokryciu a w odpowiednim doborze wszystkich warstw dachu. Powtórzę kolejny raz: żywotność dachu jest tak duża jak żywotność najsłabszego elementu użytego do jego wykonania. Pozdrawiam.

W sumie racja. Usunąłem wpis o Braasie. W sumie nie znam tego produktu w szczegółach więc moje zdanie w tym zakresie nie wiele jest warte. Pochodzę z Bolesławca i tutaj jest sporo dachów z IBF układanych w latach 90-tych. Obecnie wyglądają tragicznie - fabra z nich złazi strasznie. Ludzie próbują to malować ale jest to nieskuteczne (znowu odchodzi farba) IBF natomiast produkował droższą wersję dachówki cementowej, która była barwiona w masie bez powłoki specjalnej. Ta po 20 latach wygląda dobrze. Pewnie Braas ma obecnie znaczenie lepszą technologię ...

• 2 months później...

Jeśli już pytasz to skoncentruj się na estetyce( designie, wyglądzie, wzornictwie) i na cenie. To jest najzdrowsze podejście. Wielu inwestorów pada ofiarą działań marketingowych wielkich korporacji które nęcą lub straszą. Nęcą reklamami, folderami - straszą niby gorszą jakością pozostałych produktów. W efekcie oszołomiony klient pozostaje ze zwykłą dachówką kupioną o 10 tysięcy za drogo. A producent (ten super drogi- Niemiecki) po 10 latach działalności się zwinie i, i tak nie będzie gwarancji, i tak( przykład Rupp-Ceramika).

Tak się kończy cielęcy zachwyt i wpatrzenie w niemieckie produkty.