kamil929 22.05.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam Niedługo w moim nowo powstającym domu zagości prąd. Trafo do którego jestem podpięty to TT (w papierach również).Pytanie moje brzmi: dlaczego nie można uziemiać N w TT jak i rozdzielać go ? Szukałem w internecie odpowiedzi na to pytanie ale jej nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Bo tam masz N, więc jak masz zamiar rozdzielić ten przewód ?Poczytaj, zapoznaj się z układami sieci, wówczas może zrozumiesz.A szukałeś licho - http://bezel.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:ukady-sieci&catid=39:instalacje-elektryczne&Itemid=100 PS. Przewód N chce rozdzielać - to jest już chore !I rozdzielisz na N i ... (?) drugi N ? Edytowane 22 Maja 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.05.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Domniemuję, że nadal nie znasz odpowiedzi na Twoje pytanie Popatrz na rysunki z linku powyżej. Jakbyś uziemił N, to nie byłby to N, bo N jest nieuziemiony. Uziemiony jest PEN. A w sieci TT PEN nie występuje. Gdyby wystąpił, to nie byłaby to sieć TT jeno ... popatrz na obrazki, porównaj. Zwróć uwagę na różnicówkę w TT. PEN (i PE) się nie rozłącza. Następnie zastanów się, jaka jest różnica między uziemieniem N a uziemieniem punktu neutralnego transformatora, do którego N jest podłączony. Generalnie osobom niezwiązanym z branżą te wszystkie N, PEN, PE się mylą, używają często nieprawidłowych określeń, a to jest przez zawodowców tępione. Na wyjaśnienia z teorii elektryki to bym tu za bardzo nie liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.05.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jakbyś uziemił N, to nie byłby to N, bo N jest nieuziemiony. Przypominam szanownemu przedmówcy, że jednak N jest uziemiony. Na początku linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 23.05.2014 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Bo tam masz N, więc jak masz zamiar rozdzielić ten przewód ? Poczytaj, zapoznaj się z układami sieci, wówczas może zrozumiesz. A szukałeś licho Podwykonawcy nagminnie uziemiają N w złączach w TT na Podkarpaciu (tutaj to wciąż popularna sieć). Mało ? Energetyka uziemia N na słupach w TT. Mało ? Robią tu projekty WLZ ze złącza (gdzie oczywiście N jest uziemione i ROZDZIELONE) YKY 5x10. Co to oznacza ? A no to, że chcą aby rozdzielone i uziemione N puścić w piątym kablu o kolorystyce żółto-zielonej (w zamyśle PE). Ale i tak nikt mi nie powiedział DLACZEGO nie wolno N uziemiać ? Odp: "bo N się nie rodziela" nie uznaję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.05.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Bo takich macie elektryków na Podkarpaciu, dlatego ! Tak samo, jak prowadzenie WLZ od złącza w postaci 5-żyłowej, i to oddalonego od instalacji odbiorcy o dziesiątki metrów. Nic na to nie poradzi, że Podkarpacie ma jełopów, nie elektryków, to wszystko. Masz odpowiedź w p. 3 wskazanego przeze mnie linku, wraz z rysunkiem nr 4, czego jeszcze nie rozumiecie, ludzie z Podkarpacia ? PS. Skoro N jest uziemione i rozdzielone, to jaki twór powstaje wówczas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 23.05.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 > Masz odpowiedź w p. 3 wskazanego przeze mnie linku, wraz z rysunkiem nr 4, czego jeszcze nie rozumiecie, ludzie z Podkarpacia ? NIE, TAM NIE MA ODPOWIEDZI ! Tam jest napisane i narysowane jak to ma być poprawnie wykonane. Tam są charakterystyczne cechy TT. Ale odpowiedzi na moje pytanie nie ma. Dlaczego nie wolno uziemiać N w TT ? > PS. Skoro N jest uziemione i rozdzielone, to jaki twór powstaje wówczas ? Może zamiast tego odpowiedz jak wygląda ochrona przeciwporażeniowa w tak zrobionym tworze ? Czy w takim tworze rozdzielone N w żółto-zielonej izolacji to dalej przewód czynny ?Czy pralka, której obudowa podpięta będzie do żółto-zielonego przewodu z takiego tworu będzie bezpieczna w dotyku czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.05.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Najpierw rozszyfruj znaczenie poszczególnych liter w nazwie układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.05.2014 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 > Najpierw rozszyfruj znaczenie poszczególnych liter w nazwie układu. Rozszyfrowałem. Odpowiedzi oczywiście tam nie ma Zapytam inaczej. Załóżmy, że cały przesył, złącze i instalacje odbiorcze wykonamy dokładnie jak dla TN-C/TN-C-S. Trafo jednak będzie TT. Czym to grozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Grozi to głupotą wykonawcy z Podkarpacia, niczym więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.05.2014 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 > Grozi to głupotą wykonawcy z Podkarpacia, niczym więcej. Bardzo dziękuję za rzetelną i fachową odpowiedź. Pozdrawiam. A może ktoś ma inne zdanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.05.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 ....... Na wyjaśnienia z teorii elektryki to bym tu za bardzo nie liczył. Przepraszam a gdzie mogę uzyskać taką odpowiedź ? Na elektrodzie.pl temat spadnie zanim w ogóle się rozwinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Przykre, że ludzie z Podkarpacia nie rozumieją podstawowych spraw związanych z elektryką. Może tam szkół o profilu elektrycznym nie ma ?Może nie słyszeli o PN-91/E-05009 ? Może nie dowiedzieli się, co oznaczają symbole elektryczne, definicje pojęć stosowanych w ochronie przeciwporażeniowej (tłumaczenie z języka angielskiego) ?Może nie poznali pojęć związanych z uziemieniem ochronnym (druga litera T w nazwie układu sieci) ?Wiele nauki przed Wami, drodzy elektrycy z Podkarpacia, bardzo wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.05.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 a na forum sep dowiesz się, że masz wynająć elektryka. Co więcej, na tych forach będą wypowiadały się te same osoby (porównaj nicki).Zajrzyj na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 No przecież wynajął ! I czego się dowiedział ? Że Podwykonawcy nagminnie uziemiają N w złączach w TT na Podkarpaciu (tutaj to wciąż popularna sieć). Mało ? Energetyka uziemia N na słupach w TT. Mało ? Robią tu projekty WLZ ze złącza (gdzie oczywiście N jest uziemione i ROZDZIELONE) YKY 5x10. Co to oznacza ? A no to, że chcą aby rozdzielone i uziemione N puścić w piątym kablu o kolorystyce żółto-zielonej (w zamyśle PE). Nie moja wina, że źle trafił ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.05.2014 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 No przecież wynajął ! Gdzie ja tak napisałem ? Pokaż a przyznam ci racje. Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytania. Wspomniane PN-91/E-05009 nie odpowiada na moje pytanie. Jaki będzie rezultat zastosowania instalacji jak dla TN-C-S przy istniejącym trafo TT ? Jakie będzie wtedy napięcie dotykowe ? Jaka będzie szacunkowa impedancja pętli zwarcia L-pseudo PE i czy spełniony będzie warunek SWZ ? Zamiast obrażać elektryków z Podkarpacia albo jak belfer rzucać normami wystarczyłoby odpowiedzieć na moje pytania. To zabiera mniej czasu i energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.05.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 a na forum sep dowiesz się, że masz wynająć elektryka. Co więcej, na tych forach będą wypowiadały się te same osoby (porównaj nicki). Zajrzyj na priw. Przeczytałem, dzięki. Sorry za zamieszanie. Nie będę kontynuował już tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Gdzie ja tak napisałem ? Pokaż a przyznam ci racje. Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytania. Wspomniane PN-91/E-05009 nie odpowiada na moje pytanie. Jaki będzie rezultat zastosowania instalacji jak dla TN-C-S przy istniejącym trafo TT ? Jakie będzie wtedy napięcie dotykowe ? Jaka będzie szacunkowa impedancja pętli zwarcia L-pseudo PE i czy spełniony będzie warunek SWZ ? Zamiast obrażać elektryków z Podkarpacia albo jak belfer rzucać normami wystarczyłoby odpowiedzieć na moje pytania. To zabiera mniej czasu i energii. Odpowiedź masz tutaj - Teraz już tylko policzyć, na podstawie p. 413.1.4 wspomnianej normy i wynik gotowy. Takie to trudne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.05.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Pisać nie musisz, ale poczytać możesz http://www.edwardmusial.info/pliki/alt_tn_tt.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.07.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Energetyka uziemia N na słupach w TT Energetyka nie jest taka głupia, żeby w sieci TT uziemiać N na słupach po trasie linii. Najprawdopodobniej jest to sieć TN, tylko komuś się zapomniało opisu zmienić. Ale i tak nikt mi nie powiedział DLACZEGO nie wolno N uziemiać ? Odp: "bo N się nie rodziela" nie uznaję za odpowiedź. Bo sieć TT to sieć, gdzie jeden punkt układu powinien być bezpośrednio uziemiony; najczęściej jest to punkt neutralny transformatora. Jakbyś uziemił toto jeszcze na słupie przez Energetykę albo na przyłączu nagminnie przez podwykonawcę, to by ci zabezpieczenie RCD przy trafo wyłączyło sieć lub "buczało", że jest awaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts