Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi techniczne .. może Wiśniowski ?

Recommended Posts

Witam !

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Chodzi o drzwi techniczne pomiędzy garażem a pom gospodarczym. Z racji że garaż będzie nisko temp dobrze byłoby gdyby były jakoś ocieplone i miały uszczelki (akustyka). Kolejny wymóg to cena coś w ok 500zł.

Da się coś takiego znaleźć ?

Hormann jest albo kiepski za 300zł albo drogi za przeszło 1000zł. Przypadkowo natrafiłem na drzwi stalowe Wiśniowskiego, oznaczone jako drzwi płaszczowe, stalowe zewn serii Eco. Niestety na stronie jest mało informacji niby jedna maję grubośc 63mm w innych jest opisane że mają styro 39mm.

Koszt to ok 400-500zł.

Widział ktoś takie drzwi, warte zainteresowania ?

W tej cenie coś z marketu? Zwykłe stalówki, blacha ocynk, grubość ze 40mm, wypełnienie styropian. Do tego ościeżnica narożna zazwyczaj aby było po kosztach. Dopłata za 1 wkładkę maksymalnie 25zł oraz jakiś próg do 50zł. Klamka najtańsza 15zł.

Szału nie będzie i nawet się go nie spodziewaj w takich pieniądzach.

Ewentualne kolory: biały, brązowy, goła blacha w ocynku.

W tej cenie coś z marketu? Zwykłe stalówki, blacha ocynk, grubość ze 40mm, wypełnienie styropian. Do tego ościeżnica narożna zazwyczaj aby było po kosztach. Dopłata za 1 wkładkę maksymalnie 25zł oraz jakiś próg do 50zł. Klamka najtańsza 15zł.

Szału nie będzie i nawet się go nie spodziewaj w takich pieniądzach.

Ewentualne kolory: biały, brązowy, goła blacha w ocynku.

Tak, analizowałem już to:

http://www.bricoman.pl/pl/category/429/drzwi-techniczne

tylko to takie trochę nie wiadomo co, przy okazji zamawiania bramy zainteresowałem się drzwiami Wiśniowskiego. Kosztują podobnie a jednak jest to jakaś firma. chyba jednak jest to nowość bo nikt nic nie wie.

Z takich drzwi technicznych - najzwyklejszych będziesz miał też firmę CAPEK. Oni dystrybuują swoje produkty choćby przez Boryszew. Jak dobrze pamiętam, to w marketach też to jest. Na 99% na ościeżnicy narożnej w marketach.

Co do marketów - tak czy siak masz gwarancję na drzwi z której masz prawo skorzystać tak samo jak z tej dołączonej do drzwi kupionych w jakimś ekstra salonie.

Odnośnie marketów (Bricoman), oni mają własnie model Mars/Uran, nie wiedziałem, że to firma Capek. W końcu dzięki tobie znalazłem ich parametry poprzez www producenta :)

Czekam jeszcze na wycenę Wisniowskiego i na tej podstawie podejmę decyzje. Co ciekawe jest to kolejna firma, która ma cały asortyment Wiśniowskiego, ale drzwi nie sprzedawali, czyli nadal nikt nic nie wie. Dla mnie jedyne sensowne wytłumaczeni to albo wysoka cena albo nowość.

Sherif - ich tzw. "własny" model jest produkowany przez jakąś większą firmę zajmującą się stricte drzwiami. Rozumiem, że niektórzy producenci robią dla swoich dealerów dedykowany model ale nadal są to drzwi producenta X robione dla marketu czy dealera.

Co do drzwi Capek - nie uderzaj w nie za mocno, bo lubią się szybko wgniatać (szczególnie dół). Nie tylko Capek tak ma - raczej większość bardzo lekkich drzwi technicznych.

• 2 years później...