uAli 23.05.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Kupiłam dom w stanie surowym, który stał tak kilka lat. Pianka w oknach nie wygląda za ciekawie. Jest zwietrzała i wykruszona. Braki uzupełnię nową. Jeżeli ocieplenie i tynkowanie z zewnątrz planuję na jesień to teraz tę piankę powinnam jakoś zabezpieczyć po uzupełnieniu? Czytałam, że można to zrobić malując ją białą farba emulsyjną lub silikonem. Czym lepiej? I co zrobić od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 nic nie robić. jeśli okna działają prawidłowo to przed ociepleniem wydłubać pianę, dokładnie ją usunąć z zewnątrz, i dopianować Oczywiście inni powiedzą że przemontować okna na nowo - wbrew pozorom erozja piany nie postępuję w głąb tak, cy cała była do niczego. wierzchnie 5-10 mm Ja bym nie ruszał tylko zmienił przed elewacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uAli 23.05.2014 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 nic nie robić. jeśli okna działają prawidłowo to przed ociepleniem wydłubać pianę, dokładnie ją usunąć z zewnątrz, i dopianować Oczywiście inni powiedzą że przemontować okna na nowo - wbrew pozorom erozja piany nie postępuję w głąb tak, cy cała była do niczego. wierzchnie 5-10 mm Ja bym nie ruszał tylko zmienił przed elewacją Dziękuję. A od środka? Za tydzień tynkowanie ścian wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Od środka z pianą nic się nie dzieje przez dziesięciolecia Nie działa na nie promieniowanie UV . . . no chyba ze masz włączoną kwarcówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Od środka z pianą nic się nie dzieje przez dziesięciolecia Nie działa na nie promieniowanie UV . . . no chyba ze masz włączoną kwarcówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.05.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Od wewnątrz tragedii nie ma. Z zewnątrz nikt ważny powiedział wszystko co musisz wiedzieć. Powodzenia ze skrobaniem pianki. P.S. liczę, że folia ochronna na oknach nie skruszała, bo później jest masakra ze zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uAli 23.05.2014 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 P.S. liczę, że folia ochronna na oknach nie skruszała, bo później jest masakra ze zdjęciem. Niestety skruszała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.05.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Uuuuuu to czeka Cię sporo skubania. Są jakieś niby patenty ale nie działają one w 100% i spora część z nich bardzo mocno może (nie musi) zagrozić powierzchni ramy okna czy też laminacie na drzwiach. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114582-ROZWI%C4%84ZANIE-Jak-usun%C4%85%C4%87-zwulkanizowan%C4%85-foli%C4%99-klej-z-okna-PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uAli 23.05.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.05.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Się polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uAli 24.05.2014 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Zastanawiam się jeszcze czy od wewnątrz (przed tynkowaniem) ramę okienną izolować folią paroszczelną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.05.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Jeśli chcesz to zrobić to ustal z tynkarzami i zapytaj co oni o tym sądzą. Naklejenie folii na okno musi się odbyć na zewnętrznej, widocznej części i to trzeba przykryć tynkiem, więc trzeba w tej pracy znacznej dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uAli 24.05.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ps. Na pewno zadbaj o to, by w trakcie prac zabezpieczyć styk okna z warstwą tynku stosując np. listwę tynkarską z uszczelką. Uważam że korzyści wynikające z jej zastosowania są nieocenione (tynk nie pęka, nie tworzy się szczelina, okno jest czyste i zabezpieczone bo łatwo się na to nakleja folię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Fin, jak masz to sprawdź w programie jak zmienia się połączenie okna z murem gdy wprowadzasz taśmy czy folie.W SchucoPlanSoft, co było dla mnie zaskoczeniem, przy każdej konstrukcji ściany były folie paroszczelne czy paroprzepuszcalne, wprowadzenie listew dylatacyjnych te folie usuwałoI wątpię by Niemcy przepuścili taki błąd w programieI znów jesteśmy w opozycji do Blokna i teoretyków konieczności stosowani a folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 24.05.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Witam Pokaż te listwy i wszystko się na moje wyjaśni Nie znam programu Schuco ale w innych i owszem występują listwy jak element zastępujący folie czy też silikon. I coś mi się zdaję, że Ty na siłę chcesz być opozycjonistą Połączenie ma być uszczelnione a w jaki sposób czy też lepiej jakimi materiałami to już jest indywidualna kwestia doboru z tego co jest na rynku dostępne i dedykowane do danego uszczelnienia: folie, taśmy, silikony, membrany epdm czy w końcu odpowiednie listwy - bierz co chcesz Tak na marginesie zupełnie to ze dwa programy, którym się przyglądałem to niestety są błędy w pewnych detalach więc ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 I znów jesteśmy w opozycji do Blokna i teoretyków konieczności stosowani a folii Wydaje mi się, że to nie jest takie czarno-białe. Stosować zawsze. Nie stosować nigdy. W budownictwie z ciągle dominującą wentylacją grawitacyjną, szczególnie przy wymianach okien (gdzie z reguły się tego nie robi), a szczelność przegród rośnie, jest sens stosowania. W budownictwie z wentylacją mechaniczną? Od zewnątrz zawsze ze względu na dość istotną poprawę szczelności powietrznej i ochronę przed wodą opadową.. Od wewnątrz można podyskutować, bo nie widzę źródła nagłego i trwałego wzrostu wilgotności względnej, której nie uciągnie system wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ooooo jak widzę, i to chyba PO RAZ PIERWSZY usłyszałem podobne podejście do sprawy jak moje Ale widzisz T12345Tnam każe się nie myśleć, wierzyć w gusła i zabobony, nawet nasze dzieci w szkole tego uczą . . .ale nie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.05.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 nam każe się nie myśleć, wierzyć w gusła i zabobony, Mnie tam nikt nic nie kazał, ale trochę rozumiem sytuację "naukową". Powiedz tym wszystkim Józkom na budowach, że czegoś nie muszą, że coś zależy od indywidualnych potrzeb danej budowy, to już oni po swojemu te "indywidualne potrzeby" zinterpretują, czyli jak zwykle.... szybko, tanio, byle jak. Inwestor z reguły jeszcze większy Józek przyklaśnie, bo złotówki ma w oczach, te tu i teraz, a co będzie za rok, dwa, trzy? Eee tam, jakoś to będzie. I faktycznie jest jakoś. Czy dobrze? Pewnie nie. Ale kogo to obchodzi. Przecież jak w doopkę wieje, to wiadomo... wina Tuska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 ....Inwestor z reguły jeszcze większy Józek przyklaśnie, bo złotówki ma w oczach, te tu i teraz, a co będzie za rok, dwa, trzy? ....I to jest najgorsze. Inwestor który mamonę ma w oczach a nie swoje dobro. Ale to odwieczny problem. Zgodzę się z jednym ,oficjalna wersja powinna trzymać się tego - tak trzeba i już. Ale też trzeba umieć dociekliwym wyjaśnić - dlaczego? Bo inaczej... gusła... zabobony i Baśń o Żelaznym Wilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts