Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór membrany

mic81

Recommended Posts

Polecam tyvek pro,membrana załozona jakies 8 miesięcy temu..przez miesiąc stała nie przykryta...nadal stan idealny. Kawałek na test przybiłem z drugiej strony od zachodu pomieszczenia gosp....do dzis stan super nie rwie sie nic sie nei dizieje,dla porównaiu u kolego co kładł folie najtansza za ok 2 zł/m2 szmata po 3 tygodniach w rekach mozna rwać,tyvek nie udało mi sie rozerwać.

Na tym elemnecie nie warto oszczedzac.

Polecam tyvek pro,membrana załozona jakies 8 miesięcy temu..przez miesiąc stała nie przykryta...nadal stan idealny. Kawałek na test przybiłem z drugiej strony od zachodu pomieszczenia gosp....do dzis stan super nie rwie sie nic sie nei dizieje,dla porównaiu u kolego co kładł folie najtansza za ok 2 zł/m2 szmata po 3 tygodniach w rekach mozna rwać,tyvek nie udało mi sie rozerwać.

tyvek jest bardzo dobra marka, ich membrany przy mniejszej gramaturze maja zdecydowanie lepsze parametry od tych :standardowych". Ale...po 8 miesiacach jeszcze nic nie możesz powiedzieć...no i porownujesz tyveka z folia, zbrojona, ale nadal folia.

Do autora watku...deskuj i papa.

Polecam tyvek pro,membrana załozona jakies 8 miesięcy temu..przez miesiąc stała nie przykryta...nadal stan idealny.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nadal stan idealny??? Jak jej do tej pory nie zakryłeś to już po niej.

No właśnie nie warto oszczędzać więc papa!

Pozdrawiam.

U mnie pod dużą dachówką renesansową (alegra 9) leży membrana koramic - trzywarstwowa, ale spotkania z piłą mechaniczną raczej nie przetrwa ;-) Dachówka zrobiona w tym samym sezonie co więźba, więc nie robiliśmy żadnego sztywnego pokrycia, a membrana bez okrycia leżała może z dwa tygodnie. Producent pisze, że ochrona UV przetrwa 3-4 miesiące...

U mnie pod dużą dachówką renesansową (alegra 9) leży membrana koramic - trzywarstwowa, ale spotkania z piłą mechaniczną raczej nie przetrwa ;-) Dachówka zrobiona w tym samym sezonie co więźba, więc nie robiliśmy żadnego sztywnego pokrycia, a membrana bez okrycia leżała może z dwa tygodnie. Producent pisze, że ochrona UV przetrwa 3-4 miesiące...

może jestem nie do konca zorientowany ale koramic jest producentem dachowki,może ktoś produkuje dla nich membrany z nadrukiem. Druga sprawa...trzy warstwy ma kazda standardowa membrana. Trzecia sprawa...możesz i po jednym dniu nakryc, a jak od spodu nie zakryjesz to dooooopa. pozdr

Jeżeli już ma być stosowana, to membrana powinna być możliwie jak najlepsza. Przegroda budowlana jaką jest dach wraz z foliami wełną i innymi elementami będzie na tyle trwała na ile trwały będzie najsłabszy element tego systemu.

Papa jak najbardziej - przy założeniu zapewnienia odpowiedniej (i niezmiennej w czasie) wentylacji pod dechami. Ale o tym inne wątki mówią.

Generalnie odnośnie dylematu DOBRA folia kontra papa, to pozwolę sobie stwierdzić, że nikt tego ostatecznie nie zweryfikuje :)

Z pewnością ze słabej jakości foliami poinstalowanymi na dachach w ostatniej dekadzie czeka nas w niedalekiej przyszłości niezły cyrk.... Ale to dopiero po odkrywkach dachów.