T12345T 29.05.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Powiem ci tak - robiłem ostatnio rozeznanie rynku i z analizowanych firm segmentu premium tylko 2 z 10 zaproponowały montaż warstwowy bez zapytania z mojej strony. Część nawet stwierdziła, że szkoda kasy... Taki jest rzeczywiście rynek. I nie analizowałem firm sprzedających okna ekonomiczne:( Jaki segment takie premium. Wychodzi, że segment jest o 80% mniejszy niż mu się wydaje:-). Czy to akurat złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marloww 29.05.2014 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Z tym prawidłowym montażem u mnie może być problem. Mam elewację od zewnątrz i gips od wewnątrz. Do tego, dom był budowany tak by przetrwać każdy możliwy kataklizm - mury są grube, mają w środku różne warstwy (nikt z domowników nie pamięta jak wygląda w przekroju). To raczej co innego niż wstawianie pierwszego oszklenia przy budowie nowego domu. Straty będą na pewno, ale liczę na to, że uniknę poważnego remontu Co więcej, wszystkie parapety - łącznie z wew. które będą wymieniane, są strasznie solidnie zamocowane - wewnętrzne wchodzą jeszcze z każdej ze stron po naście centymetrów w mur - tak do 10cm. Bardzo zależy mi na jak najlepszym montażu okien - chciałbym je wymienić i po prostu mieć spokój na lata. Szefowi ekipy od wymiany okien zaproponowałem, żeby zanim się zabierze za "konkretne" okna, wyciągnął jedno gdzieś w piwnicy i skuł wszystko na około. Tak, by mógł sprawdzić jak wygląda ściana. Jakiś czas temu zostałem zaproszony na budowę i tam zobaczyłem jak zamontował okna przedstwiciel jednego z największych producentów. Okna trzymały się od dołu na delikatnych blaszkach (grubość tak około 1mm), przykręconych w sumie w puste przestrzenie perforowanych cegieł Po bokach nie było lepiej i zacząłem zastanawiać się czy przy większym naporze wiatru, te miejsca w murze nie zaczną się wykruszać (okna były naprawdę spore, 3 szyby itd.) marloww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.05.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Te blaszki to kotwy. Dobrym standardem jest taka o grubości 1,5mm, chociaż dawniej miały po 2mm. Idę o zakład, że w 90% montowanych okien nie ma takiej kotwy na dole okna. A już w przypadku wymian to i w 95%. Ale wracając do poruszonej tu szczelności okien - czy klasa 3 jest dobrym wynikiem?Czy jednak należy szukać za wszelką cenę okien z deklarowaną (i uzyskaną) klasą 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marloww 29.05.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 No właśnie. Jak jest z tymi klasami? Modele v82 i v90 od VETREX mają klasę 4 a te od DAKO klasę 3 Ktoś w innym wątku słusznie zauważył: co z tego, że producent deklaruje wyśrubowane parametry przepuszczalności jeżeli same okna są nieszczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 29.05.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 No właśnie. Jak jest z tymi klasami? Modele v82 i v90 od VETREX mają klasę 4 a te od DAKO klasę 3 Ktoś w innym wątku słusznie zauważył: co z tego, że producent deklaruje wyśrubowane parametry przepuszczalności jeżeli same okna są nieszczelne. Jak popatrzysz na stronę Vetrex-u to podają dziwnie klasę 3 i 4? Jaką mają kto to wie? Zresztą nikt tego nie sprawdza to tylko deklaracja:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 29.05.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Jaki segment takie premium. Wychodzi, że segment jest o 80% mniejszy niż mu się wydaje:-). Czy to akurat złe? Powiem Ci, że Partner lidera Twojego rankingu też liczył montaż standardowy (czy jak mówisz nieprawidłowy) i to dla okna V90+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.05.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Powiem Ci, że Partner lidera Twojego rankingu też liczył montaż standardowy (czy jak mówisz nieprawidłowy) i to dla okna V90+. No, cóż.... bywa. Chociaż problemem nie jest sam sposób wykonania montażu, a informacja o tym jak powinien wyglądać. Jeżeli informacja była ok, a nabywca upiera się przy jakimś rozwiązaniu, to nie ma siły. Albo nie robimy albo piszemy co trzeba w umowie i już rzekomo "nieprawidłowe" staje się "zgodne z umową", czyli prawidłowe. Nie wiem jak było od strony informacyjnej, więc... nie sądzę po liczeniu. Swoją drogą, dziw mnie bierze, że nikt nie chce lidera zdetronizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 30.05.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jak popatrzysz na stronę Vetrex-u to podają dziwnie klasę 3 i 4? Jaką mają kto to wie? Zresztą nikt tego nie sprawdza to tylko deklaracja:yes: Podają, że okna mieszczą się w klasie 3 i w klasie 4 po to aby niezorientowany czytelnik nie pomyślał sobie, że 4 klasa jest gorsza od 3 a obie są gorsze od extraklasy Zorientowany będzie wiedział, że klasa 4 zawiera się w klasie 3 i jest jej szczelniejszym "podzbiorem". Co do deklaracji to chyba nie wyobrażasz sobie, że badane będzie każde okno, które schodzi z produkcji? VETREX zrobił badania typu dla kilkunastu konstrukcji w Niemczech i na podstawie tego wiec co deklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.05.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Zorientowany będzie wiedział, że klasa 4 zawiera się w klasie 3 i jest jej szczelniejszym "podzbiorem". . Jakby "zorientowany" tak wiedział, to by nie był zorientowany. Niestety. W odniesieniu do linii stykowej zbiór 0 - 0,75 nie zawiera się w zbiorze 0,76 - 2,25. To dwa różne zbiory i dwie różne klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 30.05.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Klasa 3 to okno które może przepuszczać powietrza od 0 do 2,25, a klasa 4 od 0 do 0,75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Klasa 3 to okno które może przepuszczać powietrza od 0 do 2,25, a klasa 4 od 0 do 0,75. Klasa 3 to okno, które przepuszcza od 0,76 do 2,25. Nie mniej, nie więcej. Klasa to zbiór wartości od... do. Nie bawiłbym się tymi wartościami, bo stąd już krok tylko do znaku równości 3 = 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 31.05.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Swoją drogą, dziw mnie bierze, że nikt nie chce lidera zdetronizować. Ja wiem, że to twój ranking, ale jak mi jeden klient ostatnio powiedział: Pana firmy z oknami nie ma w rankingu, ale jak widzę że są dobre okna okna i dobrze zamontowane to rankingi mnie obchodzą jak zeszłoroczny śnieg. Więc tak naprawdę te rankingi nie wskazują, które okna są dobre - choć jest tak napisane we wprowadzeniu tego rankingu - bo na dobre okno składa się poprawna produkcja i poprawny montaż a nie info na stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 31.05.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 te rankingi nie wskazują, które okna są dobre - . Panowie sprzedawcy... jesteście niereformowalni i nie uważacie na szkoleniach handlowych:-). Oczywiście, że nasz ranking nie mówi nic o "lepszości" okien. Zresztą lepszość, czy jakość, o której tyle się tu mówi jest zawsze związana z oczekiwaniami nabywcy, a te są różne. W uproszczeniu, ilu nabywców, tyle oczekiwań oraz jakości i lepszości. Nasz ranking mówi za to co nieco o wartości produktów. Powtarzałem to już dziesiątki razy w dziesiątkach miejsc. Proszę wreszcie zapamiętać! No i na wszelki wypadek dodam, że wartość produktu i jakość produktu to dwa całkiem różne pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 01.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Swoją drogą, dziw mnie bierze, że nikt nie chce lidera zdetronizować. Dla mnie to też dziwne, tym bardziej, że jest wiele produktów o jak mówisz większej wartości:) Może wytłumaczeniem jest to, że ci pozostali nie chcą tego rankingu uwiarygadniać swoją w niej obecnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 01.06.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Co do deklaracji to chyba nie wyobrażasz sobie, że badane będzie każde okno, które schodzi z produkcji? VETREX zrobił badania typu dla kilkunastu konstrukcji w Niemczech i na podstawie tego wiec co deklaruje. Wiadomo, że nie, ale na wyrywki ktoś mógłby to zrobić i sprawdzić, jak rzeczywiście jest z tymi deklarowanymi klasami. Kiedyś był taki test i większość okien go nie przeszła. Warto byłoby to powtórzyć i opublikować wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Dla mnie to też dziwne, tym bardziej, że jest wiele produktów o jak mówisz większej wartości:) Może wytłumaczeniem jest to, że ci pozostali nie chcą tego rankingu uwiarygadniać swoją w niej obecnością. To jest możliwe. Możliwe jest również to, że "ci pozostali" nie dysponują własnymi badaniami albo nie potrafią z nich właściwie korzystać, a już na pewno nie informują o nich na własnych stronach www. Wiesz dlaczego? Może właśnie dlatego żeby nikt niczego nie mógł sprawdzić, bo.... . A co do testów okien, to my takie robimy w ramach programu ProQuality. Badamy różne konstrukcje w zakresie zdecydowanie szerszym niż się wymaga i dość niekonwencjonalnymi metodami. Konstrukcje są różne dlatego, żeby komuś (tak jak koledze) nie przyszło do głowy robić z wyników prostego konkursu piękności:-). Nie temu służą badania! Wykonywanie ich jednostkowo i ad hoc, byle jak, tak jak tych przez kolegę przywołanych, bardziej szkodzi branży niż jej pomaga w zmianach na lepsze. Moim zdaniem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 02.06.2014 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Hej, Czy ktoś może ma okna DAKO? Pozdrawiam, marloww Witaj Ja mam okna DAKO pakiet trójszybowy V82, z klamkami secustic, okucia winkhaus. Kolor orzech. Co do klamek i okuć to nie powiem Ci za dużo bo porówniania nie mam z innymi firmami. Okna też rzadko otwieramy ( went. mechaniczna), ale ładnie sie nimi otwiera i domyka okna ( bardzo lekko). Okna były zamontowane pod koniec lata zeszłego roku w nowo budowanym domu. Nic się z nimi nie dzieje, mam też FIX-y 180cm i 150cm z nimi również wszystko wporzadku. Jest też HST i poza faktem że jest niedostatecznej wysokości ( błąd pomiarów ) to też jest okay. Nie mam zbytnio porównania co do innych firm bo to moje pierwsze okna. Póki co nic nie " płowieje" okna prezentują się elegancko. Mam też od nich bramę, rolety i drzwi wejściowe. Mam przykre doświadczenia z jednym z partnerów handlowych u którego zamawiałem stolarkę. Nie będe sie na razie rozpisywał bo sprawa jest w toku ale do centrali email również wysłałem (z prośbą o pomoc) i niestety nie było reakcji z ich strony. Chodzi o reklamacje wysokości drzwi oraz kilku drobnych rzeczy ( np. akumulatora w bramie, peknietej szyby podczas regulacji okna, brakującego drugiego zamka w drzwiach). Na dziś: PRODUKT - TAK OBSŁUGA - NIE Jakbyś miał jakieś konkretne zapytania to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marloww 05.06.2014 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Zamierzam podpisać umowę na okna DAKO V90. Po jakimś czasie, napiszę jakąś "recenzję" o samych oknach i w wstawię coś o wykonawcy No, ale zanim do tego dojdzie minie jeszcze kilka miesięcy - montaż będę miał gdzieś w sierpniu. marloww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.06.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 To masz jeszcze czas się "dokształcać". Możesz już pomierzyć swoje okna, dograć tematy i umówić się ze sprzedawcą, że zamówicie je jak będzie czas, a gdyby miała być jakaś zmiana cen to on da Ci "cynk". Tylko w co ja wierzę? W uczciwe podjeście? Dobrze wiem że większość handlowców będzie Cię łudzić że musisz zamówić dziś, bo to ostatni moment promocji.. (rozumiem ich - bo mają już nie tylko Twoją zaliczkę, ale i pewność, że nie stracą zamówienia:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pendrak 12.01.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam, czy ktoś mógłby cokolwiek powiedzieć nt. dealer Dako w Krakowie Eco Dom na Zakopiańskiej, chodzi mi głównie o jakość montażu. Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts