map78 24.05.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Do starego domu bez izolacji 240m2 kocioł gazowy, chyba, aby poszła z torbami Banda pompowych naciągaczy super radzi,. Niech Pani posłucha Arturo, tylko niech on Pani rachunki płaci, Ekogroszek będzie tutaj znacznie tańszy w obsłudze Ekogroszek będzie na pewno najtańszy w sensie inwestycji, czy w obsłudze to już trzeba będzie policzyć, bo gdyby przewymiarować grzejniki to pewnie powietrzna PCi będzie generować podobny koszt eksploatacyjny do ekogroszku, a gruntowa niższy. Gaz będzie moim zdaniem najdroższy w późniejszej eksploatacji. Warto rozważyć też pelet - koszta pewnie lekko niższe niż gazu, a i namiastka bezobsługowości jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Powiem Ci koleżanko że gaz to fajna rzecz i bezobsługowa ale obserwuję to już od trzech lat że w okresach styczeń do kwietnia, ponad 90% klientów to Ci co uciekają z gazu i oleju opałowego. Grzali mniejsze domy jak ten który nabyliście. Na pompiarzy i forumowe pleciugi jak nasz Arturek to weź dużą poprawkę on za Ciebie rachunków płacił nie będzie. Przy takiej powierzchni i praktycznie braku ocieplenia gaz Cię zje z kopytkami chyba że chcesz siedzieć później w golfie przed telewizorem i wmawiać sobie że 17 stopni to komfortowa temperatura dla Ciebie i Twojej rodziny i nie jest to złośliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clovi 24.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 W dzisiejszych czasach, jakiego ogrzewania by człowiek nie wybrał - idzie na to majątek. A najwygodniej jest unikać pieców i grzać się centralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ja oceniam dokładnosc takich kalkulatorów na 50-100% róznicy w porównaniu do dokładnych i rzetelnych obliczeń ozc. Ich dokładnosc jest tez a moze i głownie uzalezniona od dokładnosci i starannosci we wprowadzaniu danych. Wyciąganie wniosków na ich podstawie, a szczegolnie wniosków zwiazanych z ekonomicznoscią konkretnych rozwiązan jest obarczone jednak pewnym ryzykiem niezbyt optymalnego wyboru przyjetego rozwiązania. U mnie wychodzi około 15% różnicy względem OZC przy dość skomplikowanej bryle, więc jako punkt odniesienia się nadaje, choć źródła ciepła na tej podstawie też bym pewnie nie dobierał, ale do teoretycznych rozważań na forum jak najbardziej się nadaje:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Te 3 tony to wersja najbardziej otymistyczna z mozliwych, ale praktycznie niemozliwa. Myślę podobnie że optymistyczna bo też nie wiadomo jakie paliwo kupi. Realnie myślę będzie to 4 do 4,5 tony z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.05.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 .... ale do teoretycznych rozważań na forum jak najbardziej się nadaje:yes: Tak, tak do dyskusji jak najbardziej, ale tylko do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.05.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ponieważ dom jest dosc duzy i nieocieplony (za wyjątkiem okiem) zapotrzebowanie będzie duże, bez obliczeń trudno podać dokładnie ale szacuję ze nie będzie to mniej niż 20000 kWh, czyli ok 2200 m3 gazu, bez cwu. Na cwu trzeba doliczyć ok 950-1000 kWh czyli ok 100-110 m3 na osobę na rok. Asolt, ja rozumiem,że to szacunki, więc podam na swoim przykładzie. Mam swoje drugie lokum ogrzewane gazem. Jest to 42m2 w starym budynku, bez izolacji. W 2011 czy 2012 w styczniu rachunek za gaz był najwyższy 530zł, przypominam za 42m2... U tej Pani jest 240m2, także bez ocieplenia, więc śmiało można liczyć 3300zł za miesiąc zimowy, jak kogoś stać, to prosze bardzo. Mam znajomych, lekarzy i zima na budynku pod 300m2, także bez hiper izolacji, początek lat 90-ych płaca rachunki po 4, 4,5tysia za miesiąc zimowy z mrozami. Pani nie podała także swojego miejsca zamieszkania, u mnie np. jest gaz zaazotowany, grupa LZS, więc nie ma on 35000kJ/m3 jak pewnie załozyłeś, tylko bodajże 23000kJ/m3 Fakt, jest tańszy za m3, ale idzie go o wiele więcej ilościowo. Przy gazie mamy do czynienia w zależności od zużycia z grupami taryfowymi do ceny gazu zaliczają się takie opłaty jak: - za paliwo gazowe, tutaj płacimy w/g stawki za m3 zużycia - abonamentowa - sieciowa stała - sieciowa zmienna Od tego 2011 czy 2012 zmienił się charakter mojego lokum i nie grzeję tam już normalnie, tylko idzie głównie temp., aby nie zamarzło, mam ustawione 15st.C w 2014 jestem zakwalifikowany z tego tytułu do grupy taryfowej Z-2.1 Przyjąłes dla starego budynku pewnie cos koło 85kWh/m2*rok , coś mi się widzi, że to będzie raczej powyżej 100kWh, ale co ja się będę wtrącał Skupiając się na 2200m3 gazu, co uważam za wartośc mocno zaniżona dla takiego domu koszt wyjdzie przy np. ostatecznej cenie za m3 1,60PLN - 3520zł za rok - w życiu na starej budzie nie zapłaci tak mało za rok grzania gazem Przy węglu ekwiwalent 20000kWh oznacza zakładając groszek 26MJ, sprawność średnio na poziomie 75% (stara buda, dobry palnik, praca z wyższymi mocami) ilościowo 3,7tony za 2560zł w zaokrągleniu przy podawanej teraz przez chłopaków cenie za tonę 680zł węgla Jaret-Plus 26MJ w Bartexie. Różnica to 1000zł przy tak małym zużyciu dla takiego budynku, które uważam za niedoszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Asolt, ja rozumiem,że to szacunki, więc podam na swoim przykładzie. Dom jest nieocieplony to fakt, ale okna są nowe i szczelne, nie znam ich parametrów ale moge przyjąć za ich Uw jest poniżej 1,4. To ze są szczelne wpływa na zmniejszone straty straty na wentylacji (kosztem komfortu oczywiscie). Uważam ze jezeli jest niedoszacowanie to jest niewielkie, poza tym nie wiem gdzie jest lokalizacja tego budynku, mozna porównywać ale jest to wiarygodne jezeli porównujemy porównywalne. Gdzie jest cena za m3 1,6 zł, jezeli dodamy wszystkie składniki tej ceny to koszt 1 m3 bedzie duzo większy. Jak dokładnie to dokładnie. Ja rozumiem ze kazdy ma tendencje udowadniania swoich racji w mysl powiedzenia ze kazde grabie grabią do siebie, ale są pewne fakty których przeinaczyc sie nie da. Jezeli mozesz to padaj dokładnie taryfę gazową dla kol. Juliette nie znając jej lokalizacji, dla ułatwienia podam ze bedzie to taryfa W-3 (1, 2, 6) do wyboru. Edytowane 24 Maja 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.05.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ja w swoim lokum też mam wymienione okna na plastiki,są szczelne.Reszta to stara buda. Trzeba znać lokalizację, aby wiedzieć choćby jaki gaz mają na danym terenie oraz jakie są stawki. Swoja drogą fajni Ci podpowiadacze, dopiero co piszczeli na innym wątku, nie oczywiście ekogroszek to do starszego domu a szczególnie przy wymianie kopciucha, tam to ma sens, jest opłacalne.Teraz co? Jeden wielki szwindel naciągaczy i tyle mam do powiedzenia tamtemu towarzystwu wzajemnej adoracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.05.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Nie podpowiadam w tym przypadku co sie najlepiej opłaca bo nie mam danych, nie lubie zgadywać. Pytanie było o przypuszczalny koszt/zuzycie gazu, odpowiedzałem na nie korzystając ze swojej wiedzy i praktyki. Kazdy moze miec miec inne zdanie na ten temat, to tylko forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.05.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Podam Ci rachunek za kwiecień/maj za gaz.Zużycie jest w/g prognoz a policz sobie ile mnie w tym momencie kosztuje 1m3Grupa taryfowa Z-2.1 Za paliwo gazowe 60m3 - 55,72złbruttoopłata abonamentowa 2m-c 14,74złopłata stała sieciowa 2m-c 20,17złopłata sieciowa zmienna liczona dla tych 60m3 - 20,42Razem 111,05zł za 60m3.... Edytowane 24 Maja 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.05.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Podam Ci rachunek za kwiecień/maj za gaz. Zużycie jest w/g prognoz a policz sobie ile mnie w tym momencie kosztuje 1m3 Grupa taryfowa Z-2.1 Za paliwo gazowe 60m3 - 55,72złbrutto opłata abonamentowa 2m-c 14,74zł opłata stała sieciowa 2m-c 20,17zł opłata sieciowa zmienna liczona dla tych 60m3 - 20,42 Razem 111,05zł za 60m3.... Wiekszość odbiorców jest w taryfie W czyli ma gaz ziemny GZ-50, jego cena jest wyższa, duzo wyzsza niz gazu w taryfie Z (gaz zaazotowany) . To sa szczególy, ale szczególy istotne do obliczania opłacalnosci róznych nosników energii. Dalej sądze ze moje szacowania są jednak prawidłowe, a cena gazu nie taka jak wczesniej podałes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.05.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Te 3 tony to wersja najbardziej otymistyczna z mozliwych, ale praktycznie niemozliwa. Tak, zapomniałem wziąć poprawkę na sprawność palenia, czyli doświadczenie palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts