pchlistosc 26.05.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 wlasnie skonczylem polowe fundamentow izolowac i klasc drenaz opaskowy stosowalem nastepujaca metode:zaznaczam stary budynek: czyscilem i izolowalem fundament dwu krotnie dyserbitem na to folia kubelkowa, wykop fundamentu zasypywalem piaskiem plukanym 0,4i w srodek w zwirze rura drenazowa 100mm + studzienki. Moje watpliwosci sa nastepujace: 1.rure drenazowa niestety nie moglem klasc na poziomie lawy fundamentowej (przebiegajace w poblizu rury kanalizacyjne i inne trudnosci) na szczescie nie mam wysokich wod gruntowych wiec rura ma zbierac bardziej wode opadowa i splywajaca z terenu.2.nie da sie dokladnie uzyskac spadku rury 0,5 - 1 % odkopujac fundament na dlugosci 3 m wiec ten spadek w moim przypadku moze byc nieco wiekszy. acha rura owinieta geowloknina. I co o tym sadzicie czy system zadziala i zbierze przynajmniej wode opadowa i splyawajaca z pozostalych gruntow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 przepraszam za to dobze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 przepraszam za to dobze [/quo zapomnialem zapytac jak sprawdzic czy drenaz dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domara 26.05.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Chyba jedyne co można kwestionować to zasyp piaskiem 0-4mm (mała wodoprzepuszczalność), ale powinno być dobrze. Sprawdź czy na wylocie drenażu leci woda – to jedyna metoda sprawdzenia, czy drenaż działa czy nie (sprawdzaj parę godzin po opadach).PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 26.05.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Pchlistość,a jak szeroki wykop robiłeś i dokąd odprowadzasz wodę?Może zdradziłbyś też szacunkowe koszty - przyjemność wtórnego kładzenia drenażu czeka mnie w przyszłym roku...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Chyba jedyne co można kwestionować to zasyp piaskiem 0-4mm (mała wodoprzepuszczalność), ale powinno być dobrze. Sprawdź czy na wylocie drenażu leci woda – to jedyna metoda sprawdzenia, czy drenaż działa czy nie (sprawdzaj parę godzin po opadach). Pozdrawiam Grzegorz a nie da sie tego sprawdzic wpuszczajac wode szlaufem z drugiej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Pchlistość, a jak szeroki wykop robiłeś i dokąd odprowadzasz wodę? Może zdradziłbyś też szacunkowe koszty - przyjemność wtórnego kładzenia drenażu czeka mnie w przyszłym roku... Pozdrowienia chcesz to robic sam czy zlecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Chyba jedyne co można kwestionować to zasyp piaskiem 0-4mm (mała wodoprzepuszczalność), ale powinno być dobrze. Sprawdź czy na wylocie drenażu leci woda – to jedyna metoda sprawdzenia, czy drenaż działa czy nie (sprawdzaj parę godzin po opadach). Pozdrawiam Grzegorz aha 0,4 piasek jest pod spodem wykopu pod rura drenazowa i nad jest zasypka zwiru ok 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 26.05.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Raczej sam zrobić...Do prostych robót staram się kiesy nie nadwyrężać... A łopatą też pomachać potrafię - do wymierzenia poziomów będę miał ewentulanie pomoc speca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 26.05.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 WitamOdnośnie płukania to mój doświadczony doradca, który mi doradzał przy wykonaniu drenażu to powiedział iż nie można płukać wodą pod ciśnieniem bo może ta woda wypłukiwać b. drobny piasek i powodować szybsze zamulanie( nie czy się z tym zgadzać, ale tak powiedział). Moim przypadku do obsypki używałem 2 frakcji żwiru płukanego : jedna do śr. 0,6 mmbezpośrednio wokoło rury (rura bez geowłókniny).około 10cm po obwodzie, natomiast reszta czyli jeszcze wokoło tej rury i drobnego żwiru grubszy do 12mm.Razem ok 50 ton żwiru przetaczkowanego i ręcznie ułożonego w wykopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 26.05.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 PRÓBOWAŁEM TO NARYSOWAĆ ALE NIE WYSZŁO, MOŻE SPRÓBUJĘ INACZEJ TO POKAZAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 26.05.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 PRÓBOWAŁEM TO NARYSOWAĆ ALE NIE WYSZŁO, MOŻE SPRÓBUJĘ INACZEJ TO POKAZAĆ. dobra ale powiedz jak sprawdziles poprawnosc wykonania drenazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 26.05.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 WitamU mnie jest tak mokro, że drenaż prawie natychmiast zaczął działać i nie musiałem długo czekać . Natomiast wodę ze studzienek rewizyjnych zbieram jednej dużej zbiorczej wykonanej z kręgów chyba z 4 lub 5 , zalanych w koło szczelnym betonem. A z niej pompą poprzez rurę niebieską wodną fi 32 pompuję ok 2m wyżej na odcinku ok 90m do studzienki deszczowej w ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 26.05.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Aha drenaż działa już skutecznie ok 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 27.05.2004 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Wszysto Ok zamiast piasku - kamień otoczak . Lanie wody DO rury nie ma sensu bo zasada jest odwrotna. Zobaczysz podczas deszczy czy w studzienkach narożnych pojawi się woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 28.05.2004 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Wszysto Ok zamiast piasku - kamień otoczak . Lanie wody DO rury nie ma sensu bo zasada jest odwrotna. Zobaczysz podczas deszczy czy w studzienkach narożnych pojawi się woda piasek jest pod spodem a wokol rury jest zwir 8-16 okolo 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts