Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaz opaskowy czy dobze polozony

Recommended Posts

wlasnie skonczylem polowe fundamentow izolowac i klasc drenaz opaskowy stosowalem nastepujaca metode:

zaznaczam stary budynek:

czyscilem i izolowalem fundament dwu krotnie dyserbitem na to folia kubelkowa, wykop fundamentu zasypywalem piaskiem plukanym 0,4

i w srodek w zwirze rura drenazowa 100mm + studzienki.

Moje watpliwosci sa nastepujace:

1.rure drenazowa niestety nie moglem klasc na poziomie lawy fundamentowej (przebiegajace w poblizu rury kanalizacyjne i inne trudnosci) na szczescie nie mam wysokich wod gruntowych wiec rura ma zbierac bardziej wode opadowa i splywajaca z terenu.

2.nie da sie dokladnie uzyskac spadku rury 0,5 - 1 % odkopujac fundament na dlugosci 3 m wiec ten spadek w moim przypadku moze byc nieco wiekszy.

acha rura owinieta geowloknina.

I co o tym sadzicie czy system zadziala i zbierze przynajmniej wode opadowa i splyawajaca z pozostalych gruntow??

Chyba jedyne co można kwestionować to zasyp piaskiem 0-4mm (mała wodoprzepuszczalność), ale powinno być dobrze.

Sprawdź czy na wylocie drenażu leci woda – to jedyna metoda sprawdzenia, czy drenaż działa czy nie (sprawdzaj parę godzin po opadach).

Pozdrawiam

Grzegorz

a nie da sie tego sprawdzic wpuszczajac wode szlaufem z drugiej strony?

Chyba jedyne co można kwestionować to zasyp piaskiem 0-4mm (mała wodoprzepuszczalność), ale powinno być dobrze.

Sprawdź czy na wylocie drenażu leci woda – to jedyna metoda sprawdzenia, czy drenaż działa czy nie (sprawdzaj parę godzin po opadach).

Pozdrawiam

Grzegorz

aha 0,4 piasek jest pod spodem wykopu pod rura drenazowa i nad jest zasypka zwiru ok 20 cm.

Witam

Odnośnie płukania to mój doświadczony doradca, który mi doradzał przy wykonaniu drenażu to powiedział iż nie można płukać wodą pod ciśnieniem bo może ta woda wypłukiwać b. drobny piasek i powodować szybsze zamulanie( nie czy się z tym zgadzać, ale tak powiedział).

Moim przypadku do obsypki używałem 2 frakcji żwiru płukanego : jedna do śr. 0,6 mmbezpośrednio wokoło rury (rura bez geowłókniny).około 10cm po obwodzie, natomiast reszta czyli jeszcze wokoło tej rury i drobnego żwiru grubszy do 12mm.Razem ok 50 ton żwiru przetaczkowanego i ręcznie ułożonego w wykopie.

Witam

U mnie jest tak mokro, że drenaż prawie natychmiast zaczął działać i nie musiałem długo czekać . Natomiast wodę ze studzienek rewizyjnych zbieram jednej dużej zbiorczej wykonanej z kręgów chyba z 4 lub 5 , zalanych w koło szczelnym betonem. A z niej pompą poprzez rurę niebieską wodną fi 32 pompuję ok 2m wyżej na odcinku ok 90m do studzienki deszczowej w ulicy.