Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż dużego okna PSK - na poszerzach czy silce?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bwojtek, zgadza sie...

Aluminiowy HS bylby dzielony na pol, pracował kilka razy lżej i przy tym tańszy..

Ale widocznie sprzedajacy wolał zarobic wiecej na PSK :) niz na aluminium... :)

Niektorzy systemodawcy maja juz tak cieple systemy przesuwne, ze nie oplaca sie brac PSK...

Edytowane przez domi.pudlo

na si82 w obustronnym kolorze pakiet 3 szybowy +dodatkowo profil bazowy 40 +poszerzenie 120 + taśma hano duo easy

plus montaż może tyle wyjść ale wolał bym HS :)

Widziałeś suwankę o takiej budowie jaką Ty masz czy suwankę o szerokości 250 z automatem ?

W Gdyni na Rewie jest "karczma". Tam maja ogromne okno PSK, ktore mniej wiecej bedzie rozmiarow mojego. Bawilismy sie i bylo ok.

Czy Adams robi tez aluminium?

no to taki jak myślałem.

adams robi na aluminium

Powiem ci że osobiście też bym wybrał HS , takie PSK montowałem i kultura pracy HS o wiele lepsza

automat w PSK to podstawa.

Widzisz teraz namieszaliśmy ci w głowie :)

Ale to twój dom i może dla ciebie takie rozwiązanie będzie najlepsze a tym bardziej jeśli otwierałeś takie okno to ok

Sprawdź tylko po zamontowaniu jak działa i gdy tylko będzie coś nie tak to od razu zgłaszaj:)

no to taki jak myślałem.

adams robi na aluminium

Powiem ci że osobiście też bym wybrał HS , takie PSK montowałem i kultura pracy HS o wiele lepsza

automat w PSK to podstawa.

Widzisz teraz namieszaliśmy ci w głowie :)

Ale to twój dom i może dla ciebie takie rozwiązanie będzie najlepsze a tym bardziej jeśli otwierałeś takie okno to ok

Sprawdź tylko po zamontowaniu jak działa i gdy tylko będzie coś nie tak to od razu zgłaszaj:)

Dzięki wielkie, poniżej zamieszczam screena z wyceny HST. Teraz zatrybiłem główny powód, dla którego nie wzięliśmy HST. Proponowano nam max długość 5000mm a nie chcieliśmy zmniejszać otworu (chyba profil termoslide jest max do 5m czy jakoś tak). No i też nieco chłodniejsze (przynajmniej to z wyceny), i nieco droższe. Pozostanę przy PSK, szkoda, że jak piszecie, nieco przepłacam, ale przynajmniej wywalczyłem 4 lata gwarancji :)

Po wylewkach i tynkach zostaną również zamontowane drzwi Vikking Arctic Eminence.

hst.jpg

maksymalna szerokość HS jest większa

HS w tym podziale będzie i tak ciężko chodził, wprawienie w ruch masy skrzydła (ok.350 kilo) nie jest łatwe.

Witek, jak już doradzaj klientowi z rozwagą i zwróć uwagę na pewne niedogodności użytkowe.

Mimo wszystko użytkowo PSK w podziale 4/4 gdzie skrzydło ma tylko 135 cm będzie chodziła lżej. (skrzydło ok 120 kilo)

Dla wszystkich innych potencjalnych Inwestorów

Mimo że jesteśmy tu wszyscy od lat w branży i jak ktoś się na coś uprze - odpowiemy czy można czy nie można wykonać ale . . .czasem warto się zastanowić, uruchomić wyobraźnię, 400 kilo to nie w kij dmuchał, choć podniesie się takie skrzydło w HSie jednym paluszkiem.

Realnie przy ciężarach ponad 150 kilo pojawia się . . . . fizyka. Do pewnych granic można się męczyć ale gdy skrzydło zaczyna ważyć 400 kilo to (moim zadaniem) powinno się już stosować elektryczne sterowanie (np. Siegeni) ale to zabija cenowo (ok 12.000,- zł)

W Twoim wypadku 5 metrów dzielone na 3/3 gdzie 1/3 uchylano-przesuwana (PSK)Więcej to już podział 4/4 - dwa skrzydła rozsuwane - tak jak ci zaproponowano (o ile dobrze zrozumiałem)

Adams robi także aluminium, Aliprof, Ponzio, Sapa

Edytowane przez nikt ważny

Witek, jak już doradzaj klientowi z rozwagą i zwróć uwagę na pewne niedogodności użytkowe.

A dlaczego od razu zakładasz że proponuje podział na 2 skrzydła?

Wojtek wspomniał o HS w alu i śmiem twierdzić że przy dobrym systemie takie okno będzie chodzić b.fajnie