Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny proszę o pomoc w wyborze.

Marcin_KR

Recommended Posts

Witam

Na wstępie przepraszam za kolejny post tego typu ale od kilku dni czytam fora i na każdym jest inna historia z piecami i może tylko dojść do wniosku że nie ma złych wyborów :) ale do rzeczy ...

Kupuje dom 159m2 z garażem i szukam dobrego pieca do niego ale niestety mam za duży wybór i chciałbym prosić o pomoc w wyborze najlepszego pod względem oszczędności i awaryjności. Jeżeli chodzi o serwis to nie będę miał problemu z żadną z poniższych firm ponieważ serwisantów jest bardzo długa lista. Różnice w cenach wszystkich pieców sięgają 100% dlatego proszę o wasze opinie dlaczego wybrać np De Dietricha a nie Immergasa itp. poniżej lista jaką zdołałem ułożyć.

Dodam że zapotrzebowanie w projekcie mam na 11KW a piec chcę z zasobnikiem cwu dla wygody, 3 os. dorosłe + małe dziecko.

Viessmann Vitodens 200-W 6 000zł

Vaillant VC 146/5-5 ecoTEC Plus 4 600zł

Beretta Conica Green 15S e.s.i. 3 600zł

De Dietrich INNOVENS MCA 15 KW 7 000zł

Immergas Victrix X 12 2L 3 600zł

Junkers CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A 5 600zł

Termet Ecocondens Crystal 20 3 400zł

Buderus Logamax Plus GB162 15 kW 6 600zł

Pozdrawiam

Marcin.