Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłam pomierzyć łazienkę i wydaje mi się że układ bez ścianki z kibelkiem w poprzek jest korzystniejszy.

Zakładając że prysznic zabierze 80cm i kibelek to samo to zostaje mi aż 86cm na umywalkę. Nie wiem tylko czy te założenia moje są optymalne.

Zastanawiam się ile miejsca jest potrzebne do swobodnego korzystania z toalety.

można zrobić tak:

http://static.e-aranzacje.pl/e-projektanci/realizations/2101/big_18afaa2de3e5534a35979767570ec3e7dea91bde.jpg

tylko darować sobie te wnęki nad kibelkiem - robiąc tu szafkę, tak jak chcesz

a wnęki zbudować pod prysznicem na odstawianie kosmetyków kąpielowych

dodatkowo opcja z podestem jest super, bo fajnie wystopniuje łazienkę i nie trzeba kuć posadzki :)

Byłam pomierzyć łazienkę i wydaje mi się że układ bez ścianki z kibelkiem w poprzek jest korzystniejszy.

Zakładając że prysznic zabierze 80cm i kibelek to samo to zostaje mi aż 86cm na umywalkę. Nie wiem tylko czy te założenia moje są optymalne.

Zastanawiam się ile miejsca jest potrzebne do swobodnego korzystania z toalety.

Moja mała łazienka ma 2,5 metra długości i 1,2 szerokości. Podzielona jest tak: 90 cm prysznic, 80 cm wc, 80 cm umywalka. A ponieważ drzwi prysznicowe będą składane do środka na ścianę, to przesunę kibelek bliżej prysznica. Normalnie drzwi będą cały czas złożone, więc będzie więcej miejsca po każdej stronie sedesu :)

Edytowane przez Tomkowa

Hehe u nas jest podobnie jo--anno tylko że to mój mąż chciał białe ściany a nie ja.

Staram się brać pod uwagę jego preferencje w końcu on tez tu mieszka tylko on tego nie zauważa. Najpierw wnet się nie pokłóciliśmy o to że się uparł na białe ściany (bo tak mieli jego rodzice w mieszkaniu) a potem jak się na nie zgodziłam i je jakoś wkomponowałam to twierdzi że on wcale nie chciał białych tylko jasne ale szare to nie jasne więc szare nie. Ech i tak za każdym razem. On nawet nie wie ile razy zmieniałam koncepcje żeby dopasować się do niego. Kiedyś mu to powiedziałam to się bardzo zdziwił. Walka z wiatrakami normalnie.

Edytowane przez Doriko

dumam i dumam i jak mąż się bardzo uprze przy nieprzerabianiu to tez nie ma tragedii...

zostawiłabym jak jest tylko zamiast gotowej kabiny prysznicowej postawiłabym 2 stałe ścianki prysznica 80cm, tak jak te murowane:

http://cdn29.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/2e/c2/12/2ec2124ca16c0e87_1170580.jpg

jeśli obawiasz się chlapania to dorobić drzwi i już

zostanie Ci 70cm na przejście do kibelka, to nie jest mało - to tyle ile światło drzwi łazienkowych, więc niezbędne minimum

jak postawisz same ścianki a nie taką gotową kabinę to optycznie nie zagraci to małej łazienki :)

można zrobić tak:

http://static.e-aranzacje.pl/e-projektanci/realizations/2101/big_18afaa2de3e5534a35979767570ec3e7dea91bde.jpg

tylko darować sobie te wnęki nad kibelkiem - robiąc tu szafkę, tak jak chcesz

a wnęki zbudować pod prysznicem na odstawianie kosmetyków kąpielowych

dodatkowo opcja z podestem jest super, bo fajnie wystopniuje łazienkę i nie trzeba kuć posadzki :)

O to jest właśnie to co bym chciała. Oczywiście bez półeczek nad kibelkiem (bleeee).

Tylko zastanawiam się czy taka zabudowa nie pomniejszy jeszcze tego pomieszczenia, czy nie zrobi się całkiem wąsko i ciasno?

Moja mała łazienka ma 2,5 metra długości i 1,2 szerokości. Podzielona jest tak: 90 cm prysznic, 80 cm wc, 80 cm umywalka. A ponieważ drzwi prysznicowe będą składane do środka na ścianę, to przesunę kibelek bliżej prysznica. Normalnie drzwi będą cały czas złożone, więc będzie więcej miejsca po każdej stronie sedesu :)

Oj a ja myślałam że to ja mam maleńką łazienkę :p

A mogłabyś wrzucić zdjęcie bądź wizualizację tej łazienki?

Wymieniłyśmy się privami ale oficjalnie nie witałam ciebie jeszcze w moim wątku więc witaj :welcome:

Nie bardzo rozumiem w czym lepsze są ścianki od takiej kabiny

w niczym...:cool:

zmienia się tylko kształt, a zawalidroga zostaje.... ;)

ale to co przyniosła Karolina... jest genialne!!

i właśnie na tym obrazku jest brakujący element układanki.... ścianka w której ukryje się geberit pomieści równocześnie przyłącza :wave:

a brodzik na podeście i jest git!! bez kucia.... :wave:

na chwilę wklejam ci fragment mojej półki nad geberitem, bo wykorzystałam całe miejsce i zasłoniłam szybą (taką samą jak mam drzwi od prysznica)

i jak widzisz wszystkie kąty zapełnione :eek: (to znaczy coś widzisz, ale większości jednak nie, bo szyba dość trochę zasłania... )

nie wiem skąd się tyle tego cholerstwa bierze w łazienkach :cool:

Edytowane przez Catti

O to jest właśnie to co bym chciała. Oczywiście bez półeczek nad kibelkiem (bleeee).

Tylko zastanawiam się czy taka zabudowa nie pomniejszy jeszcze tego pomieszczenia, czy nie zrobi się całkiem wąsko i ciasno?

...

no to tak na pewno da się zrobić całkiem łatwo :)

nie obawiałabym się pomniejszenia - zabudowa by miała 10-15cm (zależy jaki stelaż kibelka będzie) a to całkiem mało :)

Nie bardzo rozumiem w czym lepsze są ścianki od takiej kabiny

...

a w tym że u masz zakamarki które ciężko się czyści - już Ci dziewczyny malowały

poza tym - te prowadnice w których jeżdżą drzwi to wg mnie koszmar do mycia - miałam, wiem :( chyba że umiesz to doczyścić, bo ja nie umiałam

no i stała szyba wygląda lżej bo nie masz u góry tego metalowego relinga łączącego, bo szyba jest mocowana do podłogi i ściany

Nie o zakamarki mi chodziło bo zawsze zakamarki będą a o wrażenie zagracenia. Właśnie mam odczucie że taka kabina mniej miejsca zabierze bo półokrągła i jak otworzę drzwi to będzie większe przejście. Co do relingów to kwestia modelu kabiny. Widziałam i takie bez nich ale nie mam na kabinę za ponad 2tyś a dwie szklane ścianki plus drzwi to też pewnie koszt nie mały no i jeszcze mi to ktoś zrobić musi.

Prowadnice ciężkie do czyszczenia to fakt.

a ta łazienka to będzie pierwsza wykończona w domu na tip top?

pisze teraz o opcji bez przerabiania instalacji:

bo może jak to dodatkowa to możnaby było rozłożyć koszty w czasie??

zamontować tylko brodzik skoro ma być i np jedną szybę (przykładowo) od strony umywalki, a za jakiś czas gdy dojdzie zł w portfelu dorobić dwie pozostałe szyby

tak tylko dumam...

jeśli ma być od razu gotowa i opcja bez przenoszenia to ja bym wybrała kabinę kwadratową, bo to łatwiej będzie czyścić podłogę przy brodziku

no ale - mam nadzieję że mąż się zgodzi i przeniesiecie przyłącza za ścianką :) :)

Oj a ja myślałam że to ja mam maleńką łazienkę :p

A mogłabyś wrzucić zdjęcie bądź wizualizację tej łazienki?

Wymieniłyśmy się privami ale oficjalnie nie witałam ciebie jeszcze w moim wątku więc witaj :welcome:

:bye: Sama widzisz, że nie jest taka malutka ;)

Łazienka ma być gotowa za miesiąc, a plan na nią jest taki:

02.jpg 03.jpg

06.jpg

Jest tak, jak pisałam wcześniej: drzwi stale otworzone, aby wnęka prysznicowa była częścią łazienki. To pozwoliło odsunąć wc od umywalki i jest więc miejsca po każdej jego stronie :) Tego typu drzwi prysznicowe do najtańszych nie należą, ale coś za coś, niestety :(

Pomysł z zabudową wc, w ktrórej można ukryć przeróbki jest niezły, ale niestety nie oznacza braku kucia.. Stelaż wc trzeba zatopić w wylewce, którą chyba już masz, a poza tym średnice rur odpływowych kibelka i prysznica są zdecydowanie różne. A te też już masz. Musiałby się tu wypowiedzieć hydraulik