Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

ooooo te co pestka wkleiła niektóre mają lepszy kształt, bo mają na prosto boki :)

uparłaś się jak szalona na tą kabinę :-P ale okej - czasem tak bywa - ja też się uparłam jak głupia na pewne rzeczy i co, można inaczej (pewnie lepiej) ale ja tupnęłam nogą i basta :lol2:

pozostaje nam uszanować decyzję i pomóc teraz poukładać płytki - rozważałaś układanie ich pionowo?

czy to poprawiłoby proporcje czy jeszcze gorzej? - nie znam się na tym zbyt :-P

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karolina screenshotem zdejmiesz wszystko i z każdej strony :)

Pesteczko, to chyba do mnie było :p

Karolina pewnie wszystko umie... tylko ja taka niekumata z niektórymi zdjęciami :cool:

ale nawet po takiej twojej podpowiedzi nie wiem o czym do mnie rozmawiasz :rotfl:

sorry... :hug:

Doriko, pokaż tę planowaną kabinę po prostu. Może damy sobie spokój z wbijaniem Ci do głowy, że źle i nie pasuje ;)

:)

UPS, powinnam była cytaty pozaznaczać, a tak strona mi przeskoczyła i się pomyliłam.

Catti, screenshot, to po polsku zrzut ekranowy. Na PC powinno działać w ten sposób - wciskasz klawisze SHIFT + CONTROL i trzymając je klikasz „3”. Zapisuje się wygląd pełnego ekranu w formacie PNG. W nazwie ma screenshot i dokładną datę i godzinę.

Drugi sposób pozwala zapisać wybrany obszar na ekranie – SHIFT + CONTROL i klikasz „4” po czym zakreślasz myszką co chcesz zapisać.

Jakiej kabiny bym tam nie wstawiła to łazienki nie rozciągnę na tyle by sprzęty stały tak daleko od siebie by było łatwo sprzątać.

To znaczy jakiego? Bo już się chyba zgubiłam. Myślałam że teraz na tapecie jest GŁĘBOKI brodzik no chyba że chodzi o tę prostokątność :p

Bardzo mnie ciekawi która z was miała taką kabinę jaką ja planuję? A może to tak jak z białą kuchnią i drewnianym blatem, nikt nie ma ale wszyscy mówią że ciężko się sprząta i szybko niszczy :p (wiem ze ci co mają mówią inaczej)

Doriko, namawiamy Cię, a Twoje wypowiedzi świadczą raczej o tym, że niepotrzebnie, do tego, aby odstąpić od pomysłu półokrągłej kabiny i zamontowanie prostej, choćby takiej:

dlaDoriko.jpg

Przy kabinie półokrągłej dostawionej do obudowanego stelaża wc czyszczenie miejsc, które wskazała Ci wcześniej Pestka nie będzie trudne, tylko będzie niemożliwe. I nie ma potrzeby rozciągania łazienki, bo wcale nie jest mała, jak już powiedziano wcześniej :) Chodzi tylko i wyłącznie o rozsądne jej zagospodarowanie i mądre wydanie pieniędzy. To stąd ta odsiecz z pomysłami :lol2: Według mnie decyzję już podjęłaś :)

Doriko, pokaż tę planowaną kabinę po prostu. Może damy sobie spokój z wbijaniem Ci do głowy, że źle i nie pasuje ;)

Co do mycia w kątach, pokazałam Ci jaką kabinę mieli moi rodzice i to ja ją myłam w tych kątach. Gdyby była instalowana dzisiaj, prędzej bym z mostu skoczyła z rozpaczy, niż pozwoliła ją wybrać. Ale 20 lat temu sama ją kupiłam i przez miesiąc byłam szczęśliwa :(

Chciałam taką ale nie mogę znaleźć jej w mniejszym rozmiarze.

http://1lazienka.pl/product/image/9776/kabina_przy_cienna.jpg

Tylko taka jest dostępna 80cm

http://nea24.pl./media/products/07b0cafd807bbd3891af7ae89206d1a4/images/thumbnail/big_Kabina_prysznicowa_przy_cienna_77x90x199_szk_o_transparent_Rea_Romance-2.jpg?lm=1400187600

Ta druga jest zaokrąglona a nie prosta przy ścianie.

Jak już mówiłam nie trafiłam jeszcze na kabinę prostokątną przyścienną w dobrej cenie. Te które wklejała lukasz69karolina albo były zbyt drogie albo plastikowe i mi się nie podobały.

Nie jest to zamknięta sprawa bo do puki nie kupię to jeszcze mogę zmienić zdanie (na zasłonkę nie ma szans jednak :p) Koszt kabiny nie może jednak przekroczyć 1000-1200 zł za samą kabinę a najlepiej jakby była to kwota z brodzikiem. (Droższa z tych które teraz planuję kosztuje 1200zł z brodzikiem)

Może się upieram jak osioł ale podoba mi się ta kabina i uważam że zabierze mniej miejsca niż prostokątna. Po otwarciu kabiny przestrzeń pomiędzy ścianą a kabiną się znacząco powiększy tylko przy podłodze będzie wąsko wyżej już jakby kabina miała dużo mniejszą głębokość.

Jak wstawię gotową kabinę prostokątną to też będę miała zakamarki trudne bądź niemożliwe do wyczyszczenia. O rozciąganiu mówiłam w kwestii tego że u mnie będzie stała przy ściance do wc tego nie zmienia żadna kabina i każda tam będzie musiała stać, czy gotowa czy robiona na wymiar.

Edytowane przez Doriko

Jak wstawię gotową kabinę prostokątną to też będę miała zakamarki trudne bądź niemożliwe do wyczyszczenia. O rozciąganiu mówiłam w kwestii tego że u mnie będzie stała przy ściance do wc tego nie zmienia żadna kabina i każda tam będzie musiała stać, czy gotowa czy robiona na wymiar.

Prostokątna kabina powinna być przyklejona do ścianki wc i nie powinno być pomiędzy nimi żadnej przestrzeni do czyszczenia.

No to jeszcze kilka zdań - mimo że u siebie zrobiłabym kabinę prostokątną (nie kwadratową,bo łazienka najszersza nie jest) i niziutki brodzik, jakoś mi ta zaokrąglona kabina pasuje u Doriko:) Spójrzmy na dom całościowo - wydaje mi się, że właścicielka po prostu najlepiej czuje jego klimat i dlatego obstaje przy swoim - same wiecie, jak to czasami jest - to nie intuicja - to zbiór doświadczeń.

http://www.agnik.pl/sklep/okragle/590-kabina-practic-new-trendy-polokragla-grafit.html ta - Olimpia, 100x85x190 kosztuje 2400 zł

http://www.dekkor.eu/#/kabiny/RENE/ Rene, 85x100x200 ma cenę 1450 zł

Ta brzydula w porównaniu z pozostałymi - Haiti Durasan, 85x100x200 tylko 1100 zł.

http://www.agnik.pl/sklep/okragle/1263-kabina-prysznicowa-przyscienna-haiti-durasan-szklo-grafit.html

Wpisz w wyszukiwarkę grafiki googla „kabina prysznicowa okrągła przyścienna 80”, albo „kabina prysznicowa 1/2 koła”. Wyskakuje tego całkiem sporo. trzeba sprawdzać jedną po drugiej. Ja na szybko 3 wybrałam.

Doriko - jest dobrze, bo kolejna decyzja za Wami :). Ważne, że przemyślana, przegadana i można iść do przodu :wiggle:

Ja jestem dziwoląg i dla mnie zdecydowanie lepiej wygląda inspiracja ze stylową! zasłonką niż kabiną (celowo podkreśliłam stylową, a nie jaką bądź). Zasłonka byłaby zasuwana tylko na czas kąpieli i nie zasłaniałaby reszty w czasie, gdy łazienka będzie używana najczęściej (potrzeby fizjo). I tak jak piszą dziewczyny - po Twoich inspiracjach też sądziłam że w taki klimat ruszasz (stąd moja propozycja parapetów, bo do wnętrz w np. stylu glamour raczej by nie pasowały :)), ale zdaję sobie sprawę, że decyzja wynika częściowo z kompromisów i Waszych preferencji, a to przecież podstawa. Nie piszę tego by zmienić Twoje nastawienie do zasłonki :no: Argument konieczności wycierania podłogi po każdym skorzystaniu z prysznica jest wystarczająco zniechęcający, chociaż z drugiej strony miałabyś za jednym zamachem umytą na bieżąco podłogę :D

To co małą czcionką możesz pominąć - szanuję Twoją decyzję :). Wracając do kwestii płytek to ciężko doradzić bez wizualizacji. Miałam podobny problem u siebie. Ciężko było wyobrazić sobie jak mają współgrać poszczególne ściany. Dłubałam w paint każdą kreseczkę moich cegiełek. Oczywiście nie dało się utrzymać tego w skali, ale jakiś pogląd dało.

http://naforum.zapodaj.net/images/ef44a7ed10db.jpg

A tu dowód na to, że biorę pod uwagę zasłonkę :). Ba! Nawet zamówiłam ją na Westwingu, ale dostawca nie wywiązał się z umowy i anulowali moje zamówienie :(.

http://naforum.zapodaj.net/images/9066e4356c29.jpg

W czym robiłaś swoją wizualizację?

Julianno wiem że zasłonka byłaby idealnym rozwiązaniem do tej łazienki i o ile wizualnie mogłabym ją zaakceptować to funkcjonalnie już nie.

Wizualizacje robiłam na http://roomstyler.com/3dplanner Zgapiony od ciebie i przypomniany mi przez pestkę.

Malowanie cegiełek w paincie :jawdrop: podziwiam. Muszę spróbować z moimi płytkami, coś czuję że długa noc przede mną

Pestko dziękuję za namiary :) Szukam i szukam tej idealnej kabiny ale cały czas nie znalazłam. Wszystko jest za duże za drogie albo nie podoba mi się.

Dziękuję _Chloe_ :hug:

Każdy kto budował i wykańczał dom wie jak to jest. Trzeba zgrać nasze preferencje i preferencje naszych rodzin, do tego dochodzą różnego rodzaju ograniczenia. Takie życie.

Edytowane przez Doriko

Doriko,

czytam sobie Waszą rozmowę o kabinach prysznicowych i myślę o swojej, mam aktualnie złożoną z 3 szyb i prawdę mówiąc nie nadążam z jej myciem. Też pięknie wyglądała jak była nowa, zachwycała wszystkich a teraz po 4 latach użytkowania to tylko te szyby widzę i w nowym domu priorytetem jest zasłonka :wiggle:

no ewentualnie drzwi a najlepiej tak duża kabina że nic nie będzie potrzebne aby nie pryskała woda :)

Edytowane przez Juskra

Może i zasłonka ładna (mi się nie podoba, bleeee) ale zdecydowanie nie praktyczna. Nic się do ścianek nie przykleja tylko do D... a po kąpieli męża w łazience pływać można. Więc serdecznie dziękuję za takie udogodnienia. Wolę męczyć się ze sprzątaniem kabiny i prowadnic :p

ZASŁONKI NIE BĘDZIE

nie wczytałam sie dobrze ale tez zasłonkom mówię nie :rolleyes: mam i czekam az nadejdzie czas na drzwi do prysznica :rolleyes:

Witam. Pisałaś, że masz białe, drewniane parapety. Ja też chcę białe i myślałam o sosnowych. Czy warto robić z twardszego /droższego/ drewna skoro i tak potem usłojenie pokryje farba ? Czy jesteś zadowolona ze swego wyboru ? Pozdrawiam.

Witam :)

Mam nadzieję że bukowe nie będą się tak wgniatać i dzięki temu lakierowanie będzie trwalsze. Wycena bukowych parapetów wyszła tylko minimalnie wyższa niż sosnowych, dlatego zdecydowaliśmy się jednak wybrać te droższe. Najwięcej kosztowało nas lakierowanie którego teraz troszeczkę żałujemy.

Doriko,

Ja spróbowałam w programie z paradyża, ale upośledzony jest :(. Nie da się dokładnie rozłożyć płytek, a biblioteka sprzętów obezwładnia ubóstwem :(. Wyszło tak jak wyszło. Na Twojej masz przynajmniej solidnie rozłożone płytki :).

http://naforum.zapodaj.net/images/895eac92a9e5.jpg

http://naforum.zapodaj.net/images/7d46a0b39f05.jpg

Na obrazku na wprost zmieniłam w paint wysokość szafek i fugę na zabudowie wc.

Co do ściany, którą chciałaś pomalować przy pomocy szablonu (bardzo ładny) to nie do końca to czuję. Masz w tej łazience grzejnik czy tylko podłogówka?

Edytowane przez julianna16

Dziękuję Julianno :hug: wyszło super.

Nie mogłam znaleźć na stronie tego programu był tylko program do testowania grafiki, hmm, pewnie źle szukałam.

Biblioteka sprzętów może niezbyt obszerna ale kontrowersyjna kabina jest :p

Nie zauważyłam żeby źle płytki były położone. No może tylko koło drzwi powinna być cała płytka ale bez przesady aż tak dokładnie być nie musi.

Co do płytek na gebericie to właśnie nie wiem jak będzie lepiej, cała płytka + docinka czy dociąć obydwie żeby fuga była na środku???

Szafki białe czy w kolorze płytek podłogowych?

Kinkiet chciałabym coś w tym stylu

zdjecie11.jpg

Zdjęcie komuś podkradzione, nie pamiętam już komu :p

Lustro chciałam w ramie ale w takiej ciasnocie nie będzie się dobrze prezentowało.

No i nie wiem co zrobić z górnym oświetleniem. W tej chwili jest jedno wyjście na środku, praktycznie nad kabiną prysznicową bo byłam na tyle niekumata żeby tego nie zauważyć :bash:. Nie lubię halogenów ale chyba zrobię 3, szwagier już podpytany i mówił że się da. Najchętniej zamiast halogenów dałabym takie mini plafony ale nie wpadł mi żaden w oko. Pewnie ja zwykle wymyślam i nie znajdę albo zaraz mnie zjedziecie że pomysł jest beee :p

W dolnej mamy tylko podłogówkę. Jest też gniazdko na przeciw kibelka mogę więc założyć drabinkę elektryczną.

Co do szablonu to jest raczej pomysł na przyszłość, na razie będzie biało ale cały czas myślę czy tam czegoś nie dać.

Doriko,

czytam sobie Waszą rozmowę o kabinach prysznicowych i myślę o swojej, mam aktualnie złożoną z 3 szyb i prawdę mówiąc nie nadążam z jej myciem. Też pięknie wyglądała jak była nowa, zachwycała wszystkich a teraz po 4 latach użytkowania to tylko te szyby widzę i w nowym domu priorytetem jest zasłonka :wiggle:

no ewentualnie drzwi a najlepiej tak duża kabina że nic nie będzie potrzebne aby nie pryskała woda :)

A używałaś zasłonki?

Osobiście używałam kilka w kilku łazienkach zawsze doprowadzały mnie do rozpaczy. O przyklejaniu się do pupy i nie tylko już pisałam. Do tego niespecjalnie zatrzymują wodę, to tez pisałam. Nie pisałam o tym że utrzymać w czystości też niespecjalnie. Najlepiej wymieniać bardzo często bo inaczej wdaje się pleśń (to akurat pewnie wina słabej wentylacji i braku okna) Dobra zasłonka wcale tania nie jest, tanie są zupełnie nie nadające do użytku. Mam chyba uraz do zasłonek :p

Za to walk in też chciałam ale musiałaby być bardzo duża i dobrze zaplanowana. Bo choć argument o posprzątanej podłodze po każdej kąpieli może do niektórych trafiać to do mnie nie bardzo bo parę razy zdarzyło mi się wywinąć orła na mokrych płytkach, czego nie polecam:P

Edit:

Zapomniałam cię powitać w moim wątku a więc witaj Juskra

Edytowane przez Doriko