Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Ostatnio wpadam tylko z doskoku i co rusz zapominam odpisać na jakiś post. Postaram się nadrobić ale pewnie i tak kogoś pominę z góry przepraszam jeśli ktoś poczuł się pominięty. Wszystkim dziękuję za rady i słowa otuchy.

nie ma po co, bo już zdecydowane, tak?

No nie dlatego, dostałam info że to raczej chodzi o transakcję niż prośbę o pomoc ale mogłam źle zrozumieć

mnie chodziło o wizualizację twojego pomysłu... czyli podłoga, ściany, półka.... ale ok.

No właśnie mi o to chodziło a nie o projekt całej łazienki, bo ja ogólnie wiem co chcę tylko chciałam to móc zobaczyć zanim zrealizuje bo mam stracha że nie będzie tak jak w mojej głowie.

mam coś :)

podobne do twojego zamysłu, stoi na środku przy ścianie, są białe duże płytki, a w środku dekory... (mnie się u ciebie nie widzą akurat te, ale o pomysł chodzi... wiadomo! jeden z wielu :rolleyes:)

http://img.galerkiwnetrz.pl/g/2_1617704573_IMG_8931.JPG

[...]

Dekorów nie chcę. Nie mam nic przeciwko dekorom, nawet wiele z nich mi się bardzo podoba tylko mają jedną wadę, są drogie. Poza tym na tak małej powierzchni nie bardzo miałabym je jak rozplanować szczególnie że płytki są duże i ciężko by je było tak położyć by wyszły symetrycznie do sprzętów. Przez moment chciałam na całej ścianie dać płytki udające koronkę ale nie znalazłam takich w nierujnującej cenie.

Chciałam na części dać mozaikę ale nie potrafię wkomponować nigdzie ale może i dobrze bo za bardzo funduszy nie mam na dokupowanie płytek a mozaiki też do tanich nie należą.

Murek odpada bo zabierze cenne miejsce choć to była jedna z opcji na samym początku ale wtedy zupełnie nie zdawałam sobie sprawy z tego że pomimo że łazienka nie jest aż taka mała to ciężko będzie z ustawieniem w niej wszystkich sprzętów. A i tak została powiększona, oryginalna miała wymiary 228X150. Teraz decydując o ściankach działowych dodałabym jej jeszcze 15cm długości kosztem korytarzyka. No i porozsuwałabym okna w łazience i wiatrołapie wtedy kabina mogłaby stać w rogu ale na to już za późno. Zawsze przy takich rozterkach mówię mężowi że jak będziemy budować trzeci dom to wszystko będzie już jak trzeba :p (dziś za te słowa chciał zakończyć me życie za pomocą ostrego narzędzia)

Pamiętam że ktoś pytał o pionowe położenie płytek ale nie pamiętam kto :p Nie odrzucam takiej opcji choć wydaje mi się mniej korzystna i trudniejsza do położenia. Na wysokość wyjdzie 3,5 płytki więc trzeba by ciętą dać od dołu a wtedy na gebericie wyjdą dwie połówki i na górze i na dole. Dziś już pewnie nie dam rady ale na pewno zrobię też i taką wizualizację w gimpie. Kładzenie płytek w tym programie idzie mi dość sprawnie.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorico, może za chwilę palnę głupotę, bo nie znam ceny tych płytek, ale... co tam :), może Ci się spodobają i dadzą się ugryźć cenowo

Koronkowe CERAMISTIC Loft Carpet i betonowe CERAMISTIC Loft Concrete

CERAMISTIC-Loft Carpet GL-190B-Wl(30x60).jpgCERAMISTIC-Loft-06.jpgCERAMISTIC-Loft-05.jpgCERAMISTIC-Loft-07.jpgCERAMISTIC-Loft-05.jpg

o płytkach w pionie mówiłam ja :D

u mnie zabudowa geberitu ma wysokość 120cm, bo tak wyszła górna krawędź stelaża - pisałaś że płytki masz 30x60 więc dwie całe płytki pionowo by weszły

teraz widzę, że mają być do wysokości tylko 2m - więc faktycznie lepiej docinka u dołu i wtedy już na gebericie nie będzie ładnie

w Twojej wizualizacji jak na gebericie masz płytkę 60 i przycinkę to zamiast przycinki można dać mozaikę - kupisz 2-3 arkusze i już - ładne mozaiki sa już za 3dyszki więc max stówkę by wyszło :)

tak sobie jeszcze dziś myślałam o tej Twej kabinie - i muszę coś poszukać i napiszę :D

no to lecę :D

a jakby tak dać tą kabinę 90tkę jednak i dobudować kawałek ścianki za umywalką - tak samo jak obudowa geberitu: iskier.JPG dzięki temu umywalka by się ciut bardziej wysunęła w otwór po otwartych drzwiach prysznica i by się nie uderzało łokciami podczas mycia :-P

ja zmierzyłam jak mam u siebie w kibelku - mam wnękę między dwiema ścianami dokładnie 53cm... tam jest umywalka na całą szerokość i daję radę umyć zębole i ręce - wiadomo że nie ma super komfortu, ale właśnie jak się wysunie umywalkę do przodu to jedna ręka już będzie miała luz przez otwarte drzwi prysznica

Cudne te płytki Pestko w szarościach będę miała górną łazienkę i płytki też niestety kupione mam ale jeszcze kombinuje z obudową wanny.

CERAMISTIC Loft Carpet znalazłam w necie za 70zł m2, spodziewałam się wyższej ceny ale i ta jest ciut za wysoka jak na cała łazienkę nasz budżet to 30-35zł m2 jedynie zaszalałam z płytkami w kuchni i podłogą w dolnej łazience bo tam niewiele metrów jest.

Jako dekor można by rozważyć tylko czy kolorystycznie będzie pasowała do moich płytek, pewnie nie ale to jeszcze długo zanim będziemy robić górną.

OPOCZNO Morning Fog dekor 20X20 znalazłam za nieco ponad 18zł za sztukę więc tu już m2 wychodzi drogo

lukasz69karolina mozaikę zamiast docinki też już rozważałam (nawet mam rozrysowaną na kartce) dałam całą płytkę na środek a mozaikę po bokach ale może dać mozaikę z jednej strony? Postaram się zrobić obie wersje w Gimpie.

Myślałam nad zwykłą biała mozaiką ale może to zbyt zachowawcze?

Kabinę chciałabym 80tkę żeby jak najmniej ograniczała przejście. Pomysł ze ścianką koło umywalki ciekawy.

ja bym dała jeden pasek mozaiki po boku kibelka - i koniecznie w kolorze jakimś, nie białą

ścianka koło umywalki może mieć różne zastosowanie:

- jeśli będzie szafka pod umywalkę to ta zabudowa może być półeczką - asiazett ma tak :) i w rodzince.pl :D

- albo zrobić szafeczkę takiej samej głębokości z lustrzanymi drzwiczkami

... wiadomo że nie ma super komfortu, ale właśnie jak się wysunie umywalkę do przodu to jedna ręka już będzie miała luz przez otwarte drzwi prysznica

a druga będzie miała luz przez otwarte drzwi do łazienki :D

wszystko fajnie... pojawiły się dwie wizualizacje, ale każda na widok dłuższej ściany z perspektywy wejścia, którego tam nie ma ;)

a może ktoś zrobić wizualizację z perspektywy wejścia do tej łazienki?

No właśnie mi o to chodziło a nie o projekt całej łazienki, bo ja ogólnie wiem co chcę tylko chciałam to móc zobaczyć zanim zrealizuje bo mam stracha że nie będzie tak jak w mojej głowie.

obawiam się, że nie będzie....

choćbyś wstawiła kabinę i za 5 tys. to w dalszym ciągu będzie ona stała na środku...

to łazienka na dole, więc będzie również służyła gościom, tak?

a goście chcą zazwyczaj skorzystać z ubikacji i umyć ręce :)

każdy, kto wejdzie do tej łazienki ma na pierwszym planie prysznic... i musi go obejść :rolleyes:

w tym projekcie ta kabina czy chcesz czy nie chcesz będzie na pierwszym planie...

postaw tam w miejscu planowanego prysznica model z kartonu (wystarczy do wysokości kolan), albo postaw dwa krzesła... cokolwiek w tych wymiarach.... i cyknij fotkę od strony drzwi

Doriko, zrób fotki łazienki od drzwi lekko pod kątem w kierunku ściany ze sprzętami. Stań w rogu po przekątnej od kibelka i strzel kilka jakbyś panoramę robiła.

To pomoże wiele wyjaśnić.

Dziękuję Julianno :hug: wyszło super.

Nie mogłam znaleźć na stronie tego programu był tylko program do testowania grafiki, hmm, pewnie źle szukałam.

Biblioteka sprzętów może niezbyt obszerna ale kontrowersyjna kabina jest :p

Nie zauważyłam żeby źle płytki były położone. No może tylko koło drzwi powinna być cała płytka ale bez przesady aż tak dokładnie być nie musi.

Co do płytek na gebericie to właśnie nie wiem jak będzie lepiej, cała płytka + docinka czy dociąć obydwie żeby fuga była na środku???

Szafki białe czy w kolorze płytek podłogowych?

Kinkiet chciałabym coś w tym stylu

[ATTACH=CONFIG]273400[/ATTACH]

Zdjęcie komuś podkradzione, nie pamiętam już komu :p

Lustro chciałam w ramie ale w takiej ciasnocie nie będzie się dobrze prezentowało.

No i nie wiem co zrobić z górnym oświetleniem. W tej chwili jest jedno wyjście na środku, praktycznie nad kabiną prysznicową bo byłam na tyle niekumata żeby tego nie zauważyć :bash:. Nie lubię halogenów ale chyba zrobię 3, szwagier już podpytany i mówił że się da. Najchętniej zamiast halogenów dałabym takie mini plafony ale nie wpadł mi żaden w oko. Pewnie ja zwykle wymyślam i nie znajdę albo zaraz mnie zjedziecie że pomysł jest beee :p

W dolnej mamy tylko podłogówkę. Jest też gniazdko na przeciw kibelka mogę więc założyć drabinkę elektryczną.

Co do szablonu to jest raczej pomysł na przyszłość, na razie będzie biało ale cały czas myślę czy tam czegoś nie dać.

Cieszę się, że na coś się zdało :), bo wyszłam z wprawy i jak wspominałam ten nowy program nie podchodzi mi (kwestia przyzwyczajenia). Z jednej strony ma lepsze rozwiązania (np. oświetlenie, "spacer po", i inne), ale zmniejszyli bibliotekę, która była i tak bardzo uboga.

Kabina okrągła owszem jest, ale ona ma wymiar chyba 100 i dlatego musiałam ją "wciąć" w ścianę. Płytki program kładzie automatycznie. Nie masz wpływu gdzie wyjdzie fuga. Dlatego potem często musiałam bawić się w paint.

Nie wiedziałam, że w Gimp można tak ładnie rozkładać płytki. Ja nauczyłam się tylko zmieniać kolory i dodawać obiekty.

Gdybyś chciała sama popróbować to wystarczy ściągnąć program STĄD. Ja ściągałam wczoraj i jak widać działa. A TUTAJ masz instrukcję, choć program dość łatwy i intuicyjny jest, więc powinnaś sobie poradzić bez (ja dopiero dzisiaj znalazłam tę instrukcję).

Co do mebli to zrobiłabym raczej białe, ale nie z gładkimi frontami, raczej w stylu hemnes lub inne "z ramką" - takie lepiej grają mi z kinkietem, który pokazałaś i wzorkiem, który w przyszłości planujesz. Pozostając w tym klimacie na suficie zrobiłabym albo plafon, albo bliźniaczy do kinkietu zwis przesuwając go bez kucia - w sensie podłączenie normalnie tam gdzie jest, ale podwieszenie przesunięte albo w stronę wc, albo w stronę umywalki.

Tu przykład tego o co mi chodzi.

http://lampadina.com.pl/lampysklep/images/ramko/ekowengeW1.jpg

A... i mozaiki tam nie widzę :no:

A ja bym zrezygnowała ze stelaża wc i zabudowy nad nim i bliźniaczego wysuwania umywalki. Cała ściana na równo, kibelek stojący :) Wysoka i wąska szafka w rogu przy oknie.

Też przemyślałabym tę opcję :yes:

Edit: właśnie napisałaś, że już masz. Więc zostać musi. A do górnej łazienki też już kupiliście?

Ja swój stelaż zwracałam po 2 mies., ale sprzedawca był w porządku.

Edytowane przez julianna16