Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

ja bym dała jeden pasek mozaiki po boku kibelka - i koniecznie w kolorze jakimś, nie białą

ścianka koło umywalki może mieć różne zastosowanie:

- jeśli będzie szafka pod umywalkę to ta zabudowa może być półeczką - asiazett ma tak :) i w rodzince.pl :D

- albo zrobić szafeczkę takiej samej głębokości z lustrzanymi drzwiczkami

A ja jakoś koloru nie widzę, tylko bym może błyszczącą dała bo płytki matowe. Kolorowa mozaika determinowała by już kolorystykę łazienki a ja bym chciała móc ją zmieniać przez kolory dodatków ewentualnie kolorem ściany.

Jak będę miała więcej czasu to zajrzę do asiaze

Julianno o co dokładnie chodziło ci z tą czarną ścianą u mnie? Chyba zaczynam łapać bakcyla :p

[...]

obawiam się, że nie będzie....

choćbyś wstawiła kabinę i za 5 tys. to w dalszym ciągu będzie ona stała na środku...

to łazienka na dole, więc będzie również służyła gościom, tak?

a goście chcą zazwyczaj skorzystać z ubikacji i umyć ręce :)

każdy, kto wejdzie do tej łazienki ma na pierwszym planie prysznic... i musi go obejść :rolleyes:

w tym projekcie ta kabina czy chcesz czy nie chcesz będzie na pierwszym planie...

postaw tam w miejscu planowanego prysznica model z kartonu (wystarczy do wysokości kolan), albo postaw dwa krzesła... cokolwiek w tych wymiarach.... i cyknij fotkę od strony drzwi

Wiem że będzie to zawalidroga ale w mojej głowie biorę to pod uwagę. Dlatego tez chciałabym aby kabina jak najmniej wystawała czyli 80cm max. Cały czas kombinuję z tą kabiną.

Fotki postaram się zrobić i wrzucić wieczorkiem.

Wracam do robotki.

Dzięki dziewczyny że jesteście i mieszacie może namieszamy razem coś fajnego. Wiem że przeszkadzam wam bardzo w zaprojektowaniu fajnego wnętrza ale kto powiedział że będzie łatwo :p

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a stelaża nie da sie ukryć pod tym regipsem co tam juz jest , zeby nie budować tej obudowy ???

Doczytałam twój post dokładnie chwilę po tym jak pomyślałam o tym samym ale nie bardzo wiem czy się da ale mogę sprawdzić.

Edit:

Sprawdziłam :( niestety nie bardzo się da. Ściana ma zaledwie 14cm grubości a w jej skład wchodzi, licząc od strony kuchni płyta k-g 12mm, wełna mineralna, dwie płyty k-g w sumie 24mm w łazience. Gdybym wsadziła w ścianę ten stelaż to nie było by wygłuszenia ściany a i tak nie schowałabym całego stelaża.

Edytowane przez Doriko

Pamiętam, że kabina ma być półokrągła, ale wrzucę dwie łazienki, z których można u Ciebie zrobić jedną :) Na fotce jest szafka, tam, gdzie w Twojej łazience miałaby być umywalka. A kabina taka, jak na fotce z kibelkiem :) Ścianka między umywalką a prysznicem byłaby na głębokość umywalki, taką samą zrobić od strony wc. Brodzik 80 x 80. Drzwi prysznicowe dzielone przez środek, aby dało się je otworzyć na zewnątrz lub do środka. Szkła wyjdzie wtedy mało i wydaje mi się, że zrobienie kabiny przez szklarza może być porównywalne cenowo z gotową.

7530939852e7.jpg doriko1.jpg

A czarny możesz dać tak, jak tutaj, powyżej płytek i przy oknie. I wzorek, który Ci się podoba na pustej ścianie. Może wyjść świetnie :)

doriko 2.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Muszę szybko się zdecydować jakiego rodzaju będzie oświetlenie w łazience.

jaki kinkiet mi się podoba już pokazywałam

http://miviena.pl/gfx/big/1278975603.1315.jpg

Do kompletu jest zwis

http://miviena.pl/gfx/big/1278975602.5394.jpg

Ale nie wiem czy one nadają się do łazienki. Czy do łazienki można stosować tylko specjalne lampy?

Jak już wcześniej pisałam rozważam też halogenki a właściwie oświetlenie typu halogeny ale ledowe.

Zastanawiam się też nad oświetleniem ledowym wokół łazienki.

coś w tym stylu

http://www.decorsystem.pl/upload/thumb/lo10-1_400x250_876746819_thumb.jpg

Bardzo mało lamp mi się podoba i tu jest największy problem, bo jeśli mi się nawet podoba to nie koniecznie pasuje.

HELP

Edytowane przez Doriko

A używałaś zasłonki?

Osobiście używałam kilka w kilku łazienkach zawsze doprowadzały mnie do rozpaczy. O przyklejaniu się do pupy i nie tylko już pisałam. Do tego niespecjalnie zatrzymują wodę, to tez pisałam. Nie pisałam o tym że utrzymać w czystości też niespecjalnie. Najlepiej wymieniać bardzo często bo inaczej wdaje się pleśń (to akurat pewnie wina słabej wentylacji i braku okna) Dobra zasłonka wcale tania nie jest, tanie są zupełnie nie nadające do użytku. Mam chyba uraz do zasłonek :p

Za to walk in też chciałam ale musiałaby być bardzo duża i dobrze zaplanowana. Bo choć argument o posprzątanej podłodze po każdej kąpieli może do niektórych trafiać to do mnie nie bardzo bo parę razy zdarzyło mi się wywinąć orła na mokrych płytkach, czego nie polecam:P

Edit:

Zapomniałam cię powitać w moim wątku a więc witaj Juskra

z takiej kabiny z zasłonką to korzystałam chyba ostatnio na koloniach, pamiętam że się przyklejała :) Lubię proste formy, dlatego w naszym domu jest w łazience zaplanowana wnęka na kabinę, ma z 120 długości :)

Masz tylu fajnych doradców na pewno Twoja łazienka wyjdzie fantastycznie

Witam się u ciebie Doriko :bye:

Nie wiem czy kinkiet i zwis będą pasowały do twojej łazienki. One są trochę retro a z tego co zdążyłam się zorientować chcesz okrągły prysznic, który jak dla mnie jest bardzo nowoczesny więc ja bym tego nie połączyła. Wszelkim listwom ledowym mówię stanowczo NIE. Tym bardziej ze sztukaterią!

Moim zdaniem tym co będzie przyciągało wzrok w twojej łazience jest właśnie prysznic. Kształt który wybrałaś będzie także pełnił funkcję ozdobną dlatego też wszelkie oświetlenie, meble, ceramika i armatura wybrałabym proste, bez zbędnych bajerów bo będzie misz-masz.

A czarny możesz dać tak, jak tutaj, powyżej płytek i przy oknie. I wzorek, który Ci się podoba na pustej ścianie. Może wyjść świetnie :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273509&d=1407325790

Dokładnie to miałam na myśli :yes:

Jednak... muszę przyznać rację Madzior999...

Co proponuję?

1. Zrób podsumowanie co już masz - wc, umywalkę i płytki tak? Coś jeszcze? Baterie? Dodatki?

2. Określ jaki to styl, albo pokaż tu zdjęcia - chodzi o to by były pokazane w jednym miejscu, bo nawet jeśli o tym wspominałaś, to jest to rozrzucone po wątku, co utrudnia pomoc

3. Napisz co NA PEWNO chcesz mieć - dana lampa, albo wzór, albo coś innego - do tego można próbować dobrać resztę (lampy, które pokazałaś nie grają mi z listwą ledową. I o ile lampy można jeszcze próbować oswoić, to listwy w tej łazience nie czuję zupełnie).

Większość lamp, które widzisz w galeriach FM nie jest przeznaczonych do łazienek, ale jak widać nie ma problemów z ich użytkowaniem. Ja też będę miała "zwykłe" w tym samoróbki z metalu, które będę musiała zabezpieczyć dodatkowo by nie pordzewiały.

z takiej kabiny z zasłonką to korzystałam chyba ostatnio na koloniach, pamiętam że się przyklejała :) Lubię proste formy, dlatego w naszym domu jest w łazience zaplanowana wnęka na kabinę, ma z 120 długości :)

Masz tylu fajnych doradców na pewno Twoja łazienka wyjdzie fantastycznie

W takim przypadku pewnie i bez zasłonki nie będzie za mocno chlapało a dobra zasłonka może nie będzie się przyklejać. Ja korzystałam z brodzika 90X90 i zasłonki zamontowanej przy wannie.

Witam się u ciebie Doriko :bye:

Nie wiem czy kinkiet i zwis będą pasowały do twojej łazienki. One są trochę retro a z tego co zdążyłam się zorientować chcesz okrągły prysznic, który jak dla mnie jest bardzo nowoczesny więc ja bym tego nie połączyła. Wszelkim listwom ledowym mówię stanowczo NIE. Tym bardziej ze sztukaterią!

Moim zdaniem tym co będzie przyciągało wzrok w twojej łazience jest właśnie prysznic. Kształt który wybrałaś będzie także pełnił funkcję ozdobną dlatego też wszelkie oświetlenie, meble, ceramika i armatura wybrałabym proste, bez zbędnych bajerów bo będzie misz-masz.

Witam :welcome:

Nie chcę by łazienka była zbyt nowoczesna. Chciałabym ją ocieplić właśnie takimi dodatkami delikatnie retro. Poza tym ten kinkiet jako jeden z niewielu poruszył moje serce. Nie będę się na niego upierać ale też nie wezmę czegoś co do mnie nie przemawia tylko dlatego że pasuje. Ważniejsze dla mnie jest by mi się podobało niż żeby było spójne stylistycznie. Nie dbam o nazwanie stylów a misz-masz to pewnie tak będzie można nazwać mój styl.

ja też wpadłam na chwilkę...fantastyczny ten twój słodziak :)

lampy fajne, ale nie wiem czy to wszystko spasuje.... jakoś je bardziej w przedpokoju widzę ;)

ale wiesz jak jest... każdy ma jakieś swoje widzimisie :)

może z oświetleniem poczekaj jeszcze? tym bardziej, że nie wiesz dokąd sięgać będzie kabina i czy halogenki nie okażą się lepszym rozwiązaniem...

ja na razie pomysłu na twoją łazienkę w tym układzie z prysznicem nie mam, dlatego chwilowo pasuję.....ale będę gorąco kibicować, żeby ci się udało wszystko po waszej myśli... a jak jeszcze coś znajdę, albo na coś wpadnę, to na pewno ci przyniosę :)

Fajnie że jesteście :)

Ogrodnik słodki tylko kwiatki lubi zrywać :(

O zwisie właśnie do wiatrołapu pomyślałam :) Kinkiecik jest piękny i też bym go gdzieś chciała a kinkiety mam tylko w łazienkach i w sypialni ale na skosie więc chyba nie będzie pasował.

Jutro a właściwie dziś przyjedzie szwagier przeróbki elektrycznie robić no i chciałabym już wiedzieć czego chcę. Może poza kinkietem nad lustrem nic nie dam skoro nic mi się nie podoba :p

Mozaika na gebericie w trzech wersjach

a)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=274383&d=1407761408

b)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=274384&d=1407761409

c)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=274385&d=1407761410

łazienkaDolnaMozaika3.jpgłazienkaDolnaMozaika2.jpgłazienkaDolnaMozaika1.jpg

łazienkaDolnaNaCzarno.jpg

Edytowane przez Doriko