Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Dziękuję za pamięć Catti

pamiętam, pamiętam.... choć wciąż uważam, że robisz błąd urządzając w ten sposób tą łazienkę...;)

no, ale ja mam duuuużo więcej lat, doświadczeń z remontami, że ho, ho! :rolleyes:

i dokładnie pamietam czasy kiedy nie miałam kasy i robiło się tak, żeby było :cool:

może gdybym była młodsza, to też upierałabym się, żeby było na gotowo i już!

ale na dzień dziesiejszy, po moich doświadczeniach, że "prowizorki" trzymają się najdłużej, gdybym miała podjąć takie decyzje jak ty teraz, to kasę wydałabym na zmianę przyłączy, kupiła tylko brodzik, zamontowała zasłonkę i czekała aż mnie i małża by zaczęła ona doprowadzać do szewskiej pasji.. :) :rolleyes: .... i wtedy montowałabym szybę, albo drzwi przesuwne.... (nie mówiąc o tym, że opłytkowany prysznic daje ci zawsze więcej gwarancji na przeciekanie niż kabina, no ale o tym już pisałam ;) )

no, ale to ja :cool:

zdjęcia podrzuciłam, bo jest na nich taka kabina, o której mówisz....białe płytki, ciemny sufit i szafka nad geberitem, której prawie nie widać...

tych ciemnych płytek podłogowych masz więcej? może je jakoś wprowadzić na ścianę jako przełamanie tych białych?

aaaaaa!

i jeszcze chciałam zapytać czy na pewno chcesz je na podłodze układać w takie kwadraty?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273169&d=1407103897

moim zdaniem lepsze byłoby ułożenie tylko w poprzek....

http://www.amaltea.info/img/up/09.jpg

a czy biały połysk pasuje do matu?

moim zdaniem tak :yes:

każda powierzchnia, która choć trochę odbija światło (czyli np. lakier czy akryl) powiększa optycznie przestrzeń

tylko niestety jest droższa o wiele od matowej :(

w każdym razie nadal trzymam kciuki :)

a jak stan robót na dziś?

Edytowane przez Catti

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Catti, też byłabym za deskami na podłodze w poprzek łazienki. Optycznie poszerzą :)

I co do „na tymczasem i byle już było” masz całkowitą rację :bash:

Edytowane przez pestka56

Oooo tak właśnie chciałam :)

nie ma problemu...

budujesz po obu stronach murki z bloczków ...jak u mnie... ;)

P1241033.jpg

zamawiasz drzwiczki na wymiar

zawiasy mocujesz wewnątrz i już :)

tylko ja mam jedne drzwi otwierane na ścianę, żeby było wygodniej ;) bo jak sama widzisz miejsca tam jak kot napłakał :D (podobnie jak u ciebie :D )

Catti, też byłabym za deskami na podłodze w poprzek łazienki. Optycznie poszerzą... :)

I co do „na tymczasem i byle już było” masz całkowitą rację :bash:

no bo my w podobnym wieku pewnie som.... :rolleyes::lol2:

Edytowane przez Catti

Dziękuje Pestko ale okrągłych przyściennych w tej cenie dostatek i ja już dawno znalazłam (tą co wklejałam) ewentualnie poszukiwana jest 90X80(nie 85 czy 90) taka która ma proste ścianki w miejscu gdzie łączy się ze ścianą aby nie było tego zakamarka nie do wyczyszczenia :p

Za radą koleżanek z FM szukam kabiny kwadratowej w takiej cenie i niestety znaleźć nie mogę.

Właśnie ja nie chcę niczego w łazience na tymczasem i dlatego nie chcę zasłonki bo wiem że kaski nie będzie i już tak zostanie.

Na tymczasem puki co mamy tylko meble kuchenne.

Kredyt się kończy, zostało już tylko na drzwi wewnętrzne i to nie na wszystkie. A do zrobienia jeszcze cała wykończeniówka w środku. Co prawda większość materiałów mamy ale nie wszystkie. Dużo niby drobiazgów do kupienia które jednak w sumie dają niezłą kwotę. Dlatego dużo robimy sami.

Nie mamy mebli kuchennych, elewacji, podbitki, trzeba zrobić odwodnienie wokół budynku i odprowadzenie wody deszczowej no i studnię na deszczówkę, taras, ogrodzenie. Wszystko to zaplanowane na kolejne lata więc nie mogę sobie pozwolić na zostawienie łazienki niedorobionej bo kiedy będę miała na to pieniądze, za dziesięć lat? Za dziesięć lat to łazienka do remontu będzie.

Decyzja o przeniesieniu przyłączy nie zależy tylko ode mnie. Może macie większy wpływ na swoich facetów ale u mnie w domu nie ja decyduję. Z resztą jak już pisałam żadna z opcji idealna nie jest. Nie jestem w 100% przekonana do prysznica z oknem więc trudno przekonywać jak sama przekonana nie jestem.

Nie chcę pakować pieniędzy i mieć nadal poczucie że to nie to, szczególnie że taka decyzja przesunie koniec remontu o kolejne tygodnie a mamy już dość mieszkania na budowie. Kto do nas przyjedzie to się za głowę łapie w jakich my warunkach żyjemy. Na kartonach w kurzu z małym dzieckiem. Bez zlewu w kuchni, myjąc naczynia nad wanną.

To co pisz Catti to troszkę sprzeczności bo z jednej strony "nie rób tymczasówek" a z drugiej "zrobiłabym brodzik i zawiesiła zasłonkę do czasu..."

nie ma problemu...

budujesz po obu stronach murki z bloczków ...jak u mnie... ;)

[ATTACH=CONFIG]274903[/ATTACH]

zamawiasz drzwiczki na wymiar

zawiasy mocujesz wewnątrz i już :)

[...]

A widzisz a niedawno ktoś (przepraszam ale nie pamiętam kto :p) pisał o łapaniu się za głowę stolarza na takie rozwiązanie.

Żeby nie było że się uparłam na ten układ z kabiną na środku. Wcale się nie uparłam. Potrzebuję tylko takiego rozwiązania które do mnie przemówi. Jak ja będę pewna że tak będzie super to już znajdę sposób żeby to osiągnąć. Ale to nie może być że będzie ciut lepiej, muszę czuć że warto robić zamieszanie.

Cały czas kombinuje, szukam rozwiązań, przestawiam sprzęty ale nic nie chce do mnie mówić.

Catti pytałaś jaki stan prac na dziś

- salon pomalowany wstępnie, jeszcze popraweczki po dorabianiu gniazdek i ostatnia warstwa farby.

- kuchnia pomalowana warstwą farby (podkładową) ale trzeba jeszcze obrobić parapety no i czeka na płytki

- wiatrołap i hall, mąż robi ostatnie poprawki cekolem.

- łazienka czeka jak na razie, może to znak żeby jeszcze jednak coś wymyślić. Jak przyjdzie hydraulik podłączyć geberita będzie po ptakach.

To co pisz Catti to troszkę sprzeczności bo z jednej strony "nie rób tymczasówek" a z drugiej "zrobiłabym brodzik i zawiesiła zasłonkę do czasu..."

masz rację :)

zabrzmiało jak sprzeczność, wyłacznie przez skróty myślowe.... :cool:

pisząc o tymczasówkach miałam na myśli to, co u mnie miało być na chwilę, a było na wieki prawie :rolleyes:

jak wstawisz u siebie kabinę na środku, to tak juz zostanie... choćbyś za kilka lat chciała zmienić, to uznasz, że za dużo zachodu...

ale rozumiem cię :)

niestety kasa rządzi....

Ja pisałam. I powtórzę, że nie mocuje się zawiasów do płyty g-k. Wyjaśniłam wcześniej. A Catti napisała o tym w dużym skrócie :)

ależ ja zgadzam się w 100% z tym, że nie montuje się zawiasów do płyt, bo jak sama nazwa wskazuje są one z papieru ;)

dlatego napisałam "wymuruj murki z bloczków" jak u mnie..... i zapodałam zdjęcie :D

(to chyba był ytong... takie białe bloczki, które dało się nawet ciąć....używaliśmy tego często przy naszym remoncie)

zostało to później obłożone płytkami i zawiasy zamontowane są do ściany, a nie do kartonu ;)

Żeby nie było że się uparłam na ten układ z kabiną na środku. Wcale się nie uparłam. Potrzebuję tylko takiego rozwiązania które do mnie przemówi. Jak ja będę pewna że tak będzie super to już znajdę sposób żeby to osiągnąć. Ale to nie może być że będzie ciut lepiej, muszę czuć że warto robić zamieszanie.

ja jestem wzrokowcem :)

widzę u ciebie te dwa układy i tylko ten z prysznicem przy oknie do mnie przemawia, ale niestety nie potrafię dla ciebie zrobić wizki i jednego i drugiego układu patrząc od strony drzwi... po prostu nie mam takich umiejętności....

wciąż uważam, że gdybyś takie wizki dostała, to wybrałabyś opcję przestronniejszej i nie zagraconej łazienki....

a może wtedy i twój małż by to zobaczył ;)

ale ok :)

jest jak jest ;)

przysięgam, że to była ostatnia uwaga na ten temat z mojej strony :) :)

jak bym jeszcze kiedyś.... coś.... to mnie palnij! :bash:

teraz już tylko będę kibicować :hug:

Edytowane przez Catti

Doriko, myślę, że Ty jeszcze tak naprawdę nie trafiłaś na swoją łazienkę.

Ciesząca oko łazienka to nie tylko sprzęty i kafelki. Tak naprawdę urodę dają jej drobiazgi. Coś co przyciąga wzrok. Dlatego podobała mi się mozaika na rogu.

Wy wszystkie Dziewczyny forumowe jesteście zbyt praktyczne. Półeczki np. są be, bo się odstawia przydasie, bo trzeba odkurzać. I nagle okazuje się, że nie ma czym kombinować. Pozostają płytki, a tu te ciekawe, robiące klimat drogie. KLOPS :(

Naśmiecę Ci tu trochę, a Ty zrób mi przyjemność i popatrz na szczegóły. Może coś chwyci Cię za serce i znajdziesz dla tego kawałeczek miejsca.

Będzie z przerwami, bo robię cósik dla Tomkowej.

Tomkowa a kiedy założysz swój wątek?

No właśnie nie wiem :D Ani nie umiem zdjęć wklejać, ani nie umiem programów graficznych obsługiwać, rysowanie kiepsko mi idzie :D To z czym do ludzi? :lol2: I boję się, że uzależnienie od FM pogłębiłoby się maksymalnie :D

Doriko, myślę, że Ty jeszcze tak naprawdę nie trafiłaś na swoją łazienkę.

Ciesząca oko łazienka to nie tylko sprzęty i kafelki. Tak naprawdę urodę dają jej drobiazgi. Coś co przyciąga wzrok. Dlatego podobała mi się mozaika na rogu.

Wy wszystkie Dziewczyny forumowe jesteście zbyt praktyczne. Półeczki np. są be, bo się odstawia przydasie, bo trzeba odkurzać. I nagle okazuje się, że nie ma czym kombinować. Pozostają płytki, a tu te ciekawe, robiące klimat drogie. KLOPS :(

Naśmiecę Ci tu trochę, a Ty zrób mi przyjemność i popatrz na szczegóły. Może coś chwyci Cię za serce i znajdziesz dla tego kawałeczek miejsca.

Będzie z przerwami, bo robię cósik dla Tomkowej.

Moja Ty Pesteczko Kochana :)

A z tym, że Doriko nie zobaczyła czegoś, co by chwyciło ją za serce, masz rację :) Ja ją bardzo dobrze rozumiem. Pokonanie oporu Męża, trudność myślenia o czymś, czego zmiana generuje dodatkowe wydatki, skromny budżet.. Skąd ja to znam?? :) Ale ponieważ swoje lata już mam i duży bagaż doświadczeń w realizacjach typu "bo nie mam pieniędzy", mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że biednego nie stać na tanie rzeczy. To się mści bardzo szybko i trzeba za jakiś czas wydać na to samo dużo więcej..

Gdybym ja od razu zaplanowała miejsce na prysznic w małej łazience, nawet nie robiąc go od razu, nie musiałabym teraz wybijać dodatkowych otworów, zrywać wylewki, kuć ścian, wymieniać drzwi.. Remont i poprawki to dwa razy większy wydatek, niż zrobienie od razu..

...

Gdybym ja od razu zaplanowała miejsce na prysznic w małej łazience, nawet nie robiąc go od razu, nie musiałabym teraz wybijać dodatkowych otworów, zrywać wylewki, kuć ścian, wymieniać drzwi.. Remont i poprawki to dwa razy większy wydatek, niż zrobienie od razu..

to mi się wyjaśniło :D

bo właśnie się zastanawiałam jak wcześniej wchodziłaś do kotłowni? bo czytałam że musisz wykuć teraz wejście z kuchni - to gdzie było wcześniej? ale tu gdzie prysznic jak się teraz domyślam... widziałam rzut na wątku pomocnym, ale że nic mądrzejszego niż Elfir nie powiem to milczę :)

jedynie to - że mam dokładnie takie samo oświetlenie nad salonem - 4 punkty w kwadrat :) :)

...

Wy wszystkie Dziewczyny forumowe jesteście zbyt praktyczne. Półeczki np. są be, bo się odstawia przydasie, bo trzeba odkurzać. I nagle okazuje się, że nie ma czym kombinować. Pozostają płytki, a tu te ciekawe, robiące klimat drogie. KLOPS :(.

..

niedokońca się zgodzę... myślę że nie da się zrobić wnętrza totalnie bez półek - zawsze gdzieś się pojawią...

ja ich nielubię bo wiem jak teraz klnę na wieczny kurz i syf na nich - odstawia się tam wszystko co się tylko da, niekoniecznie ładne i efektowne... ale bez nich nie da się :) zwyczajnie dodają uroku i przytulności wnętrzom - ale trzeba to pielęgnować i pilnować porządku :D

dlatego ja ograniczam do minimum, bo wiem że ja - jako bałaganiara straszna - nie utrzymam tam porządku jaki bym chciała...

półki w obu łazienkach będę mieć na durnostojki, waciki, zapach jakiś - coś wymyślę :-P

Karolina, wejście do kotłowni jest teraz z łazienki tam, gdzie będzie umywalka :) Wc stoi teraz tam, gdzie będzie prysznic. Czeka mnie totalna demolka :bash: To dlatego tak martwię się, jak większość z nas, że Doriko nie chce (lub nie może) od razu zweryfikować i poprawić funkcjonalności łazienki :( Ty też myślisz, że najlepszym miejscem na kącik do pracy w moim salonie, byłaby ściana z oknem po prawej stronie od wejścia?? No weź ;) Edytowane przez Tomkowa

chyba po lewej :-P

nie, nie myślę tak - nie lubię biurka postawionego pod oknem... ja osobiście wolę siedzieć bokiem do okna - czyli tak jak Ty zaplanowałaś :)

u Doriko pisałam już, że ja bym przerobiła każdym kosztem... ale to jej (ich) decyzja i jak chcą zostawić jak jest to trzeba to uszanować i pomóc w tym układzie :)

Tomkowa, zaloz watek, nie musisz miec wiekszych zdolnosci zeby go prowadzic a zgromadzenie wszystkich informacji w jednym miejscu pomoze i Tobie i nam. Serio. Nie umiesz wstawiac zdjec? To proste - jak masz link do obrazka to wpisujesz (bez spacji): [ img] tu wklejasz link [ /img] i juz a jak masz obrazek/zdjecie to ja np robie zdjecie telefonem a potem zeby zmniejszyc rozmiar zdjecia otwieram go sobie normalnie w podladzie fotek w telefonie i robie printscreena i takiego screena dopiero tu wkladam, bo znacznie lzejszy. Inne problemy tez zniwelujemy. Zakladaj galerie i nie marudz.