Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

chyba po lewej :-P

nie, nie myślę tak - nie lubię biurka postawionego pod oknem... ja osobiście wolę siedzieć bokiem do okna - czyli tak jak Ty zaplanowałaś :)

u Doriko pisałam już, że ja bym przerobiła każdym kosztem... ale to jej (ich) decyzja i jak chcą zostawić jak jest to trzeba to uszanować i pomóc w tym układzie :)

Z prawo-lewo zawsze miałam kłopoty :lol2: Jak ja się dogadam z ekipą remontującą? :rotfl:

Ja od dwóch tygodni szukam dla Doroty kwadratowej 3-stronnej kabiny prysznicowej w rozsądnej cenie, ale poza sanplastem classic w bieli nic nie znalazłam, to się z tym nie wychylam..

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa, zaloz watek, nie musisz miec wiekszych zdolnosci zeby go prowadzic a zgromadzenie wszystkich informacji w jednym miejscu pomoze i Tobie i nam. Serio. Nie umiesz wstawiac zdjec? To proste - jak masz link do obrazka to wpisujesz (bez spacji): [ img] tu wklejasz link [ /img] i juz a jak masz obrazek/zdjecie to ja np robie zdjecie telefonem a potem zeby zmniejszyc rozmiar zdjecia otwieram go sobie normalnie w podladzie fotek w telefonie i robie printscreena i takiego screena dopiero tu wkladam, bo znacznie lzejszy. Inne problemy tez zniwelujemy. Zakladaj galerie i nie marudz.

Aga, ja niemal nic nie rozumiem z tego, co napisałaś a propos wklejania zdjęć :lol2: Ale myślę, myślę o wątku :)

umiesz umiesz :) bo wklejałaś :-P

Tak, takie małe pindy z kompa, na które trzeba klikać, żeby coś zobaczyć :D

Cegła z płytkami Zienia

Można oczywiście inne zestawienia. Mnie chodzi o różnice koloru i faktur. Generalnie o kontrasty mocniejsze, bądź słabsze, ale żeby coś się działo.

Cegła jest w lekkim zagłębieniu. Światełka nad lustrem dostały wystający poza obrys ściany panel. Fajnie bo robi to trójwymiar.

:) i... kabinka jest półokrągła :)cegłaZien4.jpg

Doriko,

Ledwo żyję, więc przepraszam z góry jeśli będzie chaotycznie. Mam kilka kwestii odnośnie łazienki:

1. podłogę położyłabym tak samo jak w kuchni - taki wariant jaki wybierzesz. Byłby to taki element spójności w domu :)

2. zamiast gdybać, poszukaj szklarza i po prostu zapytaj o koszty :). Ja mam w górnej łazience duże i grube szyby, bo są aż do sufitu. Mój prysznic ma 120x120. Nie mam drzwi i mam nadzieję, że nie będą potrzebne.

http://naforum.zapodaj.net/images/0e71351a57bd.jpg

Razem z montażem kosztowały 1,700. Są montowane na aluminiowych ceownikach z LM. Jeden był montowany przez płytkarza w ścianie między płytkami, drugi na ziemi, a trzeci na suficie. Szyba nie musi być do sufitu - wówczas potrzebuje stabilizacji na górze. Zazwyczaj to uchwyty do ściany. Widzisz je na większości inspiracji z szybami prysznicowymi. Gdybyś jednak zrobiła wariant z prysznicem przy oknie, to szybę spokojnie moglibyście zamontować sami - wystarczy, że płytkarz umieści ceowniki w ścianie i w podłodze.

3. Na tym samym zdjęciu widzisz szafkę (jej wnętrze) w zasadzie samoróbkę :D. Zrobiona z płyty wiórowej laminowanej . Kiedy zobaczyłam te komentarze na stronie LM - nie mogłam się oprzeć. Musiałam ją mieć :rotfl:

Fronty będą ażurowe

4. Mam takiego "pecha", że ciągle trafiam na inspiracje, które popierają przesunięcie prysznica (wiem, wiem, zdecydowaliście już :), a tytuł Twojego wątku zobowiązuje :D) Nie gniewaj się proszę, że je wrzucę :rolleyes: To raczej jako inspiracja dla innych osób, które mogą mieć podobny układ :)

http://comfyho.me/wp-content/blogs.dir/63/files/sites/63/2014/02/229261437255126195.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-rGnQ1zffhjE/UYxrUYnrbKI/AAAAAAAANRM/kx5sHiqjK2g/s640/agora+nicho.jpg

Tutaj prysznic na środku z szybami, ale bez drzwi. Mokro :(, ale lekko :)

http://2.bp.blogspot.com/-idUE1llDQ_w/Twb3-zHmnPI/AAAAAAAAIpY/2vSywF8OW4E/s640/nichos+no+banheiro+6+revista+casa+claudia.jpg

A tu półścianka, o której dziewczyny chyba gdzieś wspominały. Tu szyba nie będzie dużo kosztowała (na inspiracji nie ma jej wcale)

http://naforum.zapodaj.net/images/5bcdf98e073d.jpg

I inna wariacja półścianki :)

http://photos1.zillowstatic.com/i_g/IS-14hegb7j9cllp.jpg

Kremowo z drewnem

Prościej już nie można. Tę łazienkę tworzy światło – obniżony sufit z listwą ledową we wnęce wokół ścian. No, i coś co uwielbiam – drewno wchodzi na ścianę. Wprawdzie Czesi nie przewidzieli wucecika, ale można sobie wyobrazić, że w odrobinę dłuższym wnętrzu zmieści się znakomicie i nic nie popsuje.

Cała kabina zamawiana u szklarza pewnie taniej nie wyjdzie niż kupiona gotowa, ale... dziewczyny z fm zamawiały pojedynczą szybę na wymiar i to się opłacało.

CremaBathroom01.jpgCremaBathroom02.jpg

CremaBathroom03.jpg

CremaBathroom04.jpg

CremaBathroom05.jpg

[...]

ale ok :)

jest jak jest ;)

przysięgam, że to była ostatnia uwaga na ten temat z mojej strony :) :)

jak bym jeszcze kiedyś.... coś.... to mnie palnij! :bash:

teraz już tylko będę kibicować :hug:

Pisz co chcesz i ile chcesz. Jestem strasznie sfrustrowana z powodu tej łazienki i czasem za ostro się bronię. Nie chciałam cię urazić swoją odpowiedzią :hug:

Byłam dziś u sąsiadów i okazało się że mają identyczną kształtem łazienkę tylko okno poziome na dość dużej wysokości. No i mają kabinę z oknem.

Męża zawołałam od razu i mu pokazałam jak to fajnie mają do tego bez brodzika, cudo :) i kibelek w ścianie udało się schować. Ech, jeszcze powinniśmy u kogoś zobaczyć układ z kabiną na środku, może wtedy by dało się przekonać mężusia.

Doriko, myślę, że Ty jeszcze tak naprawdę nie trafiłaś na swoją łazienkę.

Ciesząca oko łazienka to nie tylko sprzęty i kafelki. Tak naprawdę urodę dają jej drobiazgi. Coś co przyciąga wzrok. Dlatego podobała mi się mozaika na rogu.

Wy wszystkie Dziewczyny forumowe jesteście zbyt praktyczne. Półeczki np. są be, bo się odstawia przydasie, bo trzeba odkurzać. I nagle okazuje się, że nie ma czym kombinować. Pozostają płytki, a tu te ciekawe, robiące klimat drogie. KLOPS :( [...]

No nic mnie nie chwyciło, to prawda. A jeśli nawet to nie ten budżet nie ten metraż, no ja willę z basenem powinnam mieć :p

Płytki wybrałam białe jako podstawę, nawet myślałam o zrobieniu białej podłogi ale moje ciemne długie włosy mnie odciągnęły od tego pomysłu. Białe płytki choć bardzo mi się podobają to nadają surowości i chłodu. Dla ocieplenia wymyśliłam ala`drewnianą podłogę. Nadal podoba mi się taka kolorystyka, niestety nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić.

Wszystko co mi się podoba to cena niestety nie taka. Wiem że biednego nie stać na tanie rzeczy (na drogie tym bardziej :p) ale jakbym chciała kupić to co mi się podoba to budżet na wykończenie całego domu poszedł by na łazienki i nawet nie wiem czy by starczyło :p

Naśmiecę Ci tu trochę, a Ty zrób mi przyjemność i popatrz na szczegóły. Może coś chwyci Cię za serce i znajdziesz dla tego kawałeczek miejsca.

Będzie z przerwami, bo robię cósik dla Tomkowej.

Śmieć ile wlezie, poczekam :)

Jak już zamontujemy kibelek (czyli nie będzie odwrotu) to dam znać cobyście mnie nagle czymś nie natchnęły.

Jeszcze biało

Jeden kolor, ale jakbyś tym łazienkom dołożyła drewno na podłogę, nic by nie straciły.

Ta ostatnia już nie całkiem biała ;)

Każda ma jakiś haczyk, coś ciekawego - niebanalną szafkę pod umywalkę, lustro, drewno na suficie, światło we wnęce nad prysznicem...

Musisz znaleźć coś takiego, co Twoją łazienkę odróżni. Natychmiast ją polubisz niezależnie od tego jaka będzie kabina.

Casa G by Carola Vannini Architecture-14.jpg

Clare-Cousins_Brick-House8.jpg

Elwood by Robson Rak Architects & Made by Cohen-28.jpg

Family Island by KW Studio-07.jpg

Wszystko co mi się podoba to cena niestety nie taka. Wiem że biednego nie stać na tanie rzeczy (na drogie tym bardziej :p) ale jakbym chciała kupić to co mi się podoba to budżet na wykończenie całego domu poszedł by na łazienki i nawet nie wiem czy by starczyło :p

Opacznie zrozumiałaś, co napisałam, niestety.. Nie chodzi o wydawanie pieniędzy na to, co się podoba, bo na trzy lampy można wydać większość, ale chodzi o rozsądne dysponowanie funduszami. Chodzi o optymalne rozwiązania, które muszą być zaplanowane na samym początku. A ich realizacja może poczekać. To ta przysłowiowa "zasłonka prysznicowa", która zaplanowana w odpowiednim miejscu, kiedyś zamieni się w kabinę z prawdziwego zdarzenia..

I skończyły mi się jasne łazienki.

W tych ciemnych też można coś ciekawego wypatrzeć i zaimportować do jasnego wnętrza :)

Umywalka nie musi być beczką. Można zrobić słupek o kwadratowym blaciku

B-ch-pierre-percee-sdb.jpg

Doriko, wyobraź sobie zamiast tej wanny kabinę prysznicową :) Pólka pod lustrem wchodzi do prysznica.

BATHROOM-image1.jpg

Dwa kolory i do tego ciut drewna. Układ ładny.

Bathroom-Interior-for-a-young-couple-10.jpgBathroom-Interior-for-a-young-couple-11.jpg

To dość dziwne wnętrze, ale ładnie jest wycięta kolorem kabina

incorporatedny_Bohemian-Apartment-Guest-Bathroom.jpg

niedokońca się zgodzę... myślę że nie da się zrobić wnętrza totalnie bez półek - zawsze gdzieś się pojawią...

ja ich nielubię bo wiem jak teraz klnę na wieczny kurz i syf na nich - odstawia się tam wszystko co się tylko da, niekoniecznie ładne i efektowne... ale bez nich nie da się :) zwyczajnie dodają uroku i przytulności wnętrzom - ale trzeba to pielęgnować i pilnować porządku :D

dlatego ja ograniczam do minimum, bo wiem że ja - jako bałaganiara straszna - nie utrzymam tam porządku jaki bym chciała...

półki w obu łazienkach będę mieć na durnostojki, waciki, zapach jakiś - coś wymyślę :-P

Oj, mam tak samo:) Półeczki klimatyczne tylko kto to będzie sprzątał :p

Ale myślę, myślę o wątku :)

To nie myśl tylko zakładaj

Tak, takie małe pindy z kompa, na które trzeba klikać, żeby coś zobaczyć :D

To jak już umiesz te malutkie to

- wklej malutkie i wyślij odpowiedź

- jak masz wyświetlone zdjęcie to kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz "kopiuj adres obrazka"

- kliknij "edytuj post"

- w okienku edycji wybierz ikonkę z drzewkiem (tak jak zawsze dodajesz zdjęcie)

- w okienku dodawania zdjęcia wybierz zakładkę " Z url"

- wciśnij klawisze Ctrl+V

- odznacz opcję "pobierz obrazek na serwer"

- OK

- Zapisz

I masz gotowe duże zdjęcie

Jeśli chcesz dodać zdjęcie z internetu to zaczynasz od punktu " kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz "kopiuj adres obrazka"" i dalej tak samo jak wyżej.

Powodzenia

Duperelki jakże ważne :)

Długa wnęka-półka przez całą ścianę + podświetlenie. Można ją wyłożyć drenem, albo kolorowym MDFem, albo szkłem. Tysiąc możliwości :)

Dwie ostatnie = szkło w roli głównej. Całkiem ostatni to niestety Geberit więc cena pokaźna, ale pomysł na aranżację można podkraść.

6403624440383084_fRSoi5KR_f.jpg

BATHROOM-House-in-Black-16.jpg

img_bathtad11a.jpg

Casa dos Terraços by Studio Arte architecture & design-16.jpg

BATHROOM-GEBERIT-01.jpg

BATHROOM-GEBERIT-01.jpg

BATHROOM-House-in-Black-16.jpg

Casa dos Terraços by Studio Arte architecture & design-16.jpg

img_bathtad11a.jpg

Oooooooooooooooo...., widzę, że Julianna jak zawsze super napisała i jakie kapitalne inspiracje. Przepiękna ta półścianka oparta na „C” przy wuceciku.

A, dla Tomkowej nie skończyłam :( Musiałam troszkę pozarabiać pieniążki, a jutro wstaję o 5. Dla mnie to koszmar, bo nie ma takiej godziny na porannym budziku :bash:

Edytowane przez pestka56

Doriko,

Ledwo żyję, więc przepraszam z góry jeśli będzie chaotycznie. Mam kilka kwestii odnośnie łazienki:

Dziękuję pomimo natłoku obowiązków zaglądasz do mnie i poświęcasz czas moim rozterkom. :hug:

1. podłogę położyłabym tak samo jak w kuchni - taki wariant jaki wybierzesz. Byłby to taki element spójności w domu :)

Chyba będzie drabinka ze względu na najmniejszą ilość docinek. Płytki będziemy raczej kłaść sami więc to ma ogromnie znaczenie. Nie wiem czy w łazience zrobimy tak samo. Płytki są różne (zarówno wielkość jak i kolor) więc i o spójność będzie ciężko.

2. zamiast gdybać, poszukaj szklarza i po prostu zapytaj o koszty :). Ja mam w górnej łazience duże i grube szyby, bo są aż do sufitu. Mój prysznic ma 120x120. Nie mam drzwi i mam nadzieję, że nie będą potrzebne.

http://naforum.zapodaj.net/images/0e71351a57bd.jpg

Razem z montażem kosztowały 1,700. Są montowane na aluminiowych ceownikach z LM. Jeden był montowany przez płytkarza w ścianie między płytkami, drugi na ziemi, a trzeci na suficie. Szyba nie musi być do sufitu - wówczas potrzebuje stabilizacji na górze. Zazwyczaj to uchwyty do ściany. Widzisz je na większości inspiracji z szybami prysznicowymi. Gdybyś jednak zrobiła wariant z prysznicem przy oknie, to szybę spokojnie moglibyście zamontować sami - wystarczy, że płytkarz umieści ceowniki w ścianie i w podłodze.

Wysłałam już zapytanie ale sama widzisz że twoje dwie ścianki drożej już wyszły niż jestem w stanie zapłacić co prawda większe ale u mnie muszą być drzwi a te są najdroższe.

Dziękuję za podpowiedź jak montowane są szyby i mam nadzieję że się przyda.

3. Na tym samym zdjęciu widzisz szafkę (jej wnętrze) w zasadzie samoróbkę :D. Zrobiona z płyty wiórowej laminowanej . Kiedy zobaczyłam te komentarze na stronie LM - nie mogłam się oprzeć. Musiałam ją mieć :rotfl:

Fronty będą ażurowe

Szafeczkę podpatrzę a komentarze już kiedyś czytałam, pewnie już kiedyś dawałaś do nich linka u ciebie w wątku :)

4. Mam takiego "pecha", że ciągle trafiam na inspiracje, które popierają przesunięcie prysznica (wiem, wiem, zdecydowaliście już :), a tytuł Twojego wątku zobowiązuje :D) Nie gniewaj się proszę, że je wrzucę :rolleyes: To raczej jako inspiracja dla innych osób, które mogą mieć podobny układ :)

http://comfyho.me/wp-content/blogs.dir/63/files/sites/63/2014/02/229261437255126195.jpg

Płytki na ścienie są cudne. Takie chcę tylko białe. Jakbym miała na takie kaskę to bym męża urobiła na zmianę przyłączy. Super by wyglądały w prysznicu z oknem :p

I inna wariacja półścianki :)

http://photos1.zillowstatic.com/i_g/IS-14hegb7j9cllp.jpg

To też fajne

Cegła z płytkami Zienia nie trafia do mnie zupełnie, niby retro ale jakoś tak niebardzo :p

Kremowo z drewnem

Prościej już nie można. Tę łazienkę tworzy światło – obniżony sufit z listwą ledową we wnęce wokół ścian. No, i coś co uwielbiam – drewno wchodzi na ścianę. Wprawdzie Czesi nie przewidzieli wucecika, ale można sobie wyobrazić, że w odrobinę dłuższym wnętrzu zmieści się znakomicie i nic nie popsuje.

Cała kabina zamawiana u szklarza pewnie taniej nie wyjdzie niż kupiona gotowa, ale... dziewczyny z fm zamawiały pojedynczą szybę na wymiar i to się opłacało.

[ATTACH=CONFIG]274961[/ATTACH]

Tu podoba mi się drewno na ścianie i płytka taka jakby żakardowa.

Jeszcze biało

Jeden kolor, ale jakbyś tym łazienkom dołożyła drewno na podłogę, nic by nie straciły.

Ta ostatnia już nie całkiem biała ;)

Każda ma jakiś haczyk, coś ciekawego - niebanalną szafkę pod umywalkę, lustro, drewno na suficie, światło we wnęce nad prysznicem...

Musisz znaleźć coś takiego, co Twoją łazienkę odróżni. Natychmiast ją polubisz niezależnie od tego jaka będzie kabina.

[...][ATTACH=CONFIG]274968[/ATTACH]

Tu podoba mi się ta biała cegiełka położona pionowo ale drewno wolałabym jednak na podłodze

I skończyły mi się jasne łazienki.

W tych ciemnych też można coś ciekawego wypatrzeć i zaimportować do jasnego wnętrza :)

[...]

Dwa kolory i do tego ciut drewna. Układ ładny.

[ATTACH=CONFIG]274977[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]274978[/ATTACH]

Mozaikę kocham. U siebie najchętniej widziałabym białą odróżniająca się kształtem okrągłą, heksa czy oktagonalną albo chociaż kwadraciki zarówno matowe jak i w połysku poprzeplatane ze sobą

To dość dziwne wnętrze, ale ładnie jest wycięta kolorem kabina

[ATTACH=CONFIG]274979[/ATTACH]

Sama nie wiem co mi się tu podoba :p coś jest w tym wnętrzu

Duperelki jakże ważne :)

Długa wnęka-półka przez całą ścianę + podświetlenie. Można ją wyłożyć drenem, albo kolorowym MDFem, albo szkłem. Tysiąc możliwości :)

Dwie ostatnie = szkło w roli głównej. Całkiem ostatni to niestety Geberit więc cena pokaźna, ale pomysł na aranżację można podkraść.

[ATTACH=CONFIG]274980[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]274982[/ATTACH]

Pierwszą biorę bez wybrzydzania. Jak w spa ( w którym nigdy nie byłam :p) poddało mi też pomysła ale o tym później.

Drugie, podoba mi się mozaika i szafki z lustrami choć zbyt nowocześnie

[ATTACH=CONFIG]274983[/ATTACH]

Super a największą robotę robi podłoga

Pominęłam milczeniem to co mnie nie poruszyło :p

Oooooooooooooooo...., widzę, że Julianna jak zawsze super napisała i jakie kapitalne inspiracje. Przepiękna ta półścianka oparta na „C” przy wuceciku.

A, dla Tomkowej nie skończyłam :( Musiałam troszkę pozarabiać pieniążki, a jutro wstaję o 5. Dla mnie to koszmar, bo nie ma takiej godziny na porannym budziku :bash:

Już mam kaca że jeszcze przeze mnie siedzisz po nocy choć tak rano masz wstać. Według mnie to barbarzyństwo kazać komukolwiek wstawać o tej porze. Dla mnie 7:00 to środek nocy :p

Dziękuję za ogrom inspiracji.

Opacznie zrozumiałaś, co napisałam, niestety.. Nie chodzi o wydawanie pieniędzy na to, co się podoba, bo na trzy lampy można wydać większość, ale chodzi o rozsądne dysponowanie funduszami. Chodzi o optymalne rozwiązania, które muszą być zaplanowane na samym początku. A ich realizacja może poczekać. To ta przysłowiowa "zasłonka prysznicowa", która zaplanowana w odpowiednim miejscu, kiedyś zamieni się w kabinę z prawdziwego zdarzenia..

Dobrze zrozumiałam :p tylko się źle wyraziłam. Chodziło mi o to że wiele rzeczy zrobiłabym inaczej gdybym miała inny budżet, "podoba się" nie chodzi o wygląd, nie tylko o wygląd ale i o jakość, o rozwiązania a także zmiany jakich chciałam dokonać. Nawet projekt wzięłabym inny. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Pamiętaj też że to co dla jednego jest tanie dla innego może być bardzo drogie i na odwrót.

Co do "może poczekać" to tez wszystko zależy od sytuacji. Jeśli bym wiedziała że dam radę zrobić za rok to bym się przemęczyła z zasłonką. Pisałam ile jeszcze mamy do zrobienia i że parę lat będziemy kończyć domek. Wiem że jeśli teraz nie skończę łazienki to już tak zostanie bo nie będzie na nią pieniędzy ani siły.

Mąż codziennie po pracy kilka godzin pracuje to w domu (cekoluje itd) i w ogrodzie tak na zmianę, tak samo cały urlop. Jest już tym bardzo zmęczony i jak mu mówię że ma kolejną rzecz do zrobienia, coś w jego mniemaniu niepotrzebne i jeszcze to coś czego nie umie zrobić to się broni przed tym. A ja nie mam serca wymagać kolejnych godzin pracy.

Łatwo powiedzieć poczekaj. Zapraszam do mnie na parę dni, szybko zmienisz zdanie :p

Idę spać bo pisze już całkiem bez ładu i składu :p

Doriko, płytki i układ zauważyłaś. Ale reszta ? u...ummmm :(

łazieneczki miały Cię pobudzić do myślenia o szczegółach :)

Lustro zwykłe okrągłe z Ikea, albo kwadrat w ramie lub bez ramki, a pod nim podklejona płyta, by był odstęp od ściany i wokół taśma led. Tak m.in. Zrobiła Barbara74.

Wnęka świetlna, wystająca ze ściany płaszczyzna, rodzaj szafki pod umywalkę.

Na podłogę masz płytki drewnopodobne. Możesz z nich zrobić obramowanie okna. Możesz wyłożyć wąską półeczkę przy umywalce. Pociągnąć na ścianę za wucetkiem. Można je położyć na ścianie w okrągłej kabinie.

Jak patrzę na Twoją łazieneczkę, brak mi czegoś takiego.

Światło to osobny temat :)

I nie myśl, że u mnie jest z wykańczaniem inaczej. Ćwiczę z J. te same reakcje, co Ty ze swoim m. Ja kombinuję co chcę i jak to wykonać tanio i samodzielnie. On wykonuje ciężkie prace. Ale deskowanie skosów nad salonem robiliśmy razem stojąc na wiszacej platformie pomysłu J.

Trawertyn (kamień nie płytki) w dolnej łazience to już moja wyłącznie praca. J tylko klej mieszał :)

Bywa, że tak się kłocimy co, jak i za co zrobić, że koty uciekają z domu. On łapie łopatę i idzie się zmęczyć, ja włażę w najbardziej zaniedbany kawałek ogrodu i usiłuję go "odgruzować". Potem się dogadyjemy, któreś zmienia podejście. Czasem zostawiamy ten sporny kawałek roboty. Musi przyschnąć duma i niezaadowolenie.

Koniec marudzenia, bo wysiadam z pociągu :)

Pisz co chcesz i ile chcesz. Jestem strasznie sfrustrowana z powodu tej łazienki i czasem za ostro się bronię. Nie chciałam cię urazić swoją odpowiedzią :hug:

nie uraziłaś... :hug:

wyobrażam sobie jak ci ciężko... i współczuję, ale jeśli wciąż jest chociaż cień szansy na zrobienie tego prysznica pod oknem, to wykorzystaj to :hug:

a może paradoksalnie to właśnie koszty przemówią za tym rozwiązaniem?

podejdź do tego jeszcze raz od strony matematycznej:

przelicz ile musisz położyć płytek ściennych i podłogowych w układzie z kabiną na środku i w układzie, gdzie wypłytkowana jest tylko wnęka na prysznic na końcu łazienki i ściana do połowy po lewej (tam gdzie umywalka i sedes)

jeśli prysznic będzie na końcu, to tam nie musisz mieć płytek podłogowych, a deskowana, ciemna podłoga będzie wtedy w kształcie przypominającym kwadrat, a nie "tramwaj"

spójrz na ceny płaskich brodzików 140/80 i na koszty zrobienia odpływu liniowego wraz z płytkowaniem i porównaj co tańsze... (wg mnie brodzik)

cały czas mam wrażenie, że ten układ, na który się upieram może wyjść korzystniej finansowo (przecież ktoś kto przyjdzie montować geberit, pewnie umie też podłączyć na nowo odpływy?? )

i koniecznie jeszcze raz dzisiaj idźcie z małżem do tych sąsiadów :D

a potem poproście ich do was na kawę i powiedz przy nich o swoich dylematach....

jeśli twój małż usłyszy od sąsiada, że prysznic na środku jest bez sensu, to może zmieni zdanie (bo chłopy mają coś takiego jak solidarność plemników :yes: ... możemy gadać, truć, namawiać, a wystarczy, że jakiś facet im to wytłumaczy i nagle.... no! )

a potem wpadnijcie do teściów na obiad (albo zaproście ich do siebie) i przekonaj do tego pomysłu teścia, albo najlepiej teściową :)

jak ci się to uda, to małż przytaknie ;)

no tak to działa niestety..... samo życie :bash:

tobie wystarczy choć jedna osoba, która cię poprze....

sąsiad, sąsiadka, mama, siostra, szwagier, teść....

a potem już poleci z górki :)

:hug: