Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

O też tak chciałam ale zwątpiłam jak to ja :p

Bardzo podobają mi się tak zwane otworingi i chyba już o tym pisałam że chciałabym takie w przyszłości, teraz oczywiście kaski i czasu brak na nie niezbędne prace.

No i właśnie tak sobie pomyślałam żeby chociaż pomalować w ten sposób tylko czy to nie będzie wyglądało tandetnie?

Edit:

Otworingi u Anety s

Cały domek cudny jakby ktoś jeszcze nie widział to polecam

Tylko dużą część zdjęć wcieło

Edytowane przez Doriko

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na otworing się nie porywam, bo to determinuje bardzo wg mnie styl całości. A malowanie ma u mnie służyć jedynie rozjaśnieniu i powiększeniu optycznemu (cienka 4-centymetrowa obwódka). Pod koniec września myślę będzie gotowe :)

I coraz bardziej tracę zapał do robienia grafitowych ościeżnic :confused:

Edytowane przez Tomkowa

A to u mnie troszkę szybciej mam nadzieję. Otworingi rzeczywiście narzucają więc może dobrze że nie dam rady teraz zrobić bo z czasem zobaczę czy będzie to pasowało do reszty.

Nie lubię widocznych syfonów ale tak jak wszystko u mnie zobaczy się w praniu. Mam nadzieję że obejdzie się bez kupowania chromowanego syfonu bo o ile dobrze się orientuję to dość drogie są.

Właśnie dzwoniłam do hydraulika który u nas robił instalacje i na pytanie czy się da usłyszałam że wszystko się da :)

Mam nadzieję że to nie tylko gadanie. Ceny dokładnej nie chciał podać ale tą orientacyjną damy rade zapłacić. Mam nadzieję że nie wyjdą jakieś ukryte koszty, inaczej to mnie mąż wymelduje. Umówiłam się na przyszły tydzień. Trzymać kciuki proszę by nas to nie zrujnowało. Coraz bardziej lubię mój domek i wolałabym w nim zostać :p

Dopiero zaczynasz? Jeszcze raz powtórzę że u ciebie pięknie i jest co lubić :)

A u nas zaczyna się dziać. Może nawet w sobotę przyjedzie hydraulik przerobić łazienkę :D. Poleca mi odpływ firmy vega, nie liniowy tylko taki kwadratowy. Podobno ma być łatwiejszy w czyszczeniu i bardziej niezawodny a przy tym sporo tańszy. Ok, tylko gdzie ja to ustrojstwo znajdę do soboty.

Muszę też szybko zdecydować się na farbę do korytarza i klatki schodowej. Niby już chciałam delikatny pergamin ale jak chciałam pokazać znajomej to się okazało że bardziej mi w oko wpadł kwiat wiśni który jakiś czas temu skreśliłam. I weź tu z niezdecydowaną babą gadaj :p

A tu zestawienie tych kolorów. Ciemniejszy to delikatny pergamin a jaśniejszy to kwiat wiśni

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=275906&d=1408554970

szarosci.jpg

Kwiat wiśni to taka raczej złamana biel.

A może podniebna podróż śnieżki

http://www.e-budujemy.pl/sklep_foto/normal/115065.jpg

http://www.sniezkasatynowa.pl/gfx-upload/o-produkcie/zdj-kolory/547_wnetrza_z_probkami_Sniezka_trendy_20143___Kopia.jpg

Edytowane przez Doriko

Hmm... skoro przekonała Cię realizacja u znajomych, to znaczy, że dobrze kombinujemy i powinnaś nam bardziej ufać :D :D :D

Świetnie! Widzisz? Czasem to, co wydaje nam się trudne nie jest takie straszne w rzeczywistości :). Znalazłaś tyle argumentów "przeciw" a jeden telefon do hydraulika dał zupełnie nowy obraz i szansę na pozytywną zmianę :). Niepokoi mnie jednak ten odpływ, który Ci proponuje. Nie wiem czy są odpływy wega, ale z opisu bardziej pasuje do viegi, która wygląda tak:

http://www.sanitarsystem.pl/allegro/images/WPUSTY/viega.jpg

Źródło

O to chodzi?

Może jednak lepiej dorzucić niespełna 70 zł i mieć coś takiego?

http://fonti.com.pl/stThumbnailPlugin.php?i=media/products/0bb7b753819038e88e0ff3a545eb120b/images/kl.jpg&t=big&f=product&u=1392466609

Źródło

Masz cały zestaw do montażu, 5 lat gwarancji i wystarczy około 5 cm by go zamontować. Sprzedawca pewny - zobacz ile pozytywnych komentarzy :).

Co do umywalki, to są specjalne osłony syfonów

http://www.niebieskalazienka.pl/files/productsimages_thumbs2/82891bf11a3af33f7329381192460fc8.jpg

Źródło

Mam podobną obecnie (kupowałam chyba w praktikerze - bardzo dawno temu to było). Nie montuj umywalki bezpośrednio nad samą szafką, bo będzie problem podobny do tego jak przy okrągłej kabinie w rogach - ciężko będzie Ci czyścić szafkę pod umywalką :(.

Otworingi Anety bardzo mi się podobają. Cały jej dom jest dla mnie źródłem inspiracji, ale przede wszystkim ciepła i serdeczności. Bardzo mi jej brakuje :(.

Planowałam coś podobnego u siebie, ale to raczej w przyszłości.

Natomiast bardzo zaintrygował mnie opis malowania miejsca wokół okien Tomkowej - muszę to sobie zwizualizować :D, chociaż w moim przypadku musiałabym odwrócić kolory, bo ściany w salonie planuję białe.

Zanim doradzę w zakresie koloru na ścianie napisz proszę co będzie na podłodze :)

Natomiast bardzo zaintrygował mnie opis malowania miejsca wokół okien Tomkowej - muszę to sobie zwizualizować :D, chociaż w moim przypadku musiałabym odwrócić kolory, bo ściany w salonie planuję białe.

Omalowywać okna zamierzam tylko tam, gdzie ściany nie będą białe. Salon na ścianach z oknami będzie biały, więc wokół okien nic nie będzie :D Tylko zastanawiam się, jak to będzie wyglądać w połączeniu z grafitowymi ościeżnicami drzwi. Bo one będą właśnie tam, gdzie jasnoszare ściany. Ciekawe, czy nie wyjdzie kaszanka :lol2:

Omalowywać okna zamierzam tylko tam, gdzie ściany nie będą białe. Salon na ścianach z oknami będzie biały, więc wokół okien nic nie będzie :D Tylko zastanawiam się, jak to będzie wyglądać w połączeniu z grafitowymi ościeżnicami drzwi. Bo one będą właśnie tam, gdzie jasnoszare ściany. Ciekawe, czy nie wyjdzie kaszanka :lol2:

Zrobiłabym na Twoim miejscu najpierw wyklejankę w paint na zdjęciu :D. Widziałam na schodowym niesamowitą metamorfozę Twoich schodów zrobioną przez Pesteczkę. Świetnie wygląda, choć ciemna listwa nie w mojej bajce jest królewną ;).

Doriko,

Pasek 5 cm pod sufitem to sporo. Na korytarzu robiliśmy pasek z taśmy 3 cm. Zobacz w moich ostatnich zdjęciach jak wygląda. Chyba, że taki masz zamysł estetyczny.

Zrobiłabym na Twoim miejscu najpierw wyklejankę w paint na zdjęciu :D. Widziałam na schodowym niesamowitą metamorfozę Twoich schodów zrobioną przez Pesteczkę. Świetnie wygląda, choć ciemna listwa nie w mojej bajce jest królewną ;).

Malowanki zdjęć w paint robiłam, a jakże! :) Wychodziło mi to strasznie :lol2: Wizka Pestki dużo mi pomogła, a ja bym nawet dodała ciemny cokół stopniom łączący się z listwą przypodłogową. Jednak najbardziej przekonała mnie wizualizacja Agnieszki, gdy poprosiłam ją o wersję małej łazienki z ciemną futryną właśnie :) Jak mawia znajomy góral: wahom się :D

Tak samo z listwą przy suficie :) Ale raczej zrobię bez

Edytowane przez Tomkowa

Hmm... skoro przekonała Cię realizacja u znajomych, to znaczy, że dobrze kombinujemy i powinnaś nam bardziej ufać :D :D :D

Świetnie! Widzisz? Czasem to, co wydaje nam się trudne nie jest takie straszne w rzeczywistości :). Znalazłaś tyle argumentów "przeciw" a jeden telefon do hydraulika dał zupełnie nowy obraz i szansę na pozytywną zmianę :).

To nie do końca tak ale niech ci będzie :p

Co do argumentu to też nie tak do końca bo jakbym zaczęła moje przekonywanie męża od ceny to pewnie by się zapowietrzył i powiedział żebym dała spokój. Najpierw musiałam mu pokazać że warto (w tym właśnie pomogła sąsiedzka łazienka). Teraz koszt przerobienia jest akceptowalny co nie znaczy że to mało. Jeszcze nie powiedziałam mężowi że musimy dokupić płytek skoro będzie tak jak chciałam.

Niepokoi mnie jednak ten odpływ, który Ci proponuje. Nie wiem czy są odpływy wega, ale z opisu bardziej pasuje do viegi, która wygląda tak:

http://www.sanitarsystem.pl/allegro/images/WPUSTY/viega.jpg

Źródło

O to chodzi?

Rzeczywiście viega miało być, i zjadłam :p

Może jednak lepiej dorzucić niespełna 70 zł i mieć coś takiego?

http://fonti.com.pl/stThumbnailPlugin.php?i=media/products/0bb7b753819038e88e0ff3a545eb120b/images/kl.jpg&t=big&f=product&u=1392466609

Źródło

Masz cały zestaw do montażu, 5 lat gwarancji i wystarczy około 5 cm by go zamontować. Sprzedawca pewny - zobacz ile pozytywnych komentarzy :).

Usiłuję znaleźć jakieś informacje o tym liniowym i nic, poza opisami ze sklepów. Nie ma opinii. Boję się kupić coś niesprawdzonego.

Ma to ktoś?

Co do umywalki, to są specjalne osłony syfonów

http://www.niebieskalazienka.pl/files/productsimages_thumbs2/82891bf11a3af33f7329381192460fc8.jpg

Źródło

Mam podobną obecnie (kupowałam chyba w praktikerze - bardzo dawno temu to było). Nie montuj umywalki bezpośrednio nad samą szafką, bo będzie problem podobny do tego jak przy okrągłej kabinie w rogach - ciężko będzie Ci czyścić szafkę pod umywalką :(.

Zobaczę jak to wygląda, dobrze wiedzieć że jest coś takiego.

Miałam plan że tak zamontuję szafkę jakby umywalka była nablatowa ale jeszcze nie zastanawiałam się jak to wyjdzie.

Otworingi Anety bardzo mi się podobają. Cały jej dom jest dla mnie źródłem inspiracji, ale przede wszystkim ciepła i serdeczności. Bardzo mi jej brakuje :(.

Planowałam coś podobnego u siebie, ale to raczej w przyszłości.

Zanim doradzę w zakresie koloru na ścianie napisz proszę co będzie na podłodze :)

Co do domu Anety s zgadzam się :)

U mnie te obwódki wokół okien na razie były by tylko w kuchni bo reszta ścian biała albo pomieszczenie bez okien (korytarz i klatka schodowa)

Na podłodze będą panele.

DSCN2237.JPG

Schody bukowe, niestety, kiedyś może stopnie przyciemnię a trelki na biało machnę.

A to u mnie troszkę szybciej mam nadzieję. Otworingi rzeczywiście narzucają więc może dobrze że nie dam rady teraz zrobić bo z czasem zobaczę czy będzie to pasowało do reszty.

Nie lubię widocznych syfonów ale tak jak wszystko u mnie zobaczy się w praniu. Mam nadzieję że obejdzie się bez kupowania chromowanego syfonu bo o ile dobrze się orientuję to dość drogie są.

Właśnie dzwoniłam do hydraulika który u nas robił instalacje i na pytanie czy się da usłyszałam że wszystko się da :)

Mam nadzieję że to nie tylko gadanie. Ceny dokładnej nie chciał podać ale tą orientacyjną damy rade zapłacić. Mam nadzieję że nie wyjdą jakieś ukryte koszty, inaczej to mnie mąż wymelduje. Umówiłam się na przyszły tydzień. Trzymać kciuki proszę by nas to nie zrujnowało. Coraz bardziej lubię mój domek i wolałabym w nim zostać :p

Widzisz Doriko wszystko będzie dobrze. Nic was nie zrujnuje a jak już zaczniecie i koszty ukryte się pojawią to pomyśl co już dokonaliście i że nie ma co zawracać żeby być znowu w punkcie wyjścia. Uwierz mi że problemy finansowe ma zapewne co druga osoba z waszego otoczenia tylko każdy inaczej sobie z nimi radzi. Na pewno nie ma co się załamywać(!), nie ma problemu bez rozwiązania, gdyby tak było to by ludzkość nie istniała. Ja i mój mąż jesteśmy totalnie pod kreską ale jakoś ciągniemy ten wózek bo lepiej coś robić niż tylko płakać. My też jesteśmy prawie 2 lata po ślubie a razem 11, dotarliśmy się już i nawet zaczęliśmy doceniać kompromisy. Nie dam ci przepisu jak z mężem rozmawiać bo każda para ma wypracowane swoje sztuczki ale powiem ci tylko że jak mocno iskrzy bo macie inne zdanie to lepiej na jakiś czas odpuścić drażliwy temat i wejść ze świeżą głową do rozmowy za jakiś czas. Obydwoje wtedy zauważyć to czego wcześniej nie widzieliście. Tak jak w przypadku nieszczęsnej łazienki. Trzymam kciuki!

Ehhh... lubisz szukać dziury w całym :D. A o Viega znalazłaś opinie?

Ja na górze mam droższy, bo ma aż 100 cm i chciałam coś solidniejszego (będzie częściej używany), a na dole coś podobnego do tego, który wkleiłam. Kupowałam już dawno, ale jeszcze nie korzystam, więc nie odpowiem jak z jakością.

Do tych paneli pasują oba kolory - bierz co Ci serce podpowiada :). Mnie podoba się ta złamana biel :yes:

Edytowane przez julianna16

A pewnie że szukam, taką mam już wadę i co na to poradzę (tak odpowiedziałaby moja teściowa)

Nie chciałabym musieć tego wymieniać bo jakieś chińskie g... kupiłam. Hydraulik polecał więc biorę pod uwagę i taką opcję. Szczególnie że raczej już nie zdążę kupić na allegro i będę musiała znaleźć coś na miejscu. Hydraulik będzie najprawdopodobniej w sobotę więc mam dwa dni na zakup.

Madzior999 wiem że nie tylko ja ma problem z finansami ale jakoś ta wiedza nie powoduje że czuję się lepiej.

Jak widać nie załamuję się, gdybym się załamywała to by domu nie było, co najwyżej jestem sfrustrowana i żadne słowa tego nie zmienią.

A tak w ogóle to dzięki za chęci ale tego typu słowa otuchy dają efekt odwrotny od zamierzonego ale nie będę się wywnętrzać aż tak by tłumaczyć dlaczego.

Dzięki Ivy :) widziałam ten film

U mnie właśnie trwa demolka w łazience. Hydraulikowi zwolnił się termin i działa już od około 17tej. Przeróbka okazała się dość skomplikowana i było więcej kucia niż się spodziewał.

Wszystko jakoś tak szybko się potoczyło i nie zdążyłam jeszcze tego odpływu kupić więc dziś tylko przygotuje pod montaż.

Jutro postaram się wrzucić zdjęcia przed i po demolce.

Edytowane przez Doriko