Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja do tej drewnianej płytki - ona ma dość wyraźny wzór - już bym dekoru nie dawała

pierwsza opcja wg mnie jest super - tylko bez "drewna" na ścianie po prawej... tylko na podłodze i ścianie z baterią

choć faktycznie reszta podłogi chyba biała... hmmmm ale może ciemna szara? :cool:

można jeszcze by położyć całą podłogę drewnianą + obudowa kibelka też - reszta biel :)

Nad przeciągnięciem półeczki pod prysznic myślę ale nie wiem czy nie trzeba by znów przerabiać hydrauliki a tego nie zniese.

Wydaje mi się że cała podłoga drewniana + ściana to za dużo i było by zbyt przytłaczające ale może się mylę.

Na wszystkich ścianach w prysznicu muszą być płytki więc jeśli drewniane tylko na ścianie z baterią to na przeciwko białe płytki.

Edit:

Zapomniałam napisać że w tym układzie rezygnuję z szafki nad wc i będzie półeczka i nie wiem czy w tej sytuacji przeciągnięcie jej pod prysznic będzie miało ten sam efekt.

Dziękuję Ane3ko :)

Co do inspiracji to kiedyś mieliśmy taką koncepcję na górną łazienkę ale jakoś wyszło już sama nie wiem czemu że płytki kupiliśmy inne i kabinę z brodzikiem :bash: . A miał być właśnie brodzik z płytek drewnopodobnych i te same płytki pociągnięte na ścianę a reszta szara. Jak zobaczyłam tą inspirację to już zapomnieć o niej nie mogę.

Edytowane przez Doriko

Nad przeciągnięciem półeczki pod prysznic myślę ale nie wiem czy nie trzeba by znów przerabiać hydrauliki a tego nie zniese.

Edit:

Zapomniałam napisać że w tym układzie rezygnuję z szafki nad wc i będzie półeczka i nie wiem czy w tej sytuacji przeciągnięcie jej pod prysznic będzie miało ten sam efekt.

Szkoda, że rezygnujesz. Zerknij na szafkę lustrzaną Cersanit Dahlia. Są bardzo ładne i niedrogie. Mogłyby wisieć tam, gdzie planujesz lustro, i nad umywalką i nad wc. Weszłyby 3 sztuki. Na prysznic zostaje wtedy 87 cm.

Wyjścia wody rzeczywiście wypadają tam, gdzie wychodzi wnęka, ale można to jakoś ciekawie wykorzystać :)

Edytowane przez Tomkowa

Kolejny talent nam sie objawił :)

Świetne te rysuneczki.

Nawet perspektywa udana.

Mnie jednak, najbardziej urzekły ...szczoteczki do zębów.

No normalnie CUD PIĘKNOŚCI !

A to włosie ! :)

Nie wypowiem się w kwestii opcji bo nie bardzo widac tę ostatnią.

Jakas taka, niewidzialna jest ;)

A nawet nie wiesz jak ja się cieszę :wiggle::wiggle::wiggle: Moja rodzinka zaczyna patrzeć na mnie jak na jakiegoś kosmitę bo ciągle się chwalę tą rozp..... jakby było czym :p

Co do płytek to mam około 7,5m2 (42 sztuki ale jedna już potłuczona).

Bianca mat 29,7x60cm 1cm Cersanit

Oraz około 4,5m2 (112 sztuk)

Gres szkliwiony PINO CERAMIKA GRES

Nie będzie brodzika tylko odpływ liniowy mam nadzieję ze bez progu ale zobaczymy jak wyjdzie.

na odpływach liniowych nie znam się zupełnie :confused:

pewnie bez progu ładniej, ale na pewno mniej praktycznie (łazienka do mycia po każdym prysznicu :D )

na rysunkach nie narysowałaś szyby ani drzwi... na co się zdecydowałaś?

nie wiem czy płaski brodzik na całej szerokości nie ułatwił by sprawy? (zaoszczędzone płytki ;) )

wtedy podłoga ciemna i ciemny pas na ściance z geberitem...

masz 40 szt. białych...

ile potrzeba na część prysznicową?

i zgadzam się z Karoliną.... dekoracyjna płytka chyba nie :no:

jak już coś dokupić to chyba mozaikę...

Albo jeszcze inaczej ;) Skoro nie chcesz szafki nad wc, to nie zostawiaj zabudowy geberita w postaci niezbyt urodziwego "klocka", tylko pociągnij na równo pod sufit - całą część ściany od rogu przy drzwiach do szklanej ścianki prysznica. Zabierzesz łazience 15 cm w tym miejscu, ale moim zdaniem będzie to wyglądało zdecydowanie lepiej. Wtedy schowki na prysznicowe przybory można robić z boku ścianki. O tak:

wnęki dla doriko.jpg

Wtedy ścianka z bateriami prysznicowymi jest prosta i nie ma zmartwienia z istniejącym przyłączem wody :)

Skoro nie chcesz szafki nad wc, to nie zostawiaj zabudowy geberita w postaci niezbyt urodziwego "klocka", tylko pociągnij na równo pod sufit . Wtedy schowki na prysznicowe przybory można robić z boku ścianki.

Wtedy ścianka z bateriami prysznicowymi jest prosta i nie ma zmartwienia z istniejącym przyłączem wody :)

super pomysł :)

a jeśli nie chcesz marnować tych 15 cm w miejscu umywalki, bo tam i tak już ciasno, to podciągnij ściankę do góry jak komin i póleczki zrób i z drugiej strony :)

przyniosłam "prawie" twoją łazienkę :wiggle:

jasna, z lustrem nad umywalką i ciemną podłogą...

prysznic wprawdzie po drugiej stronie, ale chodzi o póleczki... mogą być też na ścianie na przeciwko...

images?q=tbn:ANd9GcR-KnrV6rKcBJvVmNDcBjwQYPzylJQ3A_oVSeJStsh6K9LebMLd

sorry, że zdjęcie takie małe :(

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Catti

Hehe, widzę że moje decyzje i pomysły zawsze kontrowersyjne :) Nie ułatwiacie mi sprawy ale kto powiedział że macie ułatwiać.

Catti, podobno brodzik jest trudniejszy w utrzymaniu czystości no i względy wizualne również są za jego brakiem. Jak będzie dobry spadek to łazienka nie powinna być zachlapana i taką mam nadzieję a jak będzie mi chlapać to wstawię drzwi bo na razie ma być tylko ścianka 80cm, mam nadzieję że wystarczy. Na rysunkach jest ścianka ale bardzo słabo ją widać. Nie bardzo wychodzi mi rysowanie czegoś czego nie widać :p

Tomkowa, Właśnie nie chcę zwężać już wąskiego pomieszczenia. Gdy prysznic miał być na środku to nie miało to takiego znaczenia ale teraz wolałabym tego nie robić. Podoba mi się opcja z lustrem nad umywalką i nad geberitem. Ewentualnie zawieszę nad wc taką szafkę z lustrem

Marii, dziękuję za uznanie mego talentu :)

Szczoteczki dziękują :D

Może masz słaby kontrast ustawiony w monitorze, bo co prawda rysunek jest dość blady ale u mnie widać co trzeba.

Doriko, nasza łazienka jest całkiem podobna do tego co planujesz: 2014-08-15 18.50.38.jpg

Jednak my zdecydowaliśmy się na całą podłogę w płytkach drewnopodobnych - super praktyczna, nie widać brudu, nawet teraz jak prace ciągle trwają, Nie rób białych płytek na podłodze, może super to wygląda, ale załamiesz się próbując utrzymać je w czystości :/ Ale ciemnoszare, jak zasugerowała lukasz69karolin, też będą fajnie wyglądały :)

Co planujesz przy prysznicu, szybę, drzwi, czy co? I pamiętajcie o spadzie w brodziku, żeby Wam woda nie stała;)

No i super pomysł z tymi półkami z boku :) tylko czy nie będą za wąskie, przecież trzeba boki półeczek obudować k-g, potem obłożyć płytkami, a głupio, żeby ten komin z zabudowy stelaża wystawał pół metra (no może troszkę przesadziłam ;))

Hmm, jak już pisałam przed chwilą nie chciałabym zwężać pomieszczenia ale te półeczki z boku są kuszące

Zastanawiam się nad techniką wykonania. Zabudowa geberita jest wąziutka i nie wiem czy uda się otwór zrobić a jeszcze od strony prysznica trzeba by opłytkować je.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=276654&d=1409067184

Hmm, jak już pisałam przed chwilą nie chciałabym zwężać pomieszczenia ale te półeczki z boku są kuszące

Zastanawiam się nad techniką wykonania. Zabudowa geberita jest wąziutka i nie wiem czy uda się otwór zrobić a jeszcze od strony prysznica trzeba by opłytkować je.

...

a już Ci mówię jak to możesz zrobić :D

1. możesz poszerzyć obudowę stelaża troszkę przybijając profile do geberitu i dopiero kg

2. bez poszerzania - można górną część wykonać np z osb, będzie cienko... od środka pomalować i polakierować, a od zewnątrz przykleić płytki te same co na gebericie, półeczki np szklane:

stylowi_pl_wnetrza_aranzacje-wnetrz-za-scianka-kryjaca-stelaz-instala_9361489.jpg

edit

i jeśli decydowałabyś się na taką zabudowę do sufitu z geberitu - to ja bym tu dała te drewniane płytki i na podłogę - jak u gargamelki

Edytowane przez lukasz69karolina

Gargamelll, piękna ta łazienka!!!

Doriko, po tym zdjęciu cofam pomysł z brodzikiem :D

bosko będzie z ciemna, jednolitą podłogą :wiggle:

i jestem za dużym lustrem nad umywalką ... takim wklejonym na wymiar aż do sufitu :)

bo jednak ten komin będzie lepiej wyglądał...

Edytowane przez Catti

gargamel a takie wąskie wejście do prysznica wygodne? bo 45cm to niewiele, trzeba wchodzić bokiem - ale nie ocieracie się o ścianę?

tak pytam bo mam u dzieci 130cm prysznic i myślałam by wstawić stałą szybę 80cm tylko, a mąż chce drzwi całe bo mówi że 80cm to za mało i będą gadzinki chlapały :D

Dziękuję Catti:)

lukasz69karolina, dla mnie 45cm to nie problem, mieszczę się bez problemu, mąż uparł się na szybę 1m, żeby nie chlapało (wg mnie 90 też byłaby ok ;)). Jeszcze nie korzystamy z prysznica, także ciężko powiedzieć czy takie wąskie przejście będzie wygodne, pewnie przyzwyczaimy się obracania się w bok przy wchodzeniu do kabiny:P

Podobają mi się obie wersje, choć w drugiej położyłabym płytki na podłodze w jodełkę :D, a w pierwszej absolutnie zgadzam się z Karoliną, że nie dawałabym płytek drewnianopodobnych na wprost prysznica.

Mam taką wnękę boczną w prysznicu, ale na dole, bo u góry mam szafki.

Wnęka wygląda tak

http://naforum.zapodaj.net/images/3ccbc90cc436.jpg

i jest w miejscu zaznaczonym na czerwono

http://naforum.zapodaj.net/images/572cc4de2a12.jpg

Wiesz, że w Twoim wątku pokazałam najwięcej swoich zdjęć, których nawet u siebie nie pokazałam?

I jeszcze kilka inspiracji

Ta mocno nawiązuje do Twojej wersji 1 ( i znowu widzę odpływ kwadratowy) - wcześniej zupełnie nie zwracałam na nie uwagi.

http://4.bp.blogspot.com/-lNKEVHW_T9w/T2-EQ6vHozI/AAAAAAAATaU/-hymVewfJXo/s740/st1.jpg

Ta należy do kogoś z FM, ale odnaleźć o tej porze nie mogę :(. Była pokazywana w wątku o łazienkach. Przepraszam właścicielkę

http://naforum.zapodaj.net/images/ff4e55f166e1.jpg

A tutaj podobny do Twojego układ i inny pomysł na to co nad wc

http://www.czytajniepytaj.pl/data/domains/1/pl/filemanager_files/accounts/lena/6/6/the-club-luxury-hotel-10.jpg