Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

chyba Cię ktoś w błąd wprowadził - płytę daje się jedną :)

ja mam i stelaże geberitowe obudowywane, stawianą ściankę na środku z kg i wszędzie tylko jedna płyta i na to płytki

No nie wiem może po prostu są dwie szkoły i jedni utrzymują że ma być tak a inni że inaczej. O podwójnych płytach w łazience mówił mi znajomy inżynier budownictwa gdy radziłam się w sprawie zielonych płyt k-g w łazience których deweloper nie chciał mi zamontować ale w końcu uległ i teraz właśnie mam podwójne na wszystkich ścianach, jedna zwykła druga zielona. Również hydraulik mówi że zawsze jak montuje kibelek to dwie płyty uwzględnia a nie jedną bo pod płytki tak być powinno.

wg mnie jak cała podłoga drewnopodobna to ściana w prysznicu już nie - a możesz płytki rozłożyć na podłodze (na prosto, byle by widać było kolor na powierzchni) i zrobić fotkę???

czy one na takiej powierzchni ciemno wyjdą? bo może nie będzie źle i na ścianę prysznica by pasowały jednak

Mojemu P podoba się cała podłoga w drewnopodobnych i na ścianie z baterią w prysznicu więc chyba na tym stanie choć mi się podoba z biała podłogą poza prysznicem. Na drewnopodobnej nie będzie widać moich kudłów i to do mnie przemawia :p leniuch jestem.

Jak tylko będę na budowie, to cyknę fotki i ci je wkleję (nie mam dziennika, wiec nie wklejam za dużo zdjęć. :)

Z niecierpliwością czekam na fotki :)

macham weekendowo :bye:

i jak tam?

na czym stanęło?

nie wiem czy widziałaś łazienkę Any?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221663-Nasze-zielone-zacisze/page29

zerknij na ciemny pasek między jasnymi płytkami w prysznicu.... ;)

No właśnie chyba na tej,

%C5%82azienka2a.jpg

choć cały czas mnie kusi biała podłoga w części poza prysznicem, tylko kto to będzie zamiatał kilka razy dziennie. Nie mogę się przekonać do zabudowania geberita pod sufit. Jakoś tak lżej jest i podoba mi się lustro na całości. Trochę żal mi tych półeczek od strony prysznica ale i tak były by bardzo wąskie.

Nie widziałam, znaczy się wcześniej. Ładna jest to trzeba przyznać :)

Bo diabeł tkwi w szczegółach. Duperel z prostego projektu robi WOW

Co racja to racja, czasem wystarczy mały drobiazg.

już się cieszę.... :)

Jakoś wolno mi idzie i nadal nie bardzo jest co pokazać.

Wnęka jest z pojedynczej płyty k-g.

Zaskoczyłaś mnie. Kiedyś próbowałam zrobić moją dolną łazienkę w tym programie, ale zabrakło mi cierpliwości w poszukiwaniach i poległam.

Czy robisz rendery? Bo Twoje obrazki wyglądają jakby były jeszcze przed renderem.

A jak w ogóle "płytkujesz" ściany w tym programie?

Do mnie najbardziej "gada" ta wersja, ale może dlatego, że u siebie mam podobnie :D

Ja też czekam na efekty Twojego "zarobienia" :D

Ja też poległam i w końcu zrobiłam te pseudo szkice bo tak było mi łatwiej. Czasem tylko na szybko coś machnę w miarę prostego. Mi też wszystkiego tam brakuje więc wstawiam co jest byle w miarę podobne do tego co bym chciała.

Nie robię renderów bo nie umiem, robię tylko podgląd 3d i zrzut ekranu.

Jak płytkuję? Wybieram zakładkę z pędzlem i wybieram titles czy jakoś tak albo wood bo płytek drewnopodobnych nie ma. Przeciągam wybrany wzór na ścianę czy podłogę i tyle.

Do mnie nie tylko gada ale krzyczy tylko że ta z półeczką nad geberitem :p

Edytowane przez Doriko

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podziwiam Was za te odręczne rysunki i to w kilku wariantach. To przecież sporo pracy.

Żeby zrobić render wystarczy kliknąć w zielone pole "Take a 3D photo". Wyświetla się komunikat, że za 20 minut będzie dostępny render. Kiedyś (jeszcze na mydeco) faktycznie trzeba było długo czekać. Teraz to zaledwie kilkanaście sekund.

Żeby znaleźć obrazek po renderze, trzeba wejść w menu na pasku (ikonka czystej kartki). Po najechaniu na ikonkę wybierasz "open" i otwierają się Twoje projekty. Najeżdżasz na wybrany i klikasz w "Browse 3D room history" i widzisz wszystkie rendery. Klikasz w wybrany i masz go w pełnej krasie :).

Nie wiem czy to w miarę jasno napisałam. Jeśli nie, to zrobię zrzuty ekranu i pokażę - daj znać.

Wracając do łazienki - jakie fugi planujesz? Nie ryzykowałabym białych płytek na ziemi. U siebie - jak wiesz - mam szare do białych na ścianie, ale nie mam konkurencji w postaci drewnopodobnych. Chociaż te Twoje są w szarościach - tak? Może wystarczy dobrać szary gres tonacją do tych drewnopodobnych?

Nie do końca czuję to lustro nad wc. Miałoby być wklejane?

Podziwiam Was za te odręczne rysunki i to w kilku wariantach. To przecież sporo pracy.

W moim przypadku rysunków odręcznych było aż trzy. Jeden to wersja pierwsza widok na wprost stojąc w drzwiach wykonany kredkami podkradzionymi synusiowi i nie bardzo mi wyszedł :p Drugi to również wersja z drewnopodobnymi na ścianie ale inne ujęcie i już szkic ołówkiem. Trzeci to wersja z kwiatkowymi płytkami o której szybko zapomniałam :p

Reszta rysunków to przerobiona w gimpie wersja pierwsza ołówkowa.

Żeby zrobić render wystarczy kliknąć w zielone pole "Take a 3D photo". Wyświetla się komunikat, że za 20 minut będzie dostępny render. Kiedyś (jeszcze na mydeco) faktycznie trzeba było długo czekać. Teraz to zaledwie kilkanaście sekund.

Żeby znaleźć obrazek po renderze, trzeba wejść w menu na pasku (ikonka czystej kartki). Po najechaniu na ikonkę wybierasz "open" i otwierają się Twoje projekty. Najeżdżasz na wybrany i klikasz w "Browse 3D room history" i widzisz wszystkie rendery. Klikasz w wybrany i masz go w pełnej krasie :).

Nie wiem czy to w miarę jasno napisałam. Jeśli nie, to zrobię zrzuty ekranu i pokażę - daj znać.

A mi to jakoś nie chce działać, może za krótko czekałam, spróbuję zajrzeć w tę historię :) Dziękuję za instrukcję, powinnam e poradzić jak nie to dam znać.

Wracając do łazienki - jakie fugi planujesz? Nie ryzykowałabym białych płytek na ziemi. U siebie - jak wiesz - mam szare do białych na ścianie, ale nie mam konkurencji w postaci drewnopodobnych. Chociaż te Twoje są w szarościach - tak? Może wystarczy dobrać szary gres tonacją do tych drewnopodobnych?

Nie do końca czuję to lustro nad wc. Miałoby być wklejane?

Płytki drewnopodobne nie są w szarościach, są bardzo brązowe tylko rysunek w ołówku więc bez kolorów. Mi funkcjonalnie też się nie widzą białe na podłodze ale wizualnie pasuje najbardziej i nie chce mi ta opcja wyjść z głowy.

Lustro wklejane albo zwykłe wieszane może w drewnianej ramie kolorystycznie dobranej do drewnopodobnych płytek.

A to co mi się udało uzyskać po radach Julianny, dziękuję :)

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/HBQX8o8E6wEPT5es.jpg_640x480_q85.jpg

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/UGVxsrKZVPtyXcIt.jpg_640x480_q85.jpg

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/eAgKsvZ7zMm9br1r.jpg_640x480_q85.jpg

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/T21-s20m2FOldijw.jpg_640x480_q85.jpg

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/dLtEobIFn5Fd4hhj.jpg_640x480_q85.jpg

witaj Doriko:bye: jeśli znów głosowanie, to ja jestem za pierwsza wersją:popcorn:

(to tak z perspektywy mojej łazienki - próbuję sobie to wyobrazić - czy masz dłuższą niż w projekcie? Bo u mnie na tej ścianie mieści się tylko brodzik 90-ka i umywalka sedes jest na przeciwnej ścianie z prawej strony, pod oknem - - tyle, że u mnie drzwi są na tej dłuższej ścianie i niby mają kolizję z wejściowymi do wiatrołapu )-

Witaj ave!

No można powiedzieć że głosowanie :p

Łazienka jest ciut dłuższa (o niecałe 20cm) niż w projekcie i ma 2,46m. Mogłam spokojnie dodać jeszcze 10cm ale bałam się że korytarz będzie za wąski ale i tak dobrze że jest dłuższa bo w ostatniej chwili taką decyzję podjęłam. Też miałam mieć wejście na dłuższej ścianie ale drzwi otwierały by się na schody i to mi nie bardzo pasowało. Zamiast korytarzyka natomiast miała być spiżarka z wejściem od kuchni ale właśnie przez te drzwi otwierane na schody odpuściliśmy sobie spiżarkę.

Dziwne jest że według projektu wszystko się mieści na tej ścianie 2,30. Ciekawe jakie sprzęty biorą pod uwagę? Pewnie mikro albo wcale się nie przejmują wymiarami.

Poniżej łazienka według projektu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=268180&d=1404240487

Super!!!

Od razu inaczej wygląda :)

Dla mnie hitem jest szachownica :D - rewelacyjna!

Pierwsza nie wyjdzie dobrze przy jodełce, bo ściana nie zgra się z podłogą :(

Druga miodzio, ale pisałaś, że musiałabyś dokupić płytek i dużo byłoby strat :(

Trzecia, taka "normalna", stonowana, przewidywalna, ale z drugiej strony to dobra, spokojna baza.

O czwartej już pisałam - ŚWIETNA

Piąta z perspektywy, którą pokazałaś jest ok - co jest na wprost prysznica w tym wariancie - białe płytki? Może lepiej byłoby zrobić mozaikę w całej wnęce, czyli część z prysznicem, ścianę z oknem i ścianę na wprost prysznica. Oczywiście pod warunkiem, że znajdziesz mega tanią mozaikę - inaczej to bardzo droga opcja.

I jeszcze uwaga odnośnie montażu szyby. Na wizualizacji szyba kończy się "w oknie". Nie wiem czy to tylko perspektywa, czy też faktycznie może tak "wypaść". Pamiętaj, że powinna mieć jeszcze mocowanie do ściany z oknem, albo do sufitu (ale wtedy szyba będzie wyższa, a więc raczej powinna być też grubsza).

1 lub 3 lub ostatnia :-)

1) 1

2) 0

3) 1

4) 0

5) 1

Super!!!

Od razu inaczej wygląda :)

Dla mnie hitem jest szachownica :D - rewelacyjna!

A widzisz ja nawet nie wiedziałam że rendery tak wyglądają, myślałam że to ja nie umiem tak ładnie zrobić jak ty. Kilka razy chciałam zobaczyć jak wygląda to wygenerowane zdjęcie ale nie działało i potem odpuściłam sobie. Nie ma to jak nie czytać komunikatów, chyba za szybko chciałam obejrzeć te rendery i jeszcze nie były dostępne.

Szachownica też mi się podoba :)

Pierwsza nie wyjdzie dobrze przy jodełce, bo ściana nie zgra się z podłogą :(

Druga miodzio, ale pisałaś, że musiałabyś dokupić płytek i dużo byłoby strat :(

Trzecia, taka "normalna", stonowana, przewidywalna, ale z drugiej strony to dobra, spokojna baza.

O czwartej już pisałam - ŚWIETNA

Piąta z perspektywy, którą pokazałaś jest ok - co jest na wprost prysznica w tym wariancie - białe płytki? Może lepiej byłoby zrobić mozaikę w całej wnęce, czyli część z prysznicem, ścianę z oknem i ścianę na wprost prysznica. Oczywiście pod warunkiem, że znajdziesz mega tanią mozaikę - inaczej to bardzo droga opcja.

Pierwsza nie wyjdzie chyba że na podłodze dam jodełkę w poprzek.

Tak czy siak muszę dokupić płytek tylko kwestia jakich i ile. Przy jodełce na ścianie z oknem musiałabym dokupić dużo drewnopodobnych a one dość drogie były. No i jeszcze to położyć, przecież to masakra.

Ta normalna stonowana też mi się podoba. Ona najbardziej wizualizuje moje zamierzenia. Kupując płytki właśnie taki efekt chciałam osiągnąć.

No szachownica rewelacja, tylko musiałabym znaleźć inne miejsce dla drewnopodobnych ewentualnie je zwrócić. No i jeszcze męża przekonać do tej opcjii.

Mozaika ok tylko ja bym wolała białą ale takiej nie było :p niestety, tak jak napisałaś to dość kosztowne rozwiązanie szczególnie jakbym chciała cała wnękę nią wyłożyć.

I jeszcze uwaga odnośnie montażu szyby. Na wizualizacji szyba kończy się "w oknie". Nie wiem czy to tylko perspektywa, czy też faktycznie może tak "wypaść". Pamiętaj, że powinna mieć jeszcze mocowanie do ściany z oknem, albo do sufitu (ale wtedy szyba będzie wyższa, a więc raczej powinna być też grubsza).

No właśnie robiąc te wizki to zauważyłam i zastanawiam jakie mam opcje w takim razie.

Podliczam in plus tylko to co się bardzo podobało

1) 1

2) 0 + 1

3) 1

4) 0 + 1

5) 1

Zupełnie inaczej niż ivy

4, 5, 3 :)

Doriko = mistrzyni roomstylera :wave:

1) 1

2) 1

3) 1 + 1 = 2

4) 1 + 1 = 2

5) 1 + 1 = 2

I proszę się nie nabijać z leksza upośledzonej graficznie koleżanki :p

Jak dla mnie, pamiętając jakie płytki podłogowe kupiłaś, wersja, której nie ma, czyli drewnopodobne TYLKO na podłodze:) Do tego rama lustra w drewnie jak najbardziej zbliżonym do tego na podłodze :)

Mówisz i masz tylko lustra nie udało mi się znaleźć właściwego

http://media.roomstyler.com/media/data/rooms/images/_thumbs/SJr5wdau_LuvMo6p.jpg_640x480_q85.jpg

Wiem że te płytki wysokich lotów nie są :(

1) 1

2) 1

3) 2

4) 2

5) 2

6) + 1

No i jeszcze głos ave!

1) 1 +1 = 2

2) 1

3) 2

4) 2

5) 2

6) 1

oooo, wczoraj ślepota mnie dopadla! :bash: nie zauważyłam różnicy między 1 a 3- chodzi o ułożenie płytek!!!

Doriko, ja jestem za trzecią - lepsze byłoby ułozenie jak najprostsze, jodełka bedzie kłopotliwa w zgraniu, jak dziewczyny napisały

mam podobną łazienkę, dobrze znam jeje wielkość i przestrzeń (230/145 juz okafelkowana) to jest bliźniacza wersja iskierki

Nie wiem czy coś to zmieni ale ja jestem za szachownicą.

Roomstyler jest świetny, też go używam, super wyszły Ci wizualki

Dzięki za oddany głos :)

1) 2

2) 1

3) 2

4) 2 +1 = 3

5) 2

6) 1

Wizualki dziękują :)

Szachownica!

a jeśli faktycznie masz już drewnopodobne i nie masz co z nimi zrobić, to wersja Tomkowej.

Dzięki za głos, już notuję :)

1) 2

2) 1

3) 2

4) 3 +1 = 4

5) 2

6) 1 +1 = 2

Świetnie Ci idą te wizki, Doriko :) Próbowałaś zrobić wersję z szafkami lustrzanymi nad umywalką i wc aż do prysznica? ;)

Dzięki :) wizki na szybko kiedyś zrobione tylko dzięki Juliannie nabrały blasku.

Z lustrzanymi szafkami postaram się zrobić jak znajdę chwilę czasu, też taką opcję biorę pod uwagę.

oooo, wczoraj ślepota mnie dopadla! :bash: nie zauważyłam różnicy między 1 a 3- chodzi o ułożenie płytek!!!

Doriko, ja jestem za trzecią - lepsze byłoby ułozenie jak najprostsze, jodełka bedzie kłopotliwa w zgraniu, jak dziewczyny napisały

mam podobną łazienkę, dobrze znam jeje wielkość i przestrzeń (230/145 juz okafelkowana) to jest bliźniacza wersja iskierki

Zatem uwzględniam poprawkę :)

1) 2 - 1 = 1

2) 1

3) 2 +1 = 3

4) 4

5) 2

6) 2

Moja na szczęście przedłużona i ma 149X246 bez płytek a i tak maleńka.

Głosuję na wersję nr 5 - podoba mi się jeszcze szachownica ale piątka daje większe pole do popisu przy dodatkach i łatwiej ją "odmłodzić" i przeinaczyć, żeby cieszyła przez następne lata:)

1) 1

2) 1

3) 3

4) 4

5) 2 + 1 = 3

6) 2

Dziękuję za głos. Szachownica jest sama w sobie bardzo wyrazista i nie bardzo da się ją zmieniać dodatkami, chyba że się mylę.

Doriko ten programik trudny bardzo ?? dużo trzeba się "naumieć" ?? bo powinnam coś porobic u siebie z łazienką....ale ja lewa jestem do tych wizualek :rolleyes:

Nie jest trudny jeśli chodzi o zrobienie prostych rzeczy tylko wprawy trzeba nabrać jak w każdym programie. Niestety nie wszystko się da w nim zrobić albo ja tego nie umiem. Uczyłam się metodą prób i błędów i pewnie jeszcze wiele mogłabym się nauczyć. Można pewnie poszerzyć bibliotekę ale na razie nie opanowałam tej sztuki. Zarejestruj się i sprawdź sama, całkiem fajna zabawa :) Na pewno sobie poradzisz :)

Edytowane przez Doriko