Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Aaa... no jak inspiracje to rozumiem :). Inspiruj, inspiruj :D

Trzymam kciuki Twój kręgosłup i za roślinki :)

Pestko, pewnie, że pamiętam Zorki :). Mam dwie lampy - obie na specjalne moje zamówienie, bo nie było ich na stanie. Obie znalazły miejsce w dolnej łazience, ale jedna jeszcze nie doczekała się żarówek i nie wiem czy da radę nad lustrem.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=321528&d=1434829850

Zapraszam na serniczek :-) jeśli tu ktoś zajrzy bo forum śpi z wyjątkiem pędzącego wątku Tomkowej :-)

Ja to właściwie po prośbie ale to w następnym poście już z komputera bo z tabletu to mnie szlag zaraz trafi

IMG_20150620_213726.jpg

Edytowane przez Doriko

Witaj Tomkowa :) masz wątek torpedę

Udało mi się nadrobić u ciebie ale ostatnio mam zero czasu na pisanie na forum, więc tylko podczytuje z pracy ale i to się skończy bo nam monitorowanie włączyli więc nie da się ściemniać że się pracuje :bash:

Wracam do mojego po prośbie. Chodzi o mój stół. Kto pamięta to pamięta a kto nie to poniżej przypomnienie zdjęciowe :p

4WG5DaiXyHG2gw9HrV6XbFpKIuv84uD97czTZoPKQ8Y=w898-h673-no

Dostałam przedwczoraj od męża moja wymarzoną szlifierkę oscylacyjną więc mogę wziąć się pomału za odnowienie stołu i krzeseł.

W pierwszej kolejności chcę zmienić siedziska w krzesełkach bo są w koszmarnym stanie i powinnam to już dawno zrobić.

tkanina HUGO, poniżej próbki kolorów, kolor chyba elephant albo rabit sama już nie wiem.

http://www.ekoskora.com.pl/szablonyp/hugo/hg1.jpg

http://www.ekoskora.com.pl/szablonyp/hugo/hg2.jpg

Główny problem jednak mam z kolorem drewna. Po oszlifowaniu chcę potraktować je woskiem olejnym lazurowym osmo, tylko jaki kolor?

Chciałabym maksymalnie przyciemnić ale boje się zepsuć :bash:

Heban, najciemniejszy kolor chciałam go ale się waham

http://www.osmo.com.pl/images/kolory/wosk-lazurowy_3161d.jpg

Wcześniej byłam zdecydowana na koniak ale chyba za jasny jak dla mnie.

http://www.osmo.com.pl/images/kolory/wosk-lazurowy_3143d.jpg

Ech, co robić :bash:

Edytowane przez Doriko

A mnie jakoś bardziej Elefant, bo leciutko jest złamany w srtonę ciepłego :) . Ten Rabbit taki zimny :(

Kolor drewna – heban będzie okropnie ciemny. Koniak w stosunku do podłogi u ciebie zbyt jasny. Ja bym szukała orzecha, albo ciemniejszego od orzecha. palisandru. Nie pamiętam w tej chwili jakie kolory ma Osmo :(

Byłam, zameldowałam się :)

Co do innych drewnianych elementów to jest mały problem.

- podłoga: panele dąb alpejski

- schody: buk lakierowany bezbarwnie ale w planie mam przemalowanie słupków i trelek na biało, w dalszych (raczej bardzo odległych) planach jest przyciemnienie stopni i barierki.

- słup konstrukcyjny i belka hmm nie wiem jakie, takie jak cała konstrukcja domu (wyleciało mi z głowy) muszę sprawdzić co oni tam obiecywali.

- drzwi sosnowe na razie surowe ale plan jest na białą lazurę.

- stolik kawowy biały bo wszystkie meble miały być białe włącznie z omawianym właśnie stołem, nie ma co się nim jednak przejmować bo to tylko na razie zanim nie znajdę stolika w którym się zakocham i będzie mnie na niego stać.

- komoda pod telewizor (jeszcze nie pokazywałam) dość ciemna, nie potrafię opisać koloru ale tym też się nie przejmujemy bo jest do odnowienia. Z drugiej strony ten kolor mi się podoba więc może zrobię zdjęcie dla oglądu ale to nie dziś bo przy sztucznym świetle mój super aparat w tablecie widzi tylko ciemną plamę.

A mnie jakoś bardziej Elefant, bo leciutko jest złamany w srtonę ciepłego :) . Ten Rabbit taki zimny :(

Witaj Pestko

Przez ciebie ostatnio zaniedbuję pracę bo się w końcu przemogłam i na pintreście zarejestrowałam no i oglądam ogrody i choruję nie mogąc się doczekać kiedy mój przestanie wyglądać jak nieużytek.

Kolor drewna – heban będzie okropnie ciemny. Koniak w stosunku do podłogi u ciebie zbyt jasny. Ja bym szukała orzecha, albo ciemniejszego od orzecha. palisandru. Nie pamiętam w tej chwili jakie kolory ma Osmo :(

Właśnie dlatego mi się podoba ten elephant tylko troszeczkę się boję że na żywo wyjdzie zbyt beżowy.

Orzech jest, palisandru nie widzę

http://www.osmo.com.pl/images/kolory/wosk-lazurowy_3166d.jpg

Ech tylko mi się właśnie podoba albo ciemne drewno albo jasne, najlepiej bielone.

Jak zwykle zanim się napocę nad postem to mi umknie conieco

zrób fotkę :)

Konstrukcyjne masz pewnie sosnę jak wszędzie.

Zrobię ale rano bo teraz światło nie sprzyja.

Pewnie sosna, pamiętam tylko że obiecywali kanadyjskie

A komoda nie jest zbliżona kolorem do obecnej barwy stołu? Ja bym utrzymała ten jego kolor, prezentuje się dobrze. I tym kolorze przyciemniła kiedyś elementy schodów

Stół jest dębowy, olejowany chyba (ale bardzo dawno), komoda raczej nie dębowa, fornirowana drewnem ale jakim ciężko powiedzieć, sporo ciemniejsza od stołu. Postaram się jutro fotkę zrobić.

A może można przyciemnić orzech hebanem? Będzie ciemne, ale nie przesadnie. Heban wychodzi niemal czarny

O pomieszaniu kolorów nie pomyślałam. Najchętniej kupiłabym próbki i zobaczyła co lepiej wychodzi ale jedna próbka 30zł plus przesyłka to trochę dużo

hmmm dawno nie było wpisów, więc w sumie nie pamiętam czy się witałam ... :)

wg mnie też raczej Elephant - a nie da się zamówić próbek / zobaczyć w jakimś meblarskim sklepie próbnika na żywo?

pomieszanie hebana i orzecha to chyba dobry kompromis. Wg mnie w tej barwie, jaka jest teraz - czyli chyba właśnie taka pośrednia - stół i krzesła dobrze się prezentują. Różnymi jasnymi drewnami na Twoim miejscu zupełnie bym się nie przejmowała, a do białego stolika kawowego i tak wszystko będzie pasować ;)

i może poczekaj z wyborem tkaniny do pomalowania drewna, co pasuje na zdjęciach, w rzeczywistości może się trochę rozjechać :)

Hej :bye:

No to Ja namieszam :p

Stół bym jedynie przeszlifowała i podstawę potraktowała olejem a blat bym machneła na czarno co nawiązywałoby do karniszy.

Podstawa nawiąże do podłogi.

Krzesła wtedy jak tylko sobie Pani zyczy bo czy je machniesz olejem czy na czarno, będa grały ze stołem.

Poddupniki w krzesłach nie musza sie zgrywac. Walniesz cos na zasadzie szaleństwa i tez będzie ciekawie.

Walniesz podobną poduchą o kanapę czy powiesisz jakies odlotowe lampy nad stołem i jedziesz maleńka z urzadzaniem dalej.