Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

O fudze nic nie wiem.

Haków też szukam żelaznych, czarnych. Znalazłam sklep http://sklep.metro.net.pl/Wieszaki%283,11012,%29.aspx ale to też nie do końca to co chcę. Może Wam się przyda. Są m.in. takie:Img.ashx.jpgImg.ashx2.jpgImg.ashx3.jpg

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcia wkrótce :)

Jeszcze jedna prośba do odwiedzających. Potrzebuję czegoś do przyciemnienia fug. Fuga kolor brąz bali (sopro). Jak jest mokra wszystko jest ok, jest ciemna jak trzeba. Niestety po wyschnięciu jest mniej lub bardziej beżowa taka jakby zakurzona pomimo wielokrotnego mycia i szorowania szczoteczką. Nie mam już siły jej szorować. Chcę ją przyciemnić a potem zagruntować żeby już tak nie łapała piachu i gliny której u nas w wiatrołapie jest niestety ciągle pełno.

Znalazłam tylko renowator to fug mapei ale brąz 144 moim zdaniem jest za jasny i szukam czegoś innego.

Kiedyś czytałam, że wysmarowanie olejem (nawet jadalnym) jest skuteczne :D Niektórzy piszą o WD-40 :D A inni o lakierze do kamienia z Castoramy. Wszystkie te środki powodują, że fuga cały czas wygląda jak mokra, czyli u Ciebie byłoby to, o co Ci chodzi :)

Też jestem za lamperią :) Bardzo łatwo tanim kosztem zrobić (listewki + farba) a bardzo efektownie wygląda. I może być w jakimś żywym kolorze, niekoniecznie bezpiecznym czy grzecznie stonowanym., możesz przyszaleć, zawsze możesz kupić nową farbę i przemalować.

No nie poszalałam :/ Jeśli czytałaś wcześniejsze wpisy to wiesz że miała być antracytowa ale dziewczyny jednogłośnie orzekły że to kiepski pomysł więc jest jasna, grzeczna i stonowana :p Ale może kiedyś się odważę na szaleństwo.

O fudze nic nie wiem.

Haków też szukam żelaznych, czarnych. Znalazłam sklep http://sklep.metro.net.pl/Wieszaki%283,11012,%29.aspx ale to też nie do końca to co chcę. Może Wam się przyda. Są m.in. takie:[ATTACH=CONFIG]330864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330865[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330866[/ATTACH]

haki ładne ale szukam pojedynczych, decha będzie własna dopasowana na wymiar. Ewentualnie jak nie znajdę nic ciekawszego to kupie i odkręcę tylko to raczej mało ekonomiczne rozwiązanie.

Kiedyś czytałam, że wysmarowanie olejem (nawet jadalnym) jest skuteczne :D Niektórzy piszą o WD-40 :D A inni o lakierze do kamienia z Castoramy. Wszystkie te środki powodują, że fuga cały czas wygląda jak mokra, czyli u Ciebie byłoby to, o co Ci chodzi :)

ale fajnie!

czyli dzieje się :)

podobno fugi można przyciemnić olejem albo wazeliną....

spróbuj w jakimś mało widocznym miejscu ;)

może akurat?

Tomkowa, co do minuty :rotfl:

Chyba nie zaryzykuję olejowania fugi, no chyba ze ktoś testował i poleca. Bałabym się że będzie jeszcze bardziej łapać kurz.

Doriko, są impregnaty do kamienia, które powodują, że wygląda on jak mokry, czyli może byłoby to dla Ciebie dobre.

Lakier\impregnat do kamienia trzeba obejrzeć.

Gdzieś na forum czytałam o impregnacie do fug który powodował że wyglądają na mokre (ktoś się żalił) wtedy nie przyszło mi do głowy że może mi się to przydać i nie zanotowałam co to za środek a znaleźć nie mogę.

Chyba nie zaryzykuję olejowania fugi, no chyba ze ktoś testował i poleca. Bałabym się że będzie jeszcze bardziej łapać kurz.

z tego co wiem, to trzeba poczekać aż olej wyschnie, a potem przemyć wodą z płynem do naczyń i nic nie powinno się łapać ;)

posmaruj na noc jedną fugę na próbę i jutro zobaczysz czy się przyciemniło....

super te ikeowe wieszaki!!

i cenę mają normalną ;)

nie wiem co tam z tymi wieszakami zamierzasz, podsuwam oryginalne pomysły ;)

zwykła decha.... :D

http://3.bp.blogspot.com/-06vkZDv1fRY/UwO7LGYUutI/AAAAAAAAHG8/U4n8sAc_Ni8/s1600/w3.jpg

stare sanki :D

http://bi.gazeta.pl/im/b1/87/10/z17333425Q,Wieszak-z-sanek-.jpg

albo wieszaki (ale ten pomysł podoba mi się najmniej )

http://meble-z-palet.pl/wp-content/uploads/2014/09/wieszak-diy.png

Planuję coś bardzo podobnego do pierwszej inspiracji tylko decha będzie biała :)

z tego co wiem, to trzeba poczekać aż olej wyschnie, a potem przemyć wodą z płynem do naczyń i nic nie powinno się łapać ;)

posmaruj na noc jedną fugę na próbę i jutro zobaczysz czy się przyciemniło....

super te ikeowe wieszaki!!

i cenę mają normalną ;)

Doriko, tak, jak napisała Catti, olej wsiąka w fugę i nie zostawia tłustej warstwy :)

Hmm, mam olej do drewna taki do desek do krojenia z ikei) w gruncie rzeczy one się nie kleją jak już wyschnie. Ciekawe czy po tym zabiegu dałabym radę zainpregnować fugi? Czy czasem nie będzie jak z farbą na tłustej ścianie?

Hmm, mam olej do drewna taki do desek do krojenia z ikei) w gruncie rzeczy one się nie kleją jak już wyschnie. Ciekawe czy po tym zabiegu dałabym radę zainpregnować fugi? Czy czasem nie będzie jak z farbą na tłustej ścianie?

ale tu chodzi o najzwyklejszy olej spożywczy :D

może nie kombinuj, tylko wylej trochę kujawskiego i idź spać :rolleyes:

rano wytrzyj, przetrzyj na mokro szmatką z płynem i po powrocie z roboty porównaj z nieruszoną fugą ;)

Ja bym nie ryzykowała z tym olejem. On do drewna. Z innym materiałem może zrobić jakiegoś zonka. Nie zaschnie, będzie lepki do końca świata i wtedy tylko fugę wydłubywać.

Raczej trzeba zastosować coś przeznaczonego do podobnych materiałów.

A może wosk? Są do ścian i do betonów. Do betonów byłby super.