Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Wieszaczek musisz po prostu organoleptycznie zmierzyć ;D inaczej tego nie dopasujesz :)

a kolor można tanio samemu pigmentem zrobić, najpierw malutkim słoiczku po gerberze próbkę, zobaczyć czy kolor w ogole wychodzi, a później w dużym słoiku ukręcić :) ja tak Julce pokój na błękitno malowałam, i w sumie z dorobieniem farby też nie było problemu - ściągaliśmy w wakacje tynk z jednej ściany w jej pokoju.

Będę się nad tym głowić jak już zrobię wieszak a najlepiej jakby i ławeczka była.

Z tej samej serii co wcześniej wklejałam są jeszcze mniejsze wieszaczki podwójne.

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/svartsjon-haczyk-podwojny-czarny__0241985_PE381636_S4.JPG

Co do mieszania koloru to pewnie nadal bym nie wybrała i nadal miała niepomalowany wiatrołap. Takie decyzje to nie jest moja mocna strona, może więc lepiej że zostałam przy bezpiecznej bieli :p

Doriko jak dla mnie lampa nr 2 :) Wiatrołap będzie super, pomaluj jeszcze drzwi.

Kurka chyba wezmę pędzel i pomaluję w nocy swój :rolleyes:

Masz jakąś dodatkową szafę na kurtki w pobliżu czy wszystko będzie na wieszaku? Bo u nas jakoś takoś sporo tego i boję się że z samym wieszakiem będzie kłopot...

Dziękuję :)

Drzwi kiedyś pomaluję, jak się w końcu zdecyduje czym je pomalować.

Nie mam szafy. Nie ma na to miejsca. Niestety wszystko będzie wisiało na wieszakach. Dlatego planuję wieszak na całą ścianę. Mało to estetyczne tak kurtki na wierzchu ale nie mam wyjścia.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi kiedyś pomaluję, jak się w końcu zdecyduje czym je pomalować.

Nie mam szafy. Nie ma na to miejsca. Niestety wszystko będzie wisiało na wieszakach. Dlatego planuję wieszak na całą ścianę. Mało to estetyczne tak kurtki na wierzchu ale nie mam wyjścia.

Dobrze doczytałam że chcesz na biało te drzwi? Ja też mam sosnowe i z pewnością nie pomaluję ich na biało bo z tymi plamami to prawda jest. Jedną jedyną część łóżek dzieci zeszlifowałam do zera przed malowaniem i pokazały się żółte przebarwienia. Całe szczęście reszty nie ruszałam

O szafę w wiatrołapie pytałam bo sama mam dylemat :) Tyle że u mnie miejsca wystarczy, muszę podjąć jakąś decyzję. Opcja z szafką na buty i siedziskiem mi się podoba :yes: ale z szafą wydaje się praktyczniejsza

Tak drzwi mają być na biało choć mąż ostatnio marudzi żeby jednak nie. Białe drzwi wewnętrzne to jedna z rzeczy które sobie wymarzyłam już dawno temu, to samo białe wysokie listwy przypodłogowe i z nich nie zrezygnuję. Czytałam że może być problem z plamami, między innymi dlatego cały czas nie są pomalowane. Chcę dobrze wybrać środek do tego. Bardzo się nastawiłam na ten wosk dekoracyjny osmo ale mnie nie zachwycił. Chyba że mąż się uprze że nie białe to może dam jedną cieniutką warstwę tego osmo co by choć troszeczkę pobielić.

Szafę bym chciała i może kiedyś zrobię choć jest tam bardzo mało miejsca. Szafa musiałaby być głębokości o ile dobrze pamiętam to 30-czy 35 cm bo tyle jest tam ściany do drzwi. Taka szafa też byłaby mało pojemna. Musiałaby być robiona na wymiar a na razie nas na to nie stać więc jest jak jest. Z resztą szafa przytłoczy to maleńkie pomieszczenie, więc może lepiej że jej nie ma.

Na temat białych drzwi chyba Vesi pomoże, jakoś można pomalować, żeby nie było żółtych plam, Ja bym nie odpuszczała białych drzwi, zwłaszcza, że to Twoje marzenie i to na wybiegnięcie ręki :)

Julka ostatnio zawoskowała na biało drabinkę z ikei - pokryło całkowicie, aż sie sama zdziwiłam :)

Doriko ja dziś rozmawiałam ze stolarzem na temat szafki na buty na wymiar i mówię mu że tym razem się nie upieram przy drewnie bo zależy mi na cenie rozsądnej a on że sosna tanio wyjdzie. Na mój argument że szafka ma biała być i plam się boje stwierdził że oni malują lakierem białym i nie ma opcji żeby plamy wyszły. Przekonał mnie, czekam na wycenę :p

Mogę podpytać czym dokłądnie malują

Nie chcę lakieru. Lakierem mam malowane parapety bukowe i nie jestem z nich zadowolona. Zupełnie nie widać że to drewno. Mąż stwierdził że wyglądają jak plastikowe. Drzwi mają być białe ale chcę by było widać że są drewniane. Chcę by faktura drewna była widoczna.

Co jak u Karoliny

dokładnie tak samo uważam - musi być widać że to drewniane :)

w sklepie mi polecali pomalować farbą olejną, ale to wtedy bym miała idealnie gładko bez słojów... postawiliśmy na farbę akrylową i wygląda to tak:

- pierwsza warstwa rozmieszana z wodą

http://i8.photobucket.com/albums/a33/k_wiewiorka/s1420oje3_zps2518ba30.jpg

- druga warstwa już nierozcieńczna, ciężko na fotkach uchwycić to, ale z bliska wszystkie słoje widać, miejscami nam się niektóre wybrzuszyły - mogliśmy zeszlifować, ale strasznie nam się spodobały takie niedoskonałości :)

http://i8.photobucket.com/albums/a33/k_wiewiorka/s1420oje2_zps1fa56e24.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a33/k_wiewiorka/s1420oje1_zpsb201d166.jpg

może te fotki Ci coś pomogą :hug:

Wiem że szału nie ma. Mi się podoba :p, jest o niebo lepiej niż było a zdjęcia byle jakie więc też nie oddają stanu faktycznego.

Na kolor nie mogłam się zdecydować a w końcu wygrała ekonomia (białą farbę miałam) no i szybkość wykonania bo mogłam malowac sufit i ściany za jednym podejściem. Troszeczkę żałuję że nie zaryzykowałam tego antracytu.

nie żałuj :no:

zdecydowanie lepiej jest z jasnym...

Tak drzwi mają być na biało choć mąż ostatnio marudzi żeby jednak nie. Białe drzwi wewnętrzne to jedna z rzeczy które sobie wymarzyłam już dawno temu, to samo białe wysokie listwy przypodłogowe i z nich nie zrezygnuję. Czytałam że może być problem z plamami, między innymi dlatego cały czas nie są pomalowane. Chcę dobrze wybrać środek do tego. Bardzo się nastawiłam na ten wosk dekoracyjny osmo ale mnie nie zachwycił. Chyba że mąż się uprze że nie białe to może dam jedną cieniutką warstwę tego osmo co by choć troszeczkę pobielić.

Jana pomalowała drzwi sosnowe na biało i efekt jest zachwycający!

nie rezygnuj, będzie pięknie!

wcale nie musi być widać usłojenia :rolleyes:

białe-białe też będą piękne...

edit. skoro jednak ma być widać, że to drewno, to zrób tak jak Karolina ;)

fajnie wyszło....

Szafę bym chciała i może kiedyś zrobię choć jest tam bardzo mało miejsca. Szafa musiałaby być głębokości o ile dobrze pamiętam to 30-czy 35 cm bo tyle jest tam ściany do drzwi. Taka szafa też byłaby mało pojemna. Musiałaby być robiona na wymiar a na razie nas na to nie stać więc jest jak jest. Z resztą szafa przytłoczy to maleńkie pomieszczenie, więc może lepiej że jej nie ma.

Ikea ma ładne, białe, płytkie szafy...

zawsze to lepiej pochować "wejściowy bałagan", choćby tylko kilka kurtek schować...

myślę, że płytka szafa nie zagraci, tylko wręcz przeciwnie..... uporządkuje ;)

Edytowane przez Catti

I wygodnie się wiesza :) wysuwasz, wieszasz i wsuwasz. Jest to wygodniejsze, bo ciuch nakłada się jakby na poprzednio powieszony. Mniej się wszystko gniecie szczególnie gdy mężczyźni wieszają. NA tradycyjnym wieszaku trzeba rzeczy rozsunąć i jeszcze wyrównać. Tu po prostu wieszasz :)

Dzięki dziewczyny :) nawet miałam rozrysowany plan tej szafy ale liczyłam i liczyłam i kaski nie starczyło. Poza tym na razie podoba mi się tak jak jest. Jeszcze tylko parę szczegółów zostało. I tak to jest najładniejsze pomieszczenie w moim domu. Czasem jak schodzę na dół zaglądam tam by nacieszyć oko choć wcale nie potrzebuję tam wchodzić.

Dzięki dziewczyny :) nawet miałam rozrysowany plan tej szafy ale liczyłam i liczyłam i kaski nie starczyło. Poza tym na razie podoba mi się tak jak jest. Jeszcze tylko parę szczegółów zostało. I tak to jest najładniejsze pomieszczenie w moim domu. Czasem jak schodzę na dół zaglądam tam by nacieszyć oko choć wcale nie potrzebuję tam wchodzić.

:) I fajnie :)

Ja dziś jadę szukać szaf w Ikea to zdam relację

Co do białego lakieru to część kuchni mam w białym lakierze (malowana olcha) i broniłam się przed tym rozwiązaniem ale jest ok i nie plastikowo :no: Ale to co pokazała Karolina wygląda super i jaktak chcesz to właśnie tak rób :)

Doriko :),

Nie pamiętam już czy Ci pisałam o mojej farbie?

Nazywa się Bloom

Malowałam nią deski na poddasze, a ostatnio drzwi ażurowe.

Deski były potraktowane jedną warstwą i wyglądają tak

http://naforum.zapodaj.net/images/f22e6c4e1a42.jpg

A drzwi dwiema warstwami:

http://naforum.zapodaj.net/images/7715d5a50dd6.jpg

Edit:

Na powyzszych zdjęciach nie widać dużej różnicy, ale drzwi są zdecydowanie białe. Zdobiłam zbliżenie byś widziała słoje.

Tutaj na zdjęciu lepiej widać porównanie:

http://naforum.zapodaj.net/images/a66f4cf0c183.jpg

Farba jest wydajna i pięknie matowa. Tylko nie wiem jak cenowo w porównaniu do tej, którą wykorzystała Karolina.

Ja swoją miałam 10 zł taniej 9od ceny w linku), bo korzystałam z rabatu LM

Edytowane przez julianna16

Doriko, tu przykład, że zwykła biała listwa z haczykami, jakie znalazłaś może być nisko (choćby nic nie wieszać, ale mieć możliwość na małą kurtkę, torebkę, parasol...) i genialne rozwiązanie z dużą tacą na buty ;)

http://www.homebunch.com/wp-content/uploads/Mud-Room.-Coastal-Mud-room.-Coastal-mud-room.-Small-coastal-mud-room.-Mudroom-Coastal-Smallspaces-Brookes-and-Hill-Custom-Builders.-.jpg

:bye: