Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Aniu, po to tu pisze żeby usłyszeć co myślicie a nie tylko usłyszeć pochwały. Oczywiście miło jest je słyszeć nawet bardzo. Pierwszy raz cokolwiek urządzam więc poruszam się po omacku i miło jest jak moje wybory podobają się wam również, potrafię jednak przełknąć krytykę i staram się wyciągnąć z niej wnioski. Potrzebuję potwierdzenia czy to co robię jest ok jeśli nie jest też warto to usłyszeć.

Tak jak większość ludzi tutaj, potrzebuje też podpowiedzi. Nie zawsze mam cza by przekopywać internet w poszukiwaniu np lampy a nawet jakbym ten czas miała to nie zawsze wiem czego szukać. Pisząc tu mam nadzieje na to że ktoś będzie znał coś co może mi się spodoba, zna sklep do którego warto zajrzeć albo po prostu patrząc na to co już mam będzie miał pomysł co dodać by było dobrze. Nie oczekuje że specjalnie dla mnie będziecie szukać czegoś ale jakby coś wpadło w oko to poproszę o namiar.

Nie chce nowoczesnej łazienki. To co jest miało być bezpieczną bazą. Czymś co nawet za wiele lat z odpowiednimi dodatkami będzie mi się podobało.

Plan był na stylowa komodę ale takiej w odpowiednim rozmiarze i cenie znaleźć nie mogę a mężu jęczy że chce umywalkę. Przypadkiem trafiłam na tą komodę z inspiracji i spodobała mi się, wydawało mi się że będzie pasowa ale może się mylę. Do tego lustro w ramie nie koniecznie to co wkleiłam. Lampę też wolałabym klasyczną bardziej niż nowoczesną.

Styl hmm nie lubię nazywać bo daleko mi do jakiegokolwiek stylu. Staram się połączyć rzeczy które mi się podobają i tyle. Najbliżej chyba skandynawski. Ni to nowocześnie ni klasycznie.

Nie bardzo wiem o jakich lampach mówisz bo jeśli o tym hektarze to on tylko poglądowo żeby pokazać że potrzebuję czegoś co ma taką listwę bo mam źle umiejscowiony kabel na ta lampę nad lustrem. Do tego coś na główne światło, najlepiej wiszącego bo plafony mi nie leżą.

Edytowane przez Doriko

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podkradzione u Tomkowej ku pamięci

Tomkowa, proszę, "mówisz i masz" :)

Moja LISTA OGRODNICZYCH SKLEPÓW-SZKÓŁEK dostępnych internetowo:

Jestem zwolenniczką kupowania roślin w wyspecjalizowanych miejscach, więc podam Ci kilka takich adresów. Poza dużym wyborem odmian takie szkółki prowadzą na stronach poradniki, którym można ufać.

cebule.pl – duże kłącza i cebule, starannie zabezpieczone do przesyłki. Ogromny wybór. Świetnie rosną. Teraz możesz zamówić takie, które sadzi się jesienią. Właśnie rozpoczęli przedsprzedaż. Możesz nie bać się i zapłacić przelewem zamawiając. Przyślą zamówienie w terminie sadzenia. Jeśli się zarejestrujesz u nich na stronie, to jesienią przyślą Ci informację o przedsprzedaży cebulowych i bylin do posadzenia wiosną. To bardzo wygodny sposób, bo jest gwarancja, że to co się wybierze z oferty sklep dostarczy w ilości, którą zamówisz.

sadowniczy.pl – spory wybór sadzonek, także owocowych. Są i drogie, i tanie, np. można kupić mikoryzowane sadzonki w kompletach po 10 sztuk. Wszystko starannie pakowane. Poza tym nawozy, środki ochrony.

Kupuję u nich od dawna. Jesienią zdarzyła się wpadka ze źle zapakowaną przesyłką. Dostałam rośliny wymęczone, niektóre uszkodzone. Sklepowi wystarczyło jedno zdjęcie. Nie chcieli zwrotu. Zaproponowali bym wybrała rośliny o wartości tych dostarczonych. Ponieważ był już koniec sezonu, to sprawa przeciągnęła się do wiosny, ale dostałam taką rekompensatę roślinną jaką wybrałam.

cieplucha.com.pl – chyba najlepsza szkółka różaneczników, azaliii innych wrzosowatych. Jest duży wybór. Na stronie jest katalog i porady. Można do nich pojechać do Konstantynowa Łódzkiego. Ale ich sklep internetowy prowadzi sprzedaż nawet dużych, bardzo dużych roślinwww.rosliny.cieplucha.com.pl

wolski.com.pl – specjalista od wrzosów i wrzośców. Bardzo dobry katalog i rady dotyczące uprawy. Zdjęcia, szczegółowe opisy, co w przypadku wrzosów jest bardzo ważne, bo mało kto wie, że są wrzosy o wysokości 10-15 cm, ale są i takie, które są wyższe niż 70 cm. Rośliny silne. Ogromny wybór. Szkółka jest w Konstantynowie Łódzkim, ale mają też sklep internetowy wolski.com.pl/sklep

clematis.com.pl/pl – Powojniki, clematisy i inne pnącza ze szkółki Clematis sp.j. Sz. Marczyński W. Piotrowski. To prekursorzy produkcji clematisów w Polsce, uznani na świecie. Na stronie są znakomite opisy, jest też dobrze podana wiedza ogólna o odmianach pnączy. Są pod Pruszkowem, ale prowadzą wyłącznie sprzedaż hurtową. Ich rośliny można jednak kupić w e-clematis.com

liliowce.cba.pl – pasjonat, który chętnie dzieli się wiedzą. Można tu kupić i bardzo drogie liliowce i tanie dla początkujących. Wszystkie silne, zdrowe i znakomicie rosną

rosacwik-sklep.pl

rosarium.com.pl

Dobre, silne rośliny. Zdrowe róże od KORDESA z certyfikatami ADR. Duży wybór. Chętnie i życzliwie odpowiadają na pytania.

Chodun ma w ofercie mieszańcowe odmiany róży pomarszczonej. Są nie tylko białe i różowe.

Przy okazji http://www.roses.webhost.pl/category/bez-kategorii/a-bez-kategorii/

To jest bardzo ciekawy blog, jeśli ktoś lubi róże i szuka nietuzinkowych informacji.

trawki.pl – tu kupiłam swoje pierwsze trawy ozdobne. Nie było z nimi żadnych problemów. Uczciwe duże roślinki.

trawyozdobne.com – to właściwie cały portal z taką porcją informacji o trawach ozdobnych, jakiej nie znajdzie się nigdzie indziej. Właściciel zamiesza tu artykuły o różnych rodzajach traw, ich uprawie i komponowaniu w ogrodzie. Można też kupić u niego rośliny.

fargesia.pl – bambusy :) Nieco niedoceniana roślina w PL, bo wszyscy boją się, że bambusy przemarzają, a tymczasem warto tu zajrzeć. Na dodatek szkółka jest podwarszawska, więc można zrobić wycieczkę.

barenbrug.pl – trawy trawnikowe. Drogo, ale z gwarancją, że wyrośnie.

funkia.pl – z polecenia kogoś z forum. Sklep z hostami. Sama zobacz jaki mają wybór. Wyszukiwaćmożna wgodmian, ale też wg wielkości, kolorów...

futuregardens.pl – raczej drogo. Forumowa TAR mówi, że miała złe doświadczenia, ale są i dobre opinie. Ja kupowałam u nich raz i wszystko było w porządku.

plantmar.pl – polecała Elfir. Nie mają szczególnej specjalizacji, ale oferta jest szeroka, a strona sklepu ma dobre możliwości wyszukiwania roślin.

www.twojadzialka.com – pomocna dłoń od firmy BAYER. Informacja o chorobach, środkach ochrony i terminach oprysków. Centrum diagnostyczne.

obrazek żeby sobie do pintresta przypiąć :p

http://www.cebule.pl/pol_pm_Tulipan-Alba-Coerulea-Oculata-1999_1.jpg

Edytowane przez Doriko

Dorciu a jakby taka komódke kupic ?

Tania, fajna, ma potencjał.

Wedle uznania mozna ja tylko oczyscic lub nawet nie, pomalować, sponiewierać :)

wymiary ma ok i taka fajna półeczkę na której mozna pierdołki ustawiać.

Oceń.

http://www.holandmebel.pl/?p=show-item&item=20104&image=110272#obrazki

Doriko, ja ostatnio też utknęłam w temacie lamp, mnie się ta twoja ikeowska lampa z reflektorkami podoba, czasami nie warto szukać nie wiadomo czego, z ikei podoba mi się jeszcze ta szyna sufitowa w tym samym styluhttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40237642/, jeśli potrzebujesz wiszącej, to zobacz też tutaj, mam stąd 3 lampy, a jaka ma być ta wisząca?

Doriko, ja ostatnio też utknęłam w temacie lamp, mnie się ta twoja ikeowska lampa z reflektorkami podoba, czasami nie warto szukać nie wiadomo czego, z ikei podoba mi się jeszcze ta szyna sufitowa w tym samym styluhttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40237642/, jeśli potrzebujesz wiszącej, to zobacz też tutaj, mam stąd 3 lampy, a jaka ma być ta wisząca?

Mi też się podoba ta z ikea ale nie do tej łazienki. Chciałabym coś chromowanego, eleganckiego, klasycznego ale w takiej nowoczesnej odsłonie. Niestety kasa bardzo ograniczona więc lekko nie będzie.

Doriko, a może biała komoda pod umywalkę? Coś w tym stylu, tylko z drewnianym blatem?

[ATTACH=CONFIG]364352[/ATTACH]

Zdjęcie stąd http://archiwum.allegro.pl/oferta/kredens-szafka-komoda-drewniana-biala-z-mahoniu-i3674145807.html

Dziękuję mamiku, właśnie coś takiego bym chciała ale jak zawsze u mnie kasa jest wielką przeszkodą do tego wielkość. Chyba bez szafki na wymiar się nie obejdzie.

Dorciu, na twoim miejscu brałabym te co ci wkleiłam bo prawie niemozliwe jest dostanie czegos co i bedzie ci sie podobało, i pasowało do łazienki i bedzie w odpowiednim rozmiarze.

Duzych szafek czy komód jest mnóstwo i prawie zawsze sa wieksze niż potrzebujesz.

Bierz, maluj, obsadzaj umywalke i juz bedzie a jak za pare lat znajdziesz cos fajnego albo kasa bedzie na coś innego to sobie wymienisz :)

Sklep jest w sumie blisko ciebie to i za transport cię nie podsumuja za mocno.

Doriko, zgadzam się z Mari, tym bardziej, że patrzyłam na olx i tam do 500 znalazłam kilka całkiem do przyjęcia mebelków

nie wiem jaką umywalkę planujesz, bo to ma wpływ na wybór wysokości mebla, jesli nablatową, to wysokość chyba max 70cm, jesli wpuszczane, to pewnie około 85cm

zobacz, może coś Ci podpasuje

ta troche za niska, chyba żeby wyższa umywalkę dać

http://olx.pl/i2/oferta/komoda-drewniana-z-marmurem-shabby-chic-bielone-CID628-IDgJghX.html#:f984489b35

ta wyższa, ale trochę za wąska do Twoich wymagań

http://olx.pl/i2/oferta/komoda-z-granitowym-blatem-drewniana-CID628-IDgDqtT.html

Ta śmieszna, ale może, ja bym przemalowala

http://olx.pl/i2/oferta/komoda-drewniana-z-marmurem-shabby-chic-bielone-CID628-IDgJghX.html

ta bardziej surowa, wg mnie tez ciekawa

http://olx.pl/i2/oferta/komoda-drewniana-CID628-IDgXTHp.html

Doriko, to jesli "śmieszna" może być, to mam jeszcze drugą śmieszną :lol2:, wrzucam, bo wymiarami tez chyba pasuje, wygląda, że lustro można zdemontować,

http://allegro.pl/2857-toaletka-secesja-lustro-i6397762364.html

U tego sprzedającego spodobał mi się pewien mebel, więc jesli mi w ciagu kilku dni nie przejdzie, to pojadę oblukać na żywo, więc mogę podotykać też tą toaletkę

Hej Doriko :hug:

Ślicznie wyszły łazienki :wiggle: i masz rację, że mogą być bazą do tego by nadać im teraz takiego charakteru jak Ci w duszy gra. Mnie gra podobnie jak Mari - chciałam by w moim domu było nieco mebli z duszą. Nazbierałam ich trochę i zagościły w salonie, gabinecie i wiatrołapie. Strasznie je lubię, i choć wiem, że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm (np. teściowa), to właśnie one nadają charakter mojemu domowi. Do łazienki też bardzo chciałam komodę PRL (miałam taką ulubioną inspirację z białymi cegiełkami na ścianie i komodą - była dość popularna, więc pewnie też ją widziałaś), ale wszystkie meble, które znalazłam były za niskie. Potem Ikea zrobiła promocję na godmorgony i kupiłam, bo już siły na szukanie nie miałam.

Z moich zakupów zostało mi kilka mebli, więc za jakiś czas będę musiała urządzić wyprzedaż garażową :D

Bardzo podoba mi się ta ostatnia toaletka wklejona przez Mamik :yes:

Kupując stare meble trzeba mieć na względzie, że mają swój specyficzny zapach. Przechodzą nim rzeczy, które do nich wkładasz. Są chyba woski zapachowe, jednak ulatniają się. Dostałam dwa meble ładnie pachnące cytrynowo, ale nie ma już w nich tego zapachu. Ja jeszcze nie zagospodarowałam tych mebli w pełni, więc nie wiem na ile to dokuczliwe. Pewnie zależy to też od konkretnego mebla - gdzie stał, co było w nim przechowywane, itd. Moje meble na zewnątrz nie wydają zapachu (przynajmniej nie jest on na tyle intensywny by był odczuwalny w codziennym funkcjonowaniu), ale po otwarciu każdy z nich pachnie inaczej :). U Ciebie pewnie problem nie będzie dokuczliwy, bo nie będziesz w niej trzymała bielizny pościelowej i ręczników. Za to efekt na pewno nietuzinkowy :)

Mamiku, dziękuję za kolejną szafeczkę, podoba mi się tylko szersza mogła by być. Żeby wyciąć w blacie marmurowym dziurę na odpływ musiałabym chyba zawieść go do fachowca? Cały czas dumam. w końcu znajdę taką która mnie oczaruje. Mam nadzieję że szybko bo mąż mnie męczy o tą umywalkę.

Ewo, jak miło że jeszcze czasem zaglądasz :hug:

Łazienki dziękują :)

U mnie też trochę staroci, głównie w salonie. Co nieco tez na strychu wylądowało bo wymaga generalnej renowacji. O zapachu wiem, liczyłam na to że jak przeszlifuję i pomaluję to zapach zniknie. Jeszcze nie pomalowałam szafki pod telewizor ale aż poszłam powąchać i pachnie proszkiem do prania, trzymam w niej ręczniki i pościel. Witrynka na książki wania koszmarnie ale poza umyciem nic w niej nie robiłam, ciekawe czy woreczek z lawendą pomoże.

• 2 weeks później...

Dziękuję :)

Szafka, niedługo będzie :) mam nadzieję że wam się spodoba. Pokażę jak już będzie zamontowana.

Niestety radość z łazienki przyćmił nam problem z podłogą. Niestety popuchła miejscami. Bardzo pilnuje żeby nie była zbyt długo mokra ale niestety to nie pomogło. Reklamacja została odrzucona.

"Uszkodzenie powstało w wyniku bezpośredniego kontaktu towaru z wodą. ​Wada spowodowana niewłaściwym użytkowaniem- uszkodzenie spowodowane szkodami wynikającym z wody ,z przypadkowej wilgoci lub czyszczenia wodą nie podlegają gwarancji. Uszkodzenie powstało w wyniku bezpośredniego kontaktu towaru z wodą."

Jakoś nie chce mi się wierzyć że każda drewniana podłoga tak zareaguje jak wyleje na nią szklankę wody i po chwili wytrę. Jesteśmy podłamani bo to ponad trzy razy droższa podłoga niż w reszcie domu. Nie zdecydowałabym się na nią po raz kolejny. Chcemy się jeszcze odwołać ale nie bardzo wiem jak mam uargumentować.

Marzyło mi się położenie drewnianej podłogi w sypialniach ale jak to takie wrażliwe to podziękuję.

Jestem wściekła :mad: do tego bardzo przekonywałam męża że drewno w łazience to dobry pomysł więc mam wielkie poczucie winy i porażki.

Deska bambusowa lita o ta klik

Ona jest lakierowana.

Droższa od innych bo to jedyna drewniana podłoga w całym domu. Nie mam kasy na drewniane podłogi więc są panele a w łazience nie chciałam paneli a że mamy źle zrobione podłogi to zbyt mocno pracują żeby położyć płytki :bash: załamka.

Większe zalanie wodą czyli jakoś tak może z pół litra może litr wody było rozlane jakieś 3 tygodnie temu więc raczej mokre już nie jest. Podłogi nie poolejuje bo jest lakierowana :bash: