Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki dziewczyny :)

Przy balkonie mamy zwykły metalowy parapet więc może i tu dam po prostu styropian (robiliśmy badanie kamerą termowizyjna i ten próg trzeba docieplić) a na to blacha. Jak będziemy robić taras to dam dechy ponad ta blachę i będzie chyba ok.

Ma ktoś może obłożony fundament taka folia kubełkową

http://griltex.pl/wp-content/gallery/izolacja-pionowa-gpx-plus/griltex-gxp-plus-3.jpg

Zastanawiam się jak na to coś nałożyć wykończenie.

:lol2: Chciałam się do czegoś przyczepić powydziwiać i... klops. Może tylko domek narzędziowy przysunęłabym do granicy ogrodu, i tak za nim nic nie posadzisz.

Pewnie czas, możliwości i wiedza trochę Ci ten plan zmodyfikuje, ale podoba mi się założenie. :)

Jedna kratka, to ile – pół metra, czy jakoś inaczej?

Miło że nie ma się do czego przyczepić :) bo to drugi projekt koncepcyjny głównie chodzi o ustalenie miejsca gdzie będą największe drzewa, domek narzędziowy i plac zabaw. Chcemy na jesieni posadzić drzewa no i jak najszybciej chciałabym huśtawkę.

Jedna kratka to metr. Muszę sobie jakieś większe arkusze kupić bo ciężko się rysuje w takiej małej skali.

Mogę domek postawić bliżej granicy?

Zastanawiałam się czy nie dać go nad zbiornik z wodą.

He he ja już znalazłam parę rzeczy które można by poprawić.

ulala, ambitny projekt, to teraz pora na realizację :p

Tak to niestety bedzie wyglądało dopiero za lat 20

Część roślin już rośnie :)

16 świerków serbskich (choć nie wiem jak długo bo już kilka uschło),

świerk srebrny męczy się troszkę bo to drzewko bożonarodzeniowe z przed roku i w zeszłe lato za mało go podlewałam a korzenie miał marniutkie. W tym roku już wypuszcza pędy więc pewnie będzie żyć.

6 brzózek

kilka krzewów

warzywniak, chciałam przenieść ale jakoś nie mogę mu znaleźć innego miejsca.

Teraz muszę jeszcze dobrać brakujące rośliny.

Trzy drzewa (te największe) chciałabym żeby rosły maksymalnie do 8-10 m a najlepiej jeszcze troszkę mniej, myślę o kolejnej brzozie ale tym razem pożytecznej, jakiś klon( np. Klon ORIENTALIA® 'Minorient', Klon tatarski "Ginnala"), nie wiem co to trzecie, może jakiś dąb albo Jarząb.

Z kolumnowych to może jakiś dąb, bez czarny kolumnowy o ciemnych liściach (bez czarny 'BLACK TOWER '), Buk pospolity Rohan Obelisk.

Z kulistą korona może głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet nie wiem tylko czy musi być szczepiony na pniu żeby miał kulistą koronę albo dąb błotny "Green Darf"

Na front myślałam nad jakimś grabem grab pospolity 'Lucas', Grab pospolity 'Fastigiata' tylko on stożkowy jest a ja wolałabym coś bardziej kolumnowego

Zamiast derenia chyba jednak wolałabym świdośliwę.

Ziemia gliniasta w większości miejsc mało przepuszczalna

Fajny, mądry blog. Dużo informacji o roślinach

http://zimozielonyogrod.blogspot.com/2012/10/zimozielone-krzewy-lisciaste-kwitnace.html

Nie kracz z tymi 20 latami. Mój ogród powstawał na ugorze, pusto było tylko chwasty po 150 cm wysokości. Normalnie w chowanego mogłam się bawić.

Po 12 latach mam tak zarośnięte, że myślę o wycinaniu. Już po 5 latatch wiele roślin było bardzo dużych.

Dęby rosną wielkie. Nie wiem nic o niskich.

Może weź pod uwagę Wiąz holenderski 'Wredei'. On ma różne w kolorach liście i jest piękny, a nie urośnie taki wielki jak dąb. Poza tym jest kolumnowy.

Glogów 'Paul's Scarlet” mam 28. Wszystkie były szczepione na pniu na wysokości 1 metra. Posadzone jesienią 2005 roku. Większość dorosła już do 6 m wysokości, a sadziłam patyki z gołym korzeniem. Miały po 2-3 gałązki w koronach.

Właśnie cudownie kwitną :)

One nie zachowują same z siebie kulistej korony. Lubią ni z tego ni z owego wypuszczać bardzo długie pędy, jak wędki :) Jak chcesz kule, to trzeba strzyc. Znoszą bardzo pięknie.

Moje puściłam wolno, ale chyba je w tym roku przytnę, żeby uporządkować.

Ivy, kliknij na plan prawym klawiszem myszy i zrób opcję „View Image”. Będzie wieksze :)

Domek jeśli nie jest z trwałym fundamentem, można przysunąć. Ale fakt warto tam zostawić jakieś przejście.

Ma ktoś może obłożony fundament taka folia kubełkową

http://griltex.pl/wp-content/gallery/izolacja-pionowa-gpx-plus/griltex-gxp-plus-3.jpg

Zastanawiam się jak na to coś nałożyć wykończenie.

Taką folię obcina się równo z powierzchnią ziemi, natomiast powyżej folii styropian obkleja się siatką i tynkuje. Tyle teorii, bo na razie u nas te prace czekają na swoją kolej ;)

Ivy, kliknij na plan prawym klawiszem myszy i zrób opcję „View Image”. Będzie wieksze :)

Domek jeśli nie jest z trwałym fundamentem, można przysunąć. Ale fakt warto tam zostawić jakieś przejście.

dziękuje, juz lepiej widzę ;-) My planujemy drewniany domek na bloczkach pewnie i mysle zeby zostawic takie 0k 60 cm zeby sie tam wcisnąć i raz na iles lat moc pomalowac elewację ;-)

Nie kracz z tymi 20 latami. Mój ogród powstawał na ugorze, pusto było tylko chwasty po 150 cm wysokości. Normalnie w chowanego mogłam się bawić.

Po 12 latach mam tak zarośnięte, że myślę o wycinaniu. Już po 5 latatch wiele roślin było bardzo dużych.

.

2-3 lata i już widac ze roślinki nabieraja masy ;-) jak mas zplan to kupuj powoli po kolei rabatami, czesto nieduze roslinki mozna znaleźć w dobrych cenach a szybko sie rozrosną. Jedynie te super wolno rosnace lepiej kupić w większe okazy ;-) Ja mam te zna ogród ograniczony budżet ale wyszukuje tansze oferty - czasem olx, czasem jakies FB grupy ogrodowe, czasem zwykłe hipermarkety i udało mi sie kupic sporo roslinek za 1/3 ceny szkołkowej i bardzo ładnie rosną ;-)Czasem były mniejsze ale 1-2 sezony i sa juz fajne ;) jak kiedys policzylam to wydałam jakas max 1/3 ceny szkółkowyego cennika z okolicy ;-) Mam dopiero niewielką część zrobioną ale powoli do celu. Jedynie co to staram sie nie kupowac roslin od tak sobie tylko zgodnie z jakimś planem działań ;-)

:jawdrop: Jestem pod wrażeniem !

ogród zapowiada sie super, tylko ja chyba slepa jestem i nie umiem odczytać wszystkiego ;-)

Domek może warto zsotawić od granicy jakąś odległośc zeby dało sie go zakonserowawac co jakiś czas jesli jest drewniany ;-)

Wow!! Dzielna jesteś! Wiesz, że złotokap jest trujący? Trzeba uważać na dzieci i zwierzaki. U nas na działce jest dlatego wiem :) Ale masz tu dobra aż Ci trochę zazdroszczę. Pięknie będzie <3

Dziękuję za wyrazy uznania :) plan planem a teraz trzeba to zrealizować.

Wiem że złotokap jest trujący, jeszcze nie jestem na niego zdecydowana w stu procentach. Kusi mnie by tam posadzić n różę pnącą ale nie wiem czy będzie tam wystarczająco światła.

Edytowane przez Doriko

Fajny, mądry blog. Dużo informacji o roślinach

http://zimozielonyogrod.blogspot.com/2012/10/zimozielone-krzewy-lisciaste-kwitnace.html

Po 12 latach mam tak zarośnięte, że myślę o wycinaniu. Już po 5 latach wiele roślin było bardzo dużych.

Dęby rosną wielkie. Nie wiem nic o niskich.

Może weź pod uwagę Wiąz holenderski 'Wredei'. On ma różne w kolorach liście i jest piękny, a nie urośnie taki wielki jak dąb. Poza tym jest kolumnowy.

Glogów 'Paul's Scarlet” mam 28. Wszystkie były szczepione na pniu na wysokości 1 metra. Posadzone jesienią 2005 roku. Większość dorosła już do 6 m wysokości, a sadziłam patyki z gołym korzeniem. Miały po 2-3 gałązki w koronach.

Właśnie cudownie kwitną :)

One nie zachowują same z siebie kulistej korony. Lubią ni z tego ni z owego wypuszczać bardzo długie pędy, jak wędki :) Jak chcesz kule, to trzeba strzyc. Znoszą bardzo pięknie.

Moje puściłam wolno, ale chyba je w tym roku przytnę, żeby uporządkować.

Pocieszyłaś mnie tymi 5latami fakt że u teściów po 9 latach drzewka mają spore a sadzili takie około 3-4letnie.

Inną sprawą jest że oprócz czasu potrzebnego by urosły drzewa potrzebny jest jeszcze czas na posadzenie tego a przy mojej ciężkiej ziemi to nie takie łatwe. Nie ma że wykopie dziurę i zasadzę co tam sobie chcę. Tak po prostu w glinę mam tylko posadzone świerki serbskie bo to nie ja je sadziłam.

Dzięki za namiar na bloga. Wiąz sobie pooglądam i poczytam. Mam jeszcze kilka innych opcji. Właściwie pewniakiem jest brzoza pożyteczna reszta jeszcze nie zaklepana. Żebym miała większy ogród to bym sie nie przejmowała wielkością do jakiej dorastają tylko sadziła co mi się spodoba. Na tej mojej górze przydało by się drzew. W tej chwili największe co tu rośnie to kilkadziesiąt thujek sąsiada no i moje brzózki. Dookoła szczere pole i wygwizdowie.

Głogi jeśli wymagają tylko drobnej korekty to jak najbardziej mogą być. Szczepione na wysokości 1m to teraz korona się zaczyna teraz na takiej wysokości? Mogłabyś wkleić zdjęcie jak teraz wyglądają? Byłabym bardzo wdzięczna.

ogród zapowiada sie super, tylko ja chyba slepa jestem i nie umiem odczytać wszystkiego ;-)

Domek może warto zsotawić od granicy jakąś odległośc zeby dało sie go zakonserowawac co jakiś czas jesli jest drewniany ;-)

Domek raczej będzie na płycie. Ze względu na glinę i miejscami stojącą wodę troszkę boimy się innego rozwiązania. Poza tym za domkiem zrobimy miejsce do przechowywania drewna kominkowego.