Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Jak teraz idę na spacer po osiedlu to widzę kilka fajnych miejsc do wybudowania się a jak kupowaliśmy działkę to jakoś nie pomyślałam żeby poszukać właściciela. Kupowaliśmy przez pośrednika i ta nam pokazywał do tego jak kupowaliśmy na osiedlu stały dwa domy a my na samej górce piknie było więc poco szukać lepiej. Teraz wiem że trzeba było i nie dlatego że już nie jest piknie bo zdawałam sobie sprawę że szybko nas zabudują. Raczej chodzi mi o sam fakt że można poszukać kawałka fajnej ziemi i popytać w okolicy czy czasem nie jest na sprzedaż a nie ograniczać się do ofert w internecie czy ofert u pośrednika.

Przy pierwszym domu niestety nie uniknie się błędów tak samo jak przy następnych (choć pewnie jest już ich mniej)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Udało mi się zdobyć zdjęcia moich wypieków

ten był na urodzinach dla dzieci z przedszkola

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=407668&d=1519031503

ten w domu dla rodziny

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=407667&d=1519031475

a to mój pierwszy tort na drugie urodziny kuby

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=407669&d=1519031517

mms_img-883336208.jpgtort1.jpgmms_img-1989205060.jpg

Doriko nawet i w drugim domu nie uniknie sie bledow :)

my jednoczesnie i dlugo i szybko wyszukalismy nasza obecna miejscowke. okolicy w ktorej teraz mieszkamy w ogole nie bralismy pod uwage a w zasadzie to mezaty nie bral. nastawialismy sie na inne miejsce (dzieki ci swarogu ze sie nie udalo :D), jednak tamte miejsce bylo nie do przejscia finansowo a inne okoliczne dzialki nie mialy tego czegos.

bylismy mocno zdeterminowani w tamtym czasie by kupic szybko i w miare sensowna dzialke. szukalismy intensywnie ok. miesiaca, naogladalismy sie mnostwo dzialek lepszych czy gorszych ale zadna nie byla lepsza od miejsca, w ktorym w tamtym czasie mieszkalismy.

obecną pokazala nam nasza posredniczka od sprzedazy domu. dzialka nawet nie byla wystawiona w necie. obejrzelismy i od razu decyzja zapadla.

jednak nie zakladam juz, ze to jest nasza ostatnia miejscowka. na pewno taka na dluzsza chwile niz nasze standardowe pieciolatki:rolleyes: a potem sie zobaczy :)

My już nowego miejsca szukać, ani domu budować nie będziemy. Trafiło nam się z naszego punktu widzenia idealne miejsce. Natomiast dom... sporo błędów, choć był to projekt indywidualny, a architekt z doświadczeniem i z polecenia. Sporo też błędów budowlanych. Nie wszystko zauważylismy w porę. Niektóre rzeczy udało się zmienić w trakcie budowy. Kilka później, ale są jeszcze takie, które zmieniamy dopiero teraz po paru latach, nauczeni doświadczeniem.

Generalnie teraz postawiłabym w tym samym miejscu zupełnie inny dom, choć jeśli chodzi o wnętrze np. salon i „master suit” zachowałabym w obecnym układzie i wielkości.

Jo.anna, forum na pewno pomoże wam uniknąć wielu błędów. Moja rada, pytajcie o wszystko, nawet o coś co wydaje się wam jedynym możliwym rozwiązaniem, pytajcie zanim zatwierdzicie/kupicie projekt.

z orzechow najbardziej lubie pistacje solone, niestety moge je jadac tylko w ukryciu albo w pracy, bo w domu poluja na nie bialasy, ktore uwielbiaja wszelakie orzechy.

słuchajcie ja nie wiem jak to robi moj starszy bialas ale jak tylko obieram jablka lub marchewke to moment jest przy mnie i czeka na kąsek:rolleyes: jak obieram ziemniaki czy inne warzywa nie podchodzi a tak wyczulony jest na marchew i jablka

Doriko jak ja otwieram puche z mokrym to maly bialy wspina sie po moich nogach jak wiewiorka:lol2:

a w ogole to sa takie madrale, ze czasem nie wiem czy mam sie smiac czy plakac ze smiechu. w kuchni jest szuflada z psimi smakolykami, te male cholery wszystko wiedza, gdzie i kiedy. mam tez sloiczek z nagrodami w lazience jak im oczy myje i czesze to mam zachecasz. to Wicio normalnie amator mycia sie zrobil, na hasło: idziemy do lazienki to az piszczy z radosci. a jak hasla nie ma to stoi w drzwiach i zacheca. one sa niesamowite i qrde inteligentne.:rolleyes:

Żebyście widziały jak moje koty zaganiają nas w odpowiednie miejsce. Jak deszcz pada, to przecież wygodniej – nie wiem czemu – wychodzićna spacer oknem tarasowym. Siadanie przed lodówką i „włączenie” 3-go stopnia mruczenia, bo przecież człowiek głuchy jest, znaczące spojrzenia, przydeptywanie stopy, wskakiwanie na biurko i stukanie lub ocieranie się czołem o czoło człowieka. Cała gama sposobów. Dodajmy jeszcze Spinozowe poćwierkiwanie, albo lekceważące mrrym.

Psy czy koty starają się jak mogą :lol2:

Wspinania się po nogach oduczyłam. Nie znoszę mieć sznytów po kocich parurkach.

Nasz jak coś chce np. wyjść to siada przy oknie tarasowym i cisza a jak na niego spojrzysz, jak złapie kontakt wzrokowy to jest taki przeciągły miałk jakby chciał powiedzieć "otworzysz wreszcie?" To samo jak ma pustą michę, cisza do puki nie spojrzysz na niego. A jak jeszcze spał z nami, jeśli nie byliśmy w łóżku o odpowiedniej porze to siadał przed nami i się patrzył a jak któreś wstało to pędem leciał do sypialni. I pewnie jak każdy kto ma psa czy kota mogłabym opowiadać i opowiadać o jego zabawnych zwyczajach.

Moje ze spaniem tak samo. Szczególnie Pasqual, gdy jest wieczorem śpiący, a ja przy komputerze, siada przy moim łokciu i sapie mi w ucho. Spinoza po prostu rozkłada się na łóżku,a jak przychodzimy wreszcie, pyskuje po swojemu powarkując i robi minę starej, nieszczęśliwej babci „znowu się spóźniliście”.

Opowiadać można bez końca.