Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Jeśli dobrze pamiętam to Tar kupowała w Gdańskich składach drewna. (jakoś nie zanotowałam że ty z tych okolic jesteś)

Mój taras raczej w przyszłym roku, niestety. Bardzo mi go brakuje bo stół i krzesła zapadają się w kamykach które teraz mamy wysypane w miejscu tarasu. Ale i tak jest lepiej niż jeszcze w zeszłym roku bo dzięki zadaszeniu mam trochę cienia i można w południe wypić kawkę na "tarasie"

u nas na tarasie w godzinach popoludniowych 14-17,30 nie da sie wysiedziec, wtedy caly taras jest nasloneczniony i podcien nic nie daje. w tym czasie przenosimy sie "nad oczko" albo na front polnocny naszego domku, tam tez mamy zrobione miejscowki siedzace :D

U nas po południu to tylko za domem od strony garażu da się wysiedzieć bo tam cień. Niestety tam mamy nasze pobudowlane składowisko. Do tego wszystko zarośnięte chwastami więc przyjemności w przebywaniu tam brak. Do jesieni musimy tam porządek zrobić bo kostkę będziemy kłaść, poza tym w końcu trzeba tylko czasu zawsze brak.

W tym roku chciałam podziałać ogrodowo, coś tam robieę tylko z małym dzieckiem nie potrafię za bardzo. Bo ja to taki dziwny typ jestem że zabrać się ciężko ale jak się wkręcę to zapominam nawet o tym że głodna jestem. A młode to mi tak 10 minut da popracować (chyba że śpi to 30min) a dla mnie takie dzoesięciominutówki to nie robota. Mam jednak nadzieję że na jesień będę miała czym się pochwalić.

Z bardziej widocznych rzeczy tona razie udało nam się posadzić dwa drzewa. Na trawniku zamieszkał wiąz górski "camperdownii" i grujecznik. Jeszcze w planie mamy jabłoń "royality", brzozę "white lite" albo "dorenbose" bo tę pierwszą ciężko dostać i jakiś klon. Zależy mi by dorastał do około 10m i przebarwiał się na czerwono. Chciałam klona czerwonego "brandywine" ale on lubi glebę kwaśną więc pewnie by się męczył, szukam czegoś innego. Ostatnio wypatrzyłam w necie Klon ussyryjski, bardzo mi się podoba tylko ciężko z dostępnością.

Doriko tez tak mam, ostatnio ciezko mi sie zebrac (nie tylko do ogrodu) ale jak sie juz zabiore i wkrece to do wieczora jak kon pociagowy zapitalam:rolleyes:

Drewno z wysylka zawsze drogo. Szukajcie w okolicach, zawsze cos sie znajdzie, ja zaraz za miedza mam stolarnie, ostatecznie jednak bylo w niej drozej dlatego, ze w gsd transport darmo dostalam i duzy rabat na drewno :) ale wzielam z kolei w tej stolarni drewno na skrzynie, bo mieli wysokie i grubsze dechy :)

ja mam znowu do posadzenia kilka roslinek, pare clemkow, mini kiwi, jagody kamczackie, pare "funiek" i pysznogłowek. dostalam na urodziny, poprosilam o kwiaty do ogrodu a nie bukiety ciete wiec stan posiadania mi sie powiekszył. poza tym krety w nowej rabacie buszuja na potege, co dzien kolejne 10 nowych kopcow, nornice ryja jak wsciekłe byki rabaty ktorych rok temu nie ruszaly. podlamka na maxa, tyle mojej ciezkiej pracy :bash: ale poza tymi drobnymi starciami z gryzoniami wszystko ładnie. moze w weekend wkleje pare nowych fotek. wiosna mineła, forum szwankowalo a i mnie sie nie chcialo pokazywac. przyznaje ze bylo na co popatrzec. to nad czym sie tak umordowalam dalo pokazowke w tym roku, warto było :)

Edytowane przez TAR

• 2 months później...
  • 10 months później...

Po długiej nieobec ości zaglądam by donieść o kolejnym kroku milowym. Jest kostka na podjeździe. Koniec , taplaniem się w błocie. Są też minusy w postaci pozdzieranych kolan, łokci a nawet nos i broda oczywiście u najmłodszego członka rodziny.

Hmm, nie wiem jak dodać zdjęcia z telefonu. Jak się dowiem będą zdjęcia.