Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pięknie :)

Widoczki cudne.

Podoba mi się połączenie koloru ścian z drewnem.

A wokół domu teraz zakładaj rabaty i zmniejszaj powierzchnię trawnika. Tym bardziej, że jak tak sucho będzie w następne lata, to trawa najtrudniejsza do utrzymania. Na rabatach jak gęsto i wysypane korą, łatwiej wilgoć utrzymać. Kładź od razu taśmy kroplujące. Są tanie, 100mb kupisz za 40 zł. Akcesoria jak złączki też tanie. Najdroższe jest sterowanie, ale też nie zabija. A montaż zrobisz nawet sama. Łatwo. Jedynie trudność, że trzeba trawnik nacinać i rurki rozprowadzające układać głębiej. To praca dla dwojga. Podpowiem wszystko, by my już 2/3 ogrodu zrobiliśmy. W warzywniku też już prawie.

Pestki, robię rabaty, kawał ogrodu rozkopałam już ale to tylko początek. Pamiętaj że u mnie koszmarna glina i tak szybko nie idzie. Do tego mieszanie z piachem i tak zwanymi dobrociami to kosztuje nie tylko czas. Trochę trawy musi zostać puki dzieciaki małe, muszą mieć gdzie biegać.

https://photos.app.goo.gl/sKMZT1s2nezjRcyG8

U mnie taka płycej bo my nie nawoziliśmy ziemi. Do tego to jest właśnie podglebie z głębokości około metra bo tyle było zebrane. Taka nie jest wszędzie ale niestety na większości działki tam gdzie zebrane było z wierzchu.

Padam, przeryłam dziś kawałek rabaty by wsadzić śmiałki od TAR. Jeszcze nie wszystko posadzone bo wyjechałam od niej samochodem wypchanym do granic możliwości.

Dorko, już widać końcówkę :) jeszcze tylko przeorzesz parę razy ogród i będziesz wypoczywac natarsie i podziwiać XD

Kostkę mamy też w podobny sposób ułożoną. Mój M zerknąwszy mi przez ramię i widząc Twój domek stwierdził ooo jaki ładny i duży

( wsensie większy od naszego:lol2:)

Nie wierzył, że to iskierka.

Pestka ma rację z poszerzeniem rabat - maluchom przeznacz obszar, do grania w piłkę czy coś w tym stylu a resztę rabatuj- łatwiejsze do utrzymania - już po zagospodarowaniu.,

Jeśli będziesz jechać 7 na południe - też chętnie podzielę się roslinami:yes:

Hehe, mówisz że na większy wygląda?

Jeszcze elewacja została i taras. W środku jeden pokój i drobiazgi.

W ogrodzie to dopiero początek. Trawy za dużo nie zostanie. Nawet mój P mówi żebym te rabaty robiła bo trawy ma dość.

W tym roku chciałabym jak najwięcej przygotować gleby, zanim do pracy wrócę. Sadzenie i komponowanie rabat w przyszłym roku. Mam nadzieję że to się uda.

Za jakiś tydzień do Wawy jedziemy ale całą rodzinką to miejsca na roślinki raczej nie będzie. Ale nie powiem miło było by się spotkać.

Cofnęłam się do warzywnika i bocian w kapustę kogoś ci podrzucił :D

Zazdroszczę pól i życzę, żeby jak najdłużej nikt się nie wybudował na nich.

A to moje młodsze, jakby ktoś nie wierzył że znaleziony w kapuście, to mam dowód.

Niestety pole ostatnie za płotem już się zabudowuje. A widoki robione z drogi bo góry ziemi w kadr mi właziły. Zalewisko mam nadzieję że się ostanie. Podobno w planach jest tam zbiornik retencyjny.

Ostało się tylko pole za drogą tam puki co zboże ale nigdy nie wiadomo kiedy na działki przerobią.

Dokładam ziemię tylko na rabatach. Głównie po to żeby je podwyższyć. Co jakiś czas kupuję u tego samego producenta ziemię wymieszaną z przekompostowanym obornikiem i korę też. Resztką z ostatniego zakupu uzupełniłam w tym roku warzywnik. Pora na kolejny zakup.

Doriko, ciesz się widokami póki są. Za kilka lat, gdy ogród zmężnieje będziesz cieszyć się wiosennym śpiewem „własnych” ptaków w ogrodzie.