Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z aranżacją małej łazienki

margery

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję porady dotyczącej aranżacji łazienki. Od dłuższego czasu wożę się z zamiarem wyremontowania jej, ale niestety nie udało mi się wymyślić co zrobić aby była bardziej funkcjonalna. Pomieszczenie jest bardzo małe (2.7m2), a ze względu na rozmiar całego mieszkania musi spełniać sporo funkcji.

W tej chwili w łazience znajduje się niewielka wanna (137cm), kibelek, umywalka, pralka, wysoka szafka stojąca, obszerna szafka wisząca, kocia kuweta i pawlacz (nad drzwiami). Nad wanną zamocowane są opuszczane drążki do suszenia. Mebli i funkcji jest bardzo dużo, ale wszystko jest niezbyt wygodne.

Robiłam już wiele podejść do zaprojektowania rozkładu mebli, ale niestety bez większych sukcesów.

Zamieszczam schemat bieżącego rozkładu łazienki (zaznaczona jest na nim pralka, nie ma stojącej szafki, o której pisałam).

http://i.imgur.com/g4MW6kJ.png

W prawym górnym rogu znajduje się pion kanalizacyjny (w tej chwili w żaden sposób niezabudowany, poza ~15cm wysokości "skrzyneczką" na podłodze). W lewym dolnym rogu znajdują się rury od CO, jest do nich podłączony niewielki grzejnik-wieszak na ręczniki.

W moich podejściach próbowałam zrezygnować z wanny na rzecz prysznica, który zajmowałby mniej miejsca, ale wtedy znika miejsce na zamocowanie suszarki. Toalety chyba nie da się odsunąć zbyt daleko od aktualnego położenia, ze względu na kanalizację.

Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek sugestie, bo sama nie jestem w stanie już nic nowego wymyśleć...

• 2 weeks później...

Dziękuję bardzo za porady. Marchew: pomysł jest dobry, ale w górnym prawym rogu są rury, więc pralki nie udałoby się dosunąć do ściany, a w innym wypadku nie za bardzo uda się ją tam upchnąć.

Słuchajcie, a może znacie kogoś sprawdzonego z Warszawy, kto mógłby zobaczyć to na żywo i rozplanować?

• 3 months później...