Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modelarstwo kartonowe

Noel

Recommended Posts

Kiedys mnie to krecilo... Mama chciala mojego mlodszego brata czyms zainteresowac, zeby znalazl sobie jakies hobby poza lazeniem po drzewach i robieniem rozlicznych szkod. Widziala jakie cacka z kartonu robil syn naszej znajomej i postanowila sprobowac. Kupila dla mojego brata jakis numer Malego Modelarza.

Na jej nieszczescie numer zawieral dwa modele. Byly to dwa pojazdy pancerne z 1939 r, polski i niemiecki. Tak wiec ochoczo przylaczylam sie do zabawy. To byl pierwszy i ostatni model sklejony (prawie do konca) przez mojego brata. Ja ku rozpaczy mojej mamy poprosilam o kunpo nastepnego numeru.

Posklejalam tego troche, choc trudno powiedziec, zebym byla w tym mistrzem, ale bawilo mnie to szalenie. Robilam rowniez szopki i inne budowle wedlug wlasnych projeltow (jesli mozna to podciagnac pod modelarstwo).

Ostatnio przerzucilam sie na modele plastikowe, ale w zwiazku z budowa domu nawet to poszlo na jakis czas w odstawke.

Ja się bawię cały czas - kiedyś nie mogłem nic do końca skleić zmarnowałem z 15 różnych pozaczynanych modeli...Teraz spoko - czołgi z kartonu (mój konik) - modele plastikowe ..no cóż jest to pewnego rodzaju gotowy szablon (bez obrazy dla modelarzy specjalizujących się w plastiku) :D No i taki kartonowy model czołgu to zabawa prze kilka miesięcy :D

Plastik to tez na kilka miesiecy. Kazdy element trzeba dopasowac, doszlifowac, czesto uksztaltowac. A potem dochodzi malowanie. To jest wlasnie ten rodzynek w plastiku. Papierowe modele tez mozna malowac, ale to juz nie jest to. Laczenia plyt pancerza, nity i inne szczegoly... To mnie w plastiku pociaga... Nie chce pisac, ze plastik jest lepszy niz karton, bo nie da sie tego powiedziec. Ale wcale nie jest latwiejszy. Sa poprostu inne problemy i techniki.