maritoo 25.05.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam wszystkich, Posiadam oczysczalnię VH6 (niestety, ale już "po ptokach") z rozsączeniem wody w gruncie. Oczyszczalnia ta przepuszcza niestety sporo szlamu, zwłaszcza gdy zjadą się goście, co zaowocowało totalnym zapchaniem mojego rozsączenia. Decyzja o rozkopaniu podwórka już zapadła, przy okazji chcę zrobić kilka modyfikacji by mieć na wyjściu jak najczystszą wodę. Kupiłem już dwa zbiorniki po 800l i mam dwie opcje do wyboru. 1 opcja. doprowadzić ścieki wprost do oczyszczalni a zbiorniki wykorzystać kolejno jako odstojnik i przepompownię/odstojnik. Z tego drugiego odpompowałbym ok połowę pojemności (pompa w połowie wysokości). Biorąc pod uwagę średnie dzienne zużycie ok 300l , przy ok 1200l nieodpompowanej wody, daje mi to ok 4 doby na odstanie szlamu (nie licząc chwilowych "gościnnych" wzrostów zużycia wody). 2 opcja. Pierwszy zbiornik dać przed oczyszczalnię jako osadnik gnilny (wiem ze 800l to trochę mało) a drugi zbiornik jako przepompownię/odstojnik.Obawiam się tylko że oczyszczalnia nie dostanie odpowiedniej ilości osadu by odpowiednio pracować. Jak myslicie, która opcja będzie najlepsza, a może jakieś inne porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts