marcinbbb 25.05.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) W dniu wczorajszym najprawdopodobniej podczas burzy i lokalnego wyładowania atmosferycznego uszkodziła się pompa C.O. Ta która wymusza obieg wody za kotłem. Pytanie czy mogę samemu wymienić tę pompę, i w jaki sposób to zrobić czy wystarczy zakręcić 2 zawory i odkręcić pompę? Pompa służy tylko i wyłącznie do obiegu wody z kotła do bufora znajdującego się w piwnicy, kaloryfery i podłogówka mają oddzielne pompy. Poniżej zdjęcie instalacji i uszkodzonej pompy. Dodam tylko że sprawdziłem miernikiem i po zdjęciu obudowy pompy na zaciskach jest 230V więc zapewne padło uzwojenie bezpieczników brak. Edytowane 25 Maja 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 25.05.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam serdecznie tak jak napisałeś wymiana pompy to zakręcenie 2 zaworów i wymiana pompy.Daj nowe uszczelki.Kup sobie pompę elektroniczną np. Wilo albo Grundfos i będziesz zadowolony.Dziwi tylko fakt brak filtra przed pompą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.05.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Na Wilo mam podłogówkę i kaloryfery jednak to kosztowne urządzenia, na wymuszenie obiegu wody myślałem o czymś takim http://diamond.pl/pl/node/911 coś lepszego niż standard ale jeszcze w dość konkurencyjnej cenie. Pompa będzie kręciła prawie tylko w zimę, cwu i wspomaganie co zapewniają teraz solary. Więc nie widzę podstaw inwestowania w w Wilo lub Grundfos`a. Edytowane 25 Maja 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 25.05.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Pompa troszkę głośna ale ekonomiczna.Pobiera minimalnie 7wat.Prawdopodobnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.05.2014 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Jeszcze miałbym tylko jedną prośbę o pomoc mianowicie pompa została zakupiona, podłączona i odpowietrzona ( model: Ivena CP-62-040-T ). Wcześniej do uruchamiania pompy służył sterownik który po osiągnięciu zadanej temperatury podawał napięcie i tym samym uruchamiał pompę. Czy tę pompę podłączyć właśnie pod ten sterownik czy może z pominięciem sterownika? EDIT:sam odpowiedziałem sobie na to pytanie podłączyłem przez sterownik, pompa działa prawidłowo. Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej pompa pobiera na 1 biegu 7W, jednak przyznam że pracuje ciszej, stara pompa w momencie uruchomienia jakby dzwoniła po rurach ta uruchamia się płynnie i startuje od 1W i rozkręca się aż do 7W bez żadnego "dzwona" po rurach. Dziękuję za pomoc. Edytowane 26 Maja 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts