Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ratunku - zniszczona rama okienna

Recommended Posts

Pomocy, pomocy!!! Stało się jak się stało, fragment ramy okiennej w kolorze orzech (PCV) został (przeze mnie...) przetarty acetonem. W związku z tym mam teraz w samym centralnym salonie białą plamę. Cudownie to wygląda, rozwód za moją głupotę gwarantowany. Jest jakiś ratunek? Czy tylko wymiana?

A daj jakieś foto tego !

W bardzo widocznym miejscu to jest?Może uda się dobrać podobną okleinę i zakleić na długości lub tylko kawałek? Jaki to kolor masz okien?

Był cudny orzech... Jest fragmentem na ramie, fragmentem na skrzydle. Tak lekko ze 30 cm... Szmatki mi się pomyliły. Zmywałam acetonem farbę z kamiennego parapetu i jakoś tak automatycznie machnelam sobie okno. Teraz to machne sobie w łeb najprędzej.

Nie ciekawie. Wymień, bo całe życie będziesz na to patrzeć i przypominać sobie..

Chyba że rozwód oznacza eksmisję. ;)

Jak ktoś wspomniał - możesz próbować naklejać taki laminat (da się dostać - ale nie wiem do końca gdzie Cię odesłać - może np. Jezierski lub Krispol- to firmy same oklejające okna, więc może Cię poratują. Nie będzie idealnie, ale to chyba i tak lepsze niż proba malowania takiej plamy specjalnym pisakiem w kolorze "orzech"..

Spokojnie, bez paniki.

Zapodaj zdjęcia. Jeśli tylko "przetarłaś" acetonem, to jest jeszcze szansa na ratunek, ale bez foto nic się nie da określić. Chyba, że tarłaś aż do zdarcia okleiny???:D

Pozdrawiam

przetarłam, mocno.

http://i1328.photobucket.com/albums/w523/jozefow74/Zdj1190cie-0259_zps2b99599f.jpg

http://i1328.photobucket.com/albums/w523/jozefow74/Zdj1190cie-0258_zps3e15a637.jpg

Ja bym próbował pomalować to kantenfixem (taki specjalny flamaster) zamalowując delikatnie jasne plamy.

Jak masz okna orzech to ten jest odpowiedni;

http://simteq.pl/do/search?any=kanten+fix&start=0&limit=&sort=&target=item

PS. Mozesz tez szukac na allegro, ale ten wskazany sklep jest pewny.

A jaki kolor farby wycierałaś tą szmatką z acetonem? Na pewno są to przetarcia na okleinie? Na pierwszy rzut oka wygląda to jakbyś zdjęła (rozpuściła) farbę z parapetu i naniosła ją na okno. Mogę się mylić po samych fotkach.

Białą, ale to z pewnością ńie jest farba. Zdałam kolor z okien bez dwóch zdań. Zakupie jeszcze dziś ten mazak, tylko to duża powierzchnia, cóż, będę rzeźbić, nie mam wyjaśnia.

tłuszcz nic nie da

Nie wiem czy powinienem swoje patenty "sprzedawać" z friko

Środek do polerowania karoserii samochodowych, używaliśmy Plastmal-u, delikatnie szmatką, kolor przejdzie z nieodbarwionej okleiny, później dopiero środek nabłyszczający - także do karoserii samochodowych w ostateczności może być stare zjełczałe masło ;)

lub najzwyklejszy korektor do zagarniętych zgrzewów w kolorze okna, pociągnąć na rysach, zostawić do przeschnięcia, lekko polerować flanelką z domiesza pasty do zębów

Cholera, kto mi za te porady w końcu zapłaci ?