Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały, ciasny, projekt własny, czyli dom wielkości mieszkania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już po montażu. Nasze nówki drzwi na tle naszej czarnej sypialnianej ściany

[ATTACH=CONFIG]352962[/ATTACH]

Tu lampa do w przedśionku, będzie jeszcze taka sama w "przedpokoju"

[ATTACH=CONFIG]352963[/ATTACH]

A tu zegar, zastanawiam się tylko czy go nie przemalować na czarno bo jakoś dziwnie...

[ATTACH=CONFIG]352964[/ATTACH]

Na czarno chyba nie- będzie za "ciężki" wizualnie. Ja bym nawet na biało go przemalowała (bo teraz chyba ecru?) :). Możesz zmienić kopertę zegara- ja tak zrobiłam i w sumie mam nowy stary zegar (a mam ten sam).

Z tych fragmentów co pokazałaś widzę,że domek jest/będzie świetnie urządzony. Czekam na kolejne zdjęcia :)

Bardzo fajne podejście do budowy i posiadania domu

swietnie wszystko wyglada, tez z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy, na piękne wnętrza

mam pytanie o drzwi - z porzuconych papierów wynikałoby, że to pol scone arco, ale takiego modelu na ich stronie nie znalazłam, a drzwi bardzo mi sie podobają

Czy możesz napisać coś więcej? Z czego są, czy te pionowe "pęknięcia" to szkło?

dziękuję

Drzwi się robią :)

[ATTACH=CONFIG]352877[/ATTACH]

Co do zegara to nie wiem jeszcze jaki kolor ale na pewno do przemalowania bo nie pasuje taki kolor. No i mam nadzieje że uda się dom dobrze wykończyć i z głową bo powierzchnia nie wielka więc łatwo przesadzic.

Co do drzwi to pol scone uppsala ale do kupienia tylko w salonach vox. Te pionowe przerwy to szybki, ale występują też bez szybek no i dostępne tylko w trzech kolorach jednak najładniejsze według mnie w białym. Są jeszcze w dębie i w dębie bielonym i o ile w dębie jeszcze ładnie wyglądają, bo okleina wygląda bardzo naturalnie o tyle bielony jest bardzo sztuczny.

Bardzo się cieszę że jak narazie podoba się to co zrobiliśmy, oby tak do końca :)

Edytowane przez batyr

Witaj malydomekpodlodzia :) cieszę się że tak czujesz, obyśmy w takim razie nie zawiedli. Co do plytek to hiszpańskie manises geotiles i rzeczywiscie, przynajmniej przy kominku sprawdzają się znakomicie, nawet jeśli leży na nich kupa popiołu to nie rzuca się w oczy. Będziemy kładli je też w przedsionku być może kolo weekendu wiec będę mógł powiedzieć coś więcej jak tam się sprawdza ale sądzę że tak samo dobrze z racji wzoru. I jeszcze fajne jest to, że w paczce są 4 płytki i każda inna.

Mamik jak najbardziej, choć powoli kasa się kończy i chyba nie będzie póki co dużo i często, musimy poczekać na przypływ gotówki. Na razie musimy się zadowolić drobiazgami.

I tak jakiś czas temu kupiliśmy wałek... Choć początkowo u córki miała być tapeta, ale te które mam się podobały i córce :) były dość drogie. Wiec wałek, taki z jakiego korzystały nasze babcie i tu też wybór nie był zbyt prosty ale wygrał ten.

13054522_10209126851356341_625845394_o.jpg 13059771_10209126850956331_470140889_n.jpg

A tu powtórka z rozrywki, czyli nasz giga przedpokój w wydaniu z lampa taka samą jak w przedsionku

13022228_10209126851796352_1085559749_n.jpg

Później dorzucę fote lazienki.

13054522_10209126851356341_625845394_o.jpg

13059771_10209126850956331_470140889_n.jpg

13022228_10209126851796352_1085559749_n.jpg

Edytowane przez batyr

Brawo! Niepotrzebnie napisałaś w pewnym miejscu "dom" . To jest wasz dom. Cudzysłów tu jest zupełnie nie na miejscu. Jestem pewna, że wiele rodzin marzy o takim szczęściu.

Niektórzy nawet w promocji dostają kredyt na 30 lat :p

A tak na poważnie, fajny ten przedpokój, jakoś mnie tak nakierował jednak na białe drzwi a nie jakaś drewnopodobna okleina.

Na jaki kolor będzie malowany dół ściany, czy może tak zostaje?

Teraz taka mała retrospekcja, bo jakiś czas temu obiecałem, nie wiem czy Wam, czy sobie, że będę opisywał jak to wszystko wyglądało. Wiem już jak wiele bym zmienił, gdybym mógł cofnąć czas, choć niby wszystko wydawało się tak bardzo przemyślane i zaplanowane. I nie chodzi tu o sam dom, czy projekt, bo nadal uważam, że przy swoich gabarytach i mimo nich, jest dla nas, może nie idealny, ale bliski temu. I nawet nie spodziewałem się, że zadowoli nas w takim stopniu, w jakim to ma miejsce...

Domek miał być tani i szybki w budowie. Okazał się ani tani :p ani szybki... Tani nie jest z tego powodu, bo wiem, że gdybyśmy w stu procentach trzymali się założeń wyszedłby tanio, ponieważ w pewnym momencie stwierdziliśmy, że nie wiemy czy ten drugi duży będzie nam potrzebny. Czas szybko biegnie, patrzymy ile jeszcze przed nami, dziecko niby dopiero 6 lat i niby za te cztery pięć lat można byłoby pokusić się o ten duży, no bo jeszcze córa pomieszka, ale... za te 4 lata pewnie dopiero wszystko dopnę z domem, przy domu, altanki, wiaty, warsztacik i nie jestem pewien czy chciałoby mi się zaraz po tym pchać w kolejny projekt i to dużo większy. Wiem, że pewnie nie dałbym budować komuś innemu, a wynosząc jako takie doświadczenie z obecnej budowy raczej na pewno, więc skończyłbym ten duży dom za kolejne 2-3 nie wiem czy warto i czy jest po co. Tak myślę teraz, nie wiem jak będzie bo lubię to i boję się co będę robił jak skończy mi się robota przy obecnym domu.

I tak wydaliśmy sporo więcej na podłogi bo w końcu lita deska dębowa, nie panel, na ocieplenie bo w sumie 22 cm wełny w ściany, na sporo droższe farby, włączniki, płytki, meble których jeszcze nie ma, ale już wiem, że nie będą z castoramy :p, lampy i naprawdę kupę różnych pierdół które zmieniliśmy, a które jeśli by zliczyć wyjdzie naprawdę spora suma. Spora jak na taki domeczek.

Pocieszające jest jednak to, że decydując się na dużo wyższy standard wykończenia, kwota nie idzie w 100 czy 200 tysięcy, a co najwyżej w 15 -30 dziesiątek, a to właśnie dzięki jego gabarytom. Taka mała konkluzja na koniec.

Brawo! Niepotrzebnie napisałaś w pewnym miejscu "dom" . To jest wasz dom. Cudzysłów tu jest zupełnie nie na miejscu. Jestem pewna, że wiele rodzin marzy o takim szczęściu.

Dzięki Ziuta62. Myślę że ludzie często sobie nie zdają sprawy ile kosztuje mieszkanie, które przecież też trzeba wykończyć. No ale za to mieszkają w mieście a ja teraz wieśniak :p

Niektórzy nawet w promocji dostają kredyt na 30 lat :p

A tak na poważnie, fajny ten przedpokój, jakoś mnie tak nakierował jednak na białe drzwi a nie jakaś drewnopodobna okleina.

Na jaki kolor będzie malowany dół ściany, czy może tak zostaje?

Hyhy... z tym kredytem to prawda i to pewnie znakomita ilość.

Przedpokój nie będzie już malowany. W międzyczasie wymyśliliśmy sobie, choć ludzie raczej pozbywają się tej dekoracji, że będzie boazeria :) Tyle tylko że zrobiona z płyty MDF 8mm i polakierowana na biały mat. Tak trochę po skandynawsku? Chyba :) Poza tym zabezpieczy ścianę bo będzie ciągnęła się od przedsionka.

Widzę co lubicie. Gdybyś wybudował 100m2 też nie poszedłbyś na kompromis. Uwierz mi. Też byś położył dąb.

Nie wiem, zbieraj dla córki na działkę, kup ruinkę w Hiszpanii albo Portugalii. I tam dłub. Tylko nie żałuj.

Pewnie by tak było :p

Codo hiszportugalii to chyba, o ironio, bliżej mi do australii i nawet jakiś czas temu był taki pomysł bardzo poważny, ale... mamy dom :)

Zamiast dozować sobie i Wam to rzucam hurtowo, a później znowu długo, długo nic... oby nie tym razem.

Tak więc obiecana łazienka, co prawda jeszcze nie skończona bo gdzieniegdzie brak jeszcze fug, silikonów, szafeczeczek, lustra i paru innych drobiazgów, ale pogląd na temat jakiś będzie.

13020633_10209127600175061_1983886937_n.jpg 13020196_10209127600295064_506322065_n.jpg

Lampa - żarówki, bo może ich nie widać są takie

12767713_957379910982254_658032570_n.jpg 12788085_957379867648925_2140475428_n.jpg

Wiem, że foty nie są pierwszego sortu no ale robione komórką bo niestety lustrzanka z racji budowy musiała zostać u mamy mej.

13020633_10209127600175061_1983886937_n.jpg

13020196_10209127600295064_506322065_n.jpg

12767713_957379910982254_658032570_n.jpg

12788085_957379867648925_2140475428_n.jpg

Edytowane przez batyr

Działka cię pochłonie. I tu jest ta przewaga domu. Ja też z miasta na wieś uciekam. Czwarty rok buduję i staram się jak mogę, bez kompromisów.

25lat małżeństwa na 49m2 z dwójką dzieci i nawet balkonu nie było. Klatka na króliki i tak się czułam. Dlatego was podziwiam za mądrość.

Dawaj zdjęcia i zachęcaj innych!

Działka cię pochłonie. I tu jest ta przewaga domu. Ja też z miasta na wieś uciekam. Czwarty rok buduję i staram się jak mogę, bez kompromisów.

25lat małżeństwa na 49m2 z dwójką dzieci i nawet balkonu nie było. Klatka na króliki i tak się czułam. Dlatego was podziwiam za mądrość.

Dawaj zdjęcia i zachęcaj innych!

Współczuje z mieszkaniem, rzeczywiście żadna atrakcja... Nie powiem, że nie rozumiem ludzi którzy kupują tej wielkości mieszkania, bo rozumiem. Każdy ma swoje priorytety, inne wymagania. Dla jednych jest ważne, to że mają blisko wszędzie, nie mają problemów logistycznych jak na przykład chcą wyjść na piwo i to nie pod sklep ;) to jest przewaga miasta i mieszkania. Ale domek, nawet jeśli mały ma też swoje zalety, bo ogród to trochę takie przedłużenie domu. Jasne trzeba si przy tym ogrodzie, szczególnie dużym trochę narobić, ale ja to lubię. Ale chcesz wyjść na taras w spokoju wypić kawę wino czy co ino, nie sterczy ci sąsiad z prawej lewej i na górze, nie zrzuci ci śmieci z balkonu, chcesz sobie zrobić grilla to wychodzisz na taras i robisz. Nad głową nie biega ci stado dzikich ogierów, pod tobą sąsiadka nie prezentuje ci swoich upodobań muzycznych o 21. Więc dla każdego co innego.