IrMkSk 26.05.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witam, posiadam dom o ścianach wybudowanych w technologii trójwarstwowej:pustak max 29cmhttp://www.cerpol.com.pl/pustak-max-288-220.phpstyropian 10cmpustak max 12cmhttp://www.cerpol.com.pl/pustak-minimax-120-188.phpObecnie planuję ten dom wytynkować tynkiem silikatowym lub silikatowo- silikonowym. Fachowcy sugerują dodatkowe docieplenie budynku styropianem 5cm. Twierdzą, że idealnie równe wykonanie tynku jest możliwe jedynie na styropianie.Dodam jeszcze, że nie przeszkadzają mi dodatkowe koszty styropianu i robocizny z nim związanej, więc proszę nie pisać o opłacalności takiej inwestycji. Zależy mi jedynie na tym, żeby tynk wyszedł ładnie dla oka, żeby nie było widać nierówności. Oto moje pytania:1. Czy jest rzeczywiście tak jak mówią fachowcy? Czy nie można ładnie wytynkować budynku bez kładzenia styropianu?2. Czy dodatkowa warstwa styropianu nie spowoduje złej cyrkulacji powietrza, a w konsekwencji dużej wilgotności wewnątrz domu? Czy w warstwie pomiędzy styropianami nie będzie skraplać się para wodna? Czy dodatkowe ocieplenie jest zgodne ze sztuką budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.05.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 tynk cw jezeli wyjdzie idealnie rowno to grunt i tynk, jezeli nie wyjdzie: na ten tynk siatka z klejem i grunt i tynk.styropian jest zbedny w tym ukladzie. natomiast jezeli juz stosowac styropian(nie jest to bledem) - bez sensu jest 5cm. jak juz dawac to tak, zeby uzyskac jakies korzysci energetyczne 10-15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 iRMkSk: problem jest jeden - tak naprawdę te słowa oznaczają, że majstry boją się wykonywać tynku, który trzeba umieć. Kwestia wprawy. Jeżeli im się nie uda - to fighter ma rację. Siatka i klej. Styro 5 cm to pic na wodę nie da nic. Więcej problemów niż to jest warte... Z drugiej strony dawanie ocieplenia - kolejnej warstwy te 10 czy 15 cm, jak już jest styro w środku i pewnie jakaś dziura powietrzna... niewiele będzie różnicy od domu pasywnego... czy energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrMkSk 27.05.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 iRMkSk: problem jest jeden - tak naprawdę te słowa oznaczają, że majstry boją się wykonywać tynku, który trzeba umieć. Kwestia wprawy. Jeżeli im się nie uda - to fighter ma rację. Siatka i klej. Styro 5 cm to pic na wodę nie da nic. Więcej problemów niż to jest warte... Z drugiej strony dawanie ocieplenia - kolejnej warstwy te 10 czy 15 cm, jak już jest styro w środku i pewnie jakaś dziura powietrzna... niewiele będzie różnicy od domu pasywnego... czy energooszczędnego. Myślę, że to nie kwestia wprawy. Ściany nie są proste na tyle, żeby idealnie równo położyć tynk. Jestem więc w stanie uwierzyć, że bez styropianu jest to niemożliwe. Poza tym 5cm styropianu to maksymalna grubość jaką mogą zastosować, bo przy grubszym styropianie trzeba by było wymienić wszystkie parapety. PS: Nie ma żadnej dziury powietrznej w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.05.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A czemu przeszkadzają "mało idealnie równe ściany"? Przecież to tynkiem mają je wyrównać, ale jak go cienka i nierówna warstwa - to grunt i po zawodach. Ja widziałem jak facet nałożył tynk zewnętrzny c/w na piaseczku 0,5 mm... i wyszło cycuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrMkSk 28.05.2014 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A czemu przeszkadzają "mało idealnie równe ściany"? Przecież to tynkiem mają je wyrównać, ale jak go cienka i nierówna warstwa - to grunt i po zawodach. Niektórzy nie potrafią położyć tynku przy równej powierzchni, a Ty piszesz, że jest to możliwe na pustakach, pomiędzy którymi występują spoiny, ponadto nierzadko wystające nadproża nad drzwiami i oknami. Przy kładzeniu styropianu można wytworzyć równą powierzchnię, wytworzyć kąty proste. Ja widziałem jak facet nałożył tynk zewnętrzny c/w na piaseczku 0,5 mm... i wyszło cycuś... I co kładł bez styropianu? Przy świetle dziennym też patrzyłeś? http://elewacje-alles.pl/img/12644501296052.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.05.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 IrMkSk : tak kładł bez styro. W świetle dziennym patrzyłem - wyszło fajnie i równo. Poza dwoma oknami - ci co je osadzali spaprali coś tam i okienka są "do poprawki"... Kiedyś nie znano styro i robiono to. Kwestia tynku i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts