jaskow 27.05.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Witam. Planowałem na działce podczas budowy domu zrobić przydomową oczyszczalnię ścieków. Okazało się jednak, że na działce jest glina. Czy w tych warunkach, jeśli chodzi o ścieki pozostaje tylko zwykłe szambo, czy są szanse na lepsze rozwiązanie? Może oczyszczalnia biologiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.05.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam. Planowałem na działce podczas budowy domu zrobić przydomową oczyszczalnię ścieków. Okazało się jednak, że na działce jest glina. Czy w tych warunkach, jeśli chodzi o ścieki pozostaje tylko zwykłe szambo, czy są szanse na lepsze rozwiązanie? Może oczyszczalnia biologiczna? A czy po oczyszczalni biologicznej bedzie mniej wody niz po zwyklej drenazowej? Tak czy siak wody sie musisz pozbyc, a glina to uniemozliwia badz mocno utrudnia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskow 29.05.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Znalazłem na Allegro takie coś http://allegro.pl/oczyszczalnia-szambo-ekosystemy-sbr-6-os-i4275770858.html . Po wysłaniu zapytania dostałem info, że wystarczy zastosować dłuższy drenaż i będzie ok. Zastanawia mnie jednak, czy mimo to woda nie będzie wybijała na trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.05.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Po wysłaniu zapytania dostałem info, że wystarczy zastosować dłuższy drenaż i będzie ok. I pewnie jeszcze dodali: "Będzie pan zadowolony!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.06.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wg mnie pozostaje szambo i to betonowe, bo plastikowe może wypłynąć, albo trzeba będzie je zakotwiczyć.Spytaj tutaj: http://www.szambabetonowe-gozmak.pl/ - kiedyś z nimi rozwiązywalismy inny problem i dosyc fachowo się wypowiadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 02.06.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ja mam glinę i robię oczyszczalnie.Wybrałem z filtrem roślinno - żwirowym i "zrzutem" do oczka.Znam dwie takie oczyszczalnie na podobnych gruntach i działają bez zarzutu.Wiadomo, że szambo betonowe jest trochę tańsze i prostsze w wykonaniu ale eksploatacja dużo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.06.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam. Planowałem na działce podczas budowy domu zrobić przydomową oczyszczalnię ścieków. Okazało się jednak, że na działce jest glina. Czy w tych warunkach, jeśli chodzi o ścieki pozostaje tylko zwykłe szambo, czy są szanse na lepsze rozwiązanie? Może oczyszczalnia biologiczna? Oczywiście że oczyszczalnia biologiczna z jakimś ładnym złożem tak jak poprzednicy piszą czy oczkiem i żwirkiem czy roślinnym. Ponadto glinę lub jej część można wymienić na bardziej chłonny grunt, wykonać jakieś nasadzenia i będzie lepiej, niż niejedno szambo. Poczytać , popytać, pośledzić wątki - zapewne będzie jakieś rozwiązanie na wasze grunty. Fachowców od zwiększania elementów rozsączających omijać szerokim łukiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts