strymiet1 27.05.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Mam problem z prądem mianowicie zaczęło mi wybijać prąd na jednym obiegu bezpiecznik automat 16a po wcisnęciu ponownie wybiło gdzieś po 4 godzinach.Załozyłem bezpiecznik 20a to chodziło 1 tydzien i też wybiło. Teraz nie da się wcale załączyć wybija od razu.Prawdopodobnie jest zwarcie rozpielismy jedną kostke to już da sie załączyć nie wybija ale po sprawdzeniu nie ma zera jak próbowalismy powpinac do kostki okazało się w gniazdku ze są dwie fazy co sie moglo stać i czy są jakieś sposoby albo mierniki zeby zlokalizować to zwarcie.Pół roku temu zaniżałem sufit w pokoju i być moze gdzieś nawierciłem przewód ale do tej pory pół roku wszystko było ok..Bardzo proszę o pomoć jakąś rade jak to sensownie zrobić zeby nie próć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 27.05.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 sprawdź czy zero się nie upaliło w skrzynce, jak plomba na skrzynce to można zerwać tylko potem po zrobieniu tel do pogotowia energetycznego niech założą ( koszt podobno około 30,- ) od razu mówię nie jestem elektrykiem więc jak to bez sensu to nie bić coś podobnego przerabiałem kilka lat temu i pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 sprawdź czy zero się nie upaliło w skrzynce, jak plomba na skrzynce to można zerwać tylko potem po zrobieniu tel do pogotowia energetycznego niech założą ( koszt podobno około 30,- ) od razu mówię nie jestem elektrykiem więc jak to bez sensu to nie bić coś podobnego przerabiałem kilka lat temu i pomogło zerwalismy plombe na zegarze i zero tam wychodzi jest w porządku problem jest gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.05.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Prawdopodobnie jest zwarcie rozpielismy jedną kostke to już da sie załączyć nie wybija ale po sprawdzeniu nie ma zera jak próbowalismy powpinac do kostki okazało się w gniazdku ze są dwie fazy co sie moglo stać i czy są jakieś sposoby albo mierniki zeby zlokalizować Czyli rozumiem, że zasilanie do mieszkania jest nie mniej niż 2-fazowe ? Bardzo proszę o pomoć jakąś rade jak to sensownie zrobić zeby nie próć wszystkiego Nie prój, spróbuj pruć Kolego Piotrek2005 - faktycznie bez sensu. Przy braku "zera" w instalacji zasilajacej, przy zasilaniu 1-fazowym bezpiecznik nie będzie wybijał, bo nie ma możliwości. zerwalismy plombe na zegarze i zero tam wychodzi jest w porządku problem jest gdzie indziej Po co było zrywać ? Zostało chociaż RE powiadomione o tym fakcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.05.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tak to jest jak do instalacji zabiera się ktoś kto się na tym nie zna. Pewnie miałeś przeciążenie instalacji. A tym bezpiecznikiem 20A tylko pogorszyłeś sprawę. Możliwe że izolacja na przewodach także została uszkodzona. Z twojego opisu wynika że możliwa jest przerwa w przewodzie zerowym co może grozić nawet porażeniem. Najlepiej to skontaktować się z elektrykiem który sprawdzi tą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 zasilanie jest 3 fazy a prąd był robiony w latach 70tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 a co teraz z tym zrobić da sie to jakoś sprawdzić jakimś przyrządem by to zlokalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.05.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Trzeba pozaglądać do rozdzielnicy, puszek żeby zlokalizować przerwę w zerze. Trzeba sprawdzić także izolację przewodów czy nie jest uszkodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 ale da się to zlokalizować miernikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.05.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Da się. Np omomierzem. Tylko czy kolega da sobie z tym radę jeśli zadaje takie pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 mam tu dwóch elektryków tylko wczoraj grzebali przy jednej puszce 4 godziny i nic jak zaczeli spowtotem wpinać do tej kostki to pokazały się dwie fazy w gniazdku w kuchni i skonczyło się na tym ze dziś wcale nie przyjechali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 i n iewiem czy da sie to jakos zrobić przy pomocy mierników czy trzeba to wszystko co niedawno było robione próć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.05.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Miałeś dwóch jełopów, nie elektryków.Wołaj takiego normalnego, z miernikami, doświadczeniem i pojęciem o elektryce.My na odległość niewiele wskóramy, tym bardziej, że nie widzimy tej instalacji na oczy.Ale wiemy, że instalacja w miarę nowa, to spokojnie da radę, bez prucia (do ciężkiej ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 27.05.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 instalacja jest z lat siedemdzisiątychj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.05.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 jak zaczeli spowtotem wpinać do tej kostki to pokazały się dwie fazy w gniazdku magicy nie elektrycy to ile już masz faz w domu? Wołaj elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ma trzy fazy, instalację z lat 70-tych, czyli młodą, dużo młodszą ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.05.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Na pewno? z jednej fazy w gniazdu zrobiły mu się 2 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.05.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Oczywiście - wspólny przewód/zacisk zerowy/neutralny z inną fazą na zasilaniu skutkuje zamknięciem się tych obwodów pomiędzy fazami, poprzez przewód/zacisk zerowy, przy braku zasilania tego zera. Proste jak pan Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wystarczy sprawdzić jakie jest napięcie w tym gniazdku i wtedy okaże się czy są 2 fazy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 27.05.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Dajcie znać kiedy to będzie emitowane w programie "Usterka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts