Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem z prądem mianowicie zaczęło mi wybijać prąd na jednym obiegu bezpiecznik automat 16a po wcisnęciu ponownie wybiło gdzieś po 4 godzinach.

Załozyłem bezpiecznik 20a to chodziło 1 tydzien i też wybiło. Teraz nie da się wcale załączyć wybija od razu.Prawdopodobnie jest zwarcie rozpielismy jedną kostke to już da sie załączyć nie wybija ale po sprawdzeniu nie ma zera jak próbowalismy powpinac do kostki okazało się w gniazdku ze są dwie fazy co sie moglo stać i czy są jakieś sposoby albo mierniki zeby zlokalizować to zwarcie.Pół roku temu zaniżałem sufit w pokoju i być moze gdzieś nawierciłem przewód ale do tej pory pół roku wszystko było ok..Bardzo proszę o pomoć jakąś rade jak to sensownie zrobić zeby nie próć wszystkiego.

sprawdź czy zero się nie upaliło w skrzynce, jak plomba na skrzynce to można zerwać tylko potem po zrobieniu tel do pogotowia energetycznego niech założą ( koszt podobno około 30,- )

od razu mówię nie jestem elektrykiem więc jak to bez sensu to nie bić :D

coś podobnego przerabiałem kilka lat temu i pomogło

sprawdź czy zero się nie upaliło w skrzynce, jak plomba na skrzynce to można zerwać tylko potem po zrobieniu tel do pogotowia energetycznego niech założą ( koszt podobno około 30,- )

od razu mówię nie jestem elektrykiem więc jak to bez sensu to nie bić :D

coś podobnego przerabiałem kilka lat temu i pomogło

zerwalismy plombe na zegarze i zero tam wychodzi jest w porządku problem jest gdzie indziej

Prawdopodobnie jest zwarcie rozpielismy jedną kostke to już da sie załączyć nie wybija ale po sprawdzeniu nie ma zera jak próbowalismy powpinac do kostki okazało się w gniazdku ze są dwie fazy co sie moglo stać i czy są jakieś sposoby albo mierniki zeby zlokalizować
Czyli rozumiem, że zasilanie do mieszkania jest nie mniej niż 2-fazowe ?

Bardzo proszę o pomoć jakąś rade jak to sensownie zrobić zeby nie próć wszystkiego
Nie prój, spróbuj pruć ;)

Kolego Piotrek2005 - faktycznie bez sensu.

Przy braku "zera" w instalacji zasilajacej, przy zasilaniu 1-fazowym bezpiecznik nie będzie wybijał, bo nie ma możliwości.

zerwalismy plombe na zegarze i zero tam wychodzi jest w porządku problem jest gdzie indziej
Po co było zrywać ? Zostało chociaż RE powiadomione o tym fakcie ?

Tak to jest jak do instalacji zabiera się ktoś kto się na tym nie zna. Pewnie miałeś przeciążenie instalacji. A tym bezpiecznikiem 20A tylko pogorszyłeś sprawę. Możliwe że izolacja na przewodach także została uszkodzona. Z twojego opisu wynika że możliwa jest przerwa w przewodzie zerowym co może grozić nawet porażeniem. Najlepiej to skontaktować się z elektrykiem który sprawdzi tą instalację.

Miałeś dwóch jełopów, nie elektryków.

Wołaj takiego normalnego, z miernikami, doświadczeniem i pojęciem o elektryce.

My na odległość niewiele wskóramy, tym bardziej, że nie widzimy tej instalacji na oczy.

Ale wiemy, że instalacja w miarę nowa, to spokojnie da radę, bez prucia (do ciężkiej ...)