Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam poważne pytanie może ktoś miał podobny problem i jak wybrał.

Zastanawiam się czy warto wymurować piwnicę pod całością budynku. W planie jest pod częścią ale może się okazać że wymurowanie pod całościa okaże się niewiele droższe.

Narazie przeważa opcja aby wymurować pod częścią tak jak jest w planie, ale gdy pomyśle że trzeba łączyć fundamenty schodkami to wydaje mi się że niewielki koszt będzie zrobić ją pod całością. Pozdrawiam.

Wojtek

https://forum.murator.pl/topic/19048-piwnica-pod-ca%C5%82o%C5%9Bci%C4%85-lub-cz%C4%99%C5%9Bci%C4%85-budynku/

Zmiany takie muszą być zapodane przez archtekta. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Ponad to zanim podejmiesz decyzję o budowie piwnicy sprawdź wyskość poziomu wód gruntowych.

Po prostu wykop sobie dołek o głębokości Twojej piwnicy i zobacz czy nie wchodzi do niego woda. Jeśli woda pojawi się zmierz głębokość do lustra wody i pomuśl, że jeśli zbudujesz piwnicę głębszą będziesz miał tą wodę w piwnicy, chyba że wykonasz drenaz i odprowadzenie wody co podniesie bardzo znacznie Twoje koszty. Jeśli nie masz kanału burzowego na działce to gdzie tą wodę odprowadzisz. Zanim zaczniesz pomyśl, popytaj niezależnych fachowców.

Od razu cisną się pytania – Jaka duża część podpiwniczona a jaka nie? jaka głęboka piwnica? jaki spadek terenu? Jak wysoko poziom wód gruntowych?

Ja osobiście polecam pod całością. U siebie mam fundament schodkowy i żałuję że nie zdecydowałem się na podpiwniczenie całości. Miałem problemy z rozplanowaniem odwodnienia (drenażu).

Dlaczego te zmiany muszą być zapodane przez architekta. Architekt tylko podniesie koszty.

Piwnica jest teraz pod połową budynku, dość głęboko w ziemi gdyż okienka mają być w ziemi. Jednak chce podnieść dom i okienka z piwnicy wyciągnać ponad ziemię.

Tak jak wspomniał Uller,

jeśli zamierzasz ułożyć drenaż opaskowy, to możesz mieć problem z różnicą poziomów pomiędzy częścią podpiwniczoną i resztą...

Pozdrowienia

Mam poważne pytanie może ktoś miał podobny problem i jak wybrał.

Zastanawiam się czy warto wymurować piwnicę pod całością budynku. W planie jest pod częścią ale może się okazać że wymurowanie pod całościa okaże się niewiele droższe.

Narazie przeważa opcja aby wymurować pod częścią tak jak jest w planie, ale gdy pomyśle że trzeba łączyć fundamenty schodkami to wydaje mi się że niewielki koszt będzie zrobić ją pod całością. Pozdrawiam.

Wojtek

My początkowo, też chcieliśmy tylko pod połową domu, ale po przeliczeniach doszliśmy do wniosku że jednak robimy pod całym, może jakiś gabinecik tam zrobimy, a jak nie to wiem z autopsji, że wolnego miejsca nigdy nie jest za dużo.

Chłopie a na kiego Ci piwnica? Czy kiedyś pomyślałeś tak naprawdę

Mój kolega z pracy powiedział kiedyś: Całe szczęście że ci ludzie którzy nie maja dzieci nie wiedzą jakie to wielkie szczęście, bo przez tą niewiedzę oni tez potrafią być szczęśliwi.

Sądzę że można uogólnić to stwierdzenie na parę innych stref – na piwnicę też.

Gdybyś mieszkał w domu z dobrą piwnicą i nagle by ci jej brakło to nie rzucał byś takimi pytaniami.

Heeej

W projekcie miałem pod połową domku piwnicę 36m2 zdecydowałem się na zrobienie jej pod całym parterem. teraz mam w drugiej czesci duże pomieszczenie piwniczne 36m2 z tego pomieszczenia mam wyjscie do garażu w projekcie nie było przejscia garaż-dom. Co do kosztów wykonania ..doszły okna, strop, tynkowanie , instalacje elekt. c.o. ale nie żałuję chciałem pod całym i mam. Co do kweestii formalnej naszkicowałem jak to ma wyglądac listem poleconym "poleciało" do architekta tez na pismie odeslał ze wyraża zgode bez jakichkolwiek kosztów .

A ja sobie wymyśliłem, że kiedyś do garażu domuruję kolebkową, powierzchniową. Taką wiejską :wink: , w mMuratorku kiedyś opisali. Trunki będą się chłodzić, nie będzie trzeba tyle razy do sklepiku jeżdzić, a i zimą dzieci będą miały zabawę. Jak się uda to będzie to jedna z wyższych i najbezpieczniejsza saneczkowa trasa zjazdowa w okolicy. W dodatku tuż pod czujnym okiem.

Nie wiem czy mi kaski starczy więc na razie będzie tylko nadproże :lol: znaczy wyrzut sumienia

Mam piwnice pod prawie połową domu, dla mnie te prawie 50m2 piwnicy w zupełnosci wystarczy.

Moi rodzice mają tylko jedno pomieszczenie podpiwniczone i narzekają, że jest to stanowczo za malo. Moi znajomi mają cały dom podpiwniczony, w tym przypadku czesc piwnicy jest pusta ...

To zalezy od potrzeb. W piwnicy mam kotlownie, spizarnie, saune i jeszcze jedno duze pomieszczenie - jakby hall i dla mnie to jest w sam raz.

U mnie miał być częściowo podpiwniczony ale jak wspominali poprzednicy ...ławy schodowe i inne takie, ponadto na parterze nie mam żadnego pomieszczenia gospodarczego. Nadto jak pomyślałem, że będę musiał zasypać to co wymuruję... doszedłem do wniosku ,że pojadę z całością, doprojektowałem schody bezpośrednio do piwnicy od strony ogrodu- wspaniała rzecz :D . Koszt naprawdę nie wiele wyższy, a upakowałem kotłownię, spiżarnię, pralnię, pokój hobby, małą łazieneczkę z kibelkiem dla zmęczonych grillem gości :wink: Jednym słowem buduj chłopie piwnicę :D :D :D