Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w doborze mocy i kotła

krecik28

Recommended Posts

Witam wszystkich!

planuje instalacje grzewcza do swojego nowego domu. Niestety nie wiem jakie rozwiązanie było by najlepsze dla mnie.

• Domek jednorodzinny z projektu "Murator M88a" z lekko podniesioną ścianką kolankową. Łącznie 180m2 powierzchni użytkowej.
  • Ściana zewnętrzna YTONG Energo 40cm jednowarstwowa.
  • Podłoga styropian 5cm.
  • Strop ocieplony dwuwarstwowo 20cm+6cm watą mineralną (0,039 W/m·K).
  • Ogrzewanie podłogowe na całym dole (około 100m2) – płytka ceramiczna, na górze grzejniki – panele podłogowe.

Myślałem o kotle kondensacyjnym jednofunkcyjnym z 100l zbiornikiem umieszczonym w kotłowni. Do miałby dojść kominek z płaszczem wodnym w celu dogrzewania instalacji w sezonie wiosennym i letnim, lub dużych mrozów.

Jakiej mocy dobrać piec gazowy i kominek w moim przypadku, no i na jakich producentów warto by było zwrócić uwagę?

W jaki sposób dołączyć komiek do instalacji grzewczej aby było to dobrze zrobione w połączeniu z piecem gazowym?

Dzięki z góry za konstruktywne podpowiedzi i krytyki!:)

Hej,

Mocy nie dobiera się na oko, musisz zlecić audyt energetyczny (OZC) i tam będzie wyliczone ile potrzebujesz. Tak na oko to myślę, że będzie to ok 8-10kW;)

Do połączenia dwóch źródeł ciepła będziesz potrzebował zbiornika buforowego, a skoro tak to warto może zastanowić się nad takim z przepływowym ogrzewaniem CWU, bo 100l to stanowczo za mało - chyba, że jesteś kawalerem;)

Po co Ci ten płaszcz wodny. Raz to kominek 2* droższy a dwa komplikujesz układ grzewczy choć i tak już go skomplikowałeś przez dwa systemy ogrzewania. Dla mnie to było by zbędne wydanie kasy i to nie małej a porzytek z tego mizerny. Co do mocy kotła posłuchaj mapa. OZC na początek. Jeśli masz coś takiego w projekcie to ja bym zbytnio nie wierzył. Edytowane przez plusfoto

Po co Ci ten płaszcz wodny. Raz to kominek 2* droższy a dwa komplikujesz układ grzewczy choć i tak już go skomplikowałeś przez dwa systemy ogrzewania. Dla mnie to było by zbędne wydanie kasy i to nie małej a porzytek z tego mizerny. Co do mocy kotła posłuchaj mapa. OZC na początek. Jeśli masz coś takiego w projekcie to ja bym zbytnio nie wierzył.

Jak się już zdecydował na dość słabą izolację i ogrzewanie gazowe to lepiej niech ten kominek jakiś zrobi, choć ja bym poszedł w DGP, bez PW, bo z tym gazem to coś czuje, że tanio nie będzie przy tym metrażu i izolacji - pewnie z 4tys. za samo CO.

8-10kW?! Ja zakładałem na 'oko' jakies 19-24kW! Wydaje mi się to za mało stanowczo.

Zarówno ocieplenie jak i sam układ grzewczy jest jeszcze nie wykonany wiec jeśli macie jakieś propozycje instalacji chętnie wysłucham. Wybrałem ten sposób instalacji bo taki doradził mi hydraulik - ze względów zdrowotnych i przez to ze panele podłogowe na piętrze źle oddadzą ciepło i będzie góra nie dogrzana. Podobnie z zbiornikiem na CWU, wydawał mi się mały na 5 osób jednak powiedziano mi że w zupełności wystarczy zwłaszcza że pionowe zbiorniki dużo szybciej się nagrzewają i nie ma problemu z ubytkiem wody.... :/

Jak się już zdecydował na dość słabą izolację i ogrzewanie gazowe to lepiej niech ten kominek jakiś zrobi, choć ja bym poszedł w DGP, bez PW, bo z tym gazem to coś czuje, że tanio nie będzie przy tym metrażu i izolacji - pewnie z 4tys. za samo CO.

map78 wydawało mi się że ocieplenie nie jest najgorsze - może to nie maksimum możliwości ale nie bardzo wiem co jest nie tak w tych planach. Czy naprawę uważasz że dołożenie kasy do najlepszej wełny na strop + dodatkowe 10cm, oraz 5cm styropianu na podłodze da 3 tyś oszczędności na miesiąc (zakładałem około 1tys na miesiąc koszt gazu z CWU)? Wydaje mi się że przy tej izolacji powinno to się sprawdzić.

Gość Arturo72
8-10kW?! Ja zakładałem na 'oko' jakies 19-24kW! Wydaje mi się to za mało stanowczo.

Zarówno ocieplenie jak i sam układ grzewczy jest jeszcze nie wykonany wiec jeśli macie jakieś propozycje instalacji chętnie wysłucham. Wybrałem ten sposób instalacji bo taki doradził mi hydraulik - ze względów zdrowotnych i przez to ze panele podłogowe na piętrze źle oddadzą ciepło i będzie góra nie dogrzana. Podobnie z zbiornikiem na CWU, wydawał mi się mały na 5 osób jednak powiedziano mi że w zupełności wystarczy zwłaszcza że pionowe zbiorniki dużo szybciej się nagrzewają i nie ma problemu z ubytkiem wody.... :/

map78 wydawało mi się że ocieplenie nie jest najgorsze - może to nie maksimum możliwości ale nie bardzo wiem co jest nie tak w tych planach. Czy naprawę uważasz że dołożenie kasy do najlepszej wełny na strop + dodatkowe 10cm, oraz 5cm styropianu na podłodze da 3 tyś oszczędności na miesiąc (zakładałem około 1tys na miesiąc koszt gazu z CWU)? Wydaje mi się że przy tej izolacji powinno to się sprawdzić.

No to miałeś chu..ego hydraulika co to bajki lubi opowiadać.

Patrząc to zrobiłeś sporo baboli przy swoim domku ale cóż,nie moja kasa.

Po pierwsze ściana 1W i ytong energo to wielki błąd,taniej i lepiej wyszedłby BK24+16cm styropianu a ja bym dał nawet 20cm,po drugie na na strop dałbym jeszcze z 10cm,izolacja w podłodze bardziej niż skromna,wręcz tragiczna,po trzecie instalacja mieszana to błąd bo za bardzo skomplikowana i droga,panele nie przeszkadzają w niczym podłogówce,ja mam na 80% powierzchni panele i jest ciepło a temperatura zasilania to max.35st.C w największe mrozy a taka temperatura nie ma wpływu na nasze zdrowie,kominek z PW to błąd,niepotrzebny wydatek,chyba,że chcesz mieć kotłownie w salonie,straty ciepła w największe mrozy będziesz miał na poziomie 7-9kW i to jest moc kotła,która z pewnością da radę ogrzać ten dom.

Chcesz się dowiedzieć dokładnie,zrób OZC.

Edytowane przez Arturo72

8-10kW?! Ja zakładałem na 'oko' jakies 19-24kW!

Powiedz że żartujesz

Wybrałem ten sposób instalacji bo taki doradził mi hydraulik - ze względów zdrowotnych i przez to ze panele podłogowe na piętrze źle oddadzą ciepło i będzie góra nie dogrzana. Podobnie z zbiornikiem na CWU, wydawał mi się mały na 5 osób jednak powiedziano mi że w zupełności wystarczy zwłaszcza że pionowe zbiorniki dużo szybciej się nagrzewają i nie ma problemu z ubytkiem wody.... :/

Czym prędzej zmień hydraulika

wydawało mi się że ocieplenie nie jest najgorsze - może to nie maksimum możliwości ale nie bardzo wiem co jest nie tak w tych planach. Czy naprawę uważasz że dołożenie kasy do najlepszej wełny na strop + dodatkowe 10cm, oraz 5cm styropianu na podłodze da 3 tyś oszczędności na miesiąc (zakładałem około 1tys na miesiąc koszt gazu z CWU)? Wydaje mi się że przy tej izolacji powinno to się sprawdzić.

W podłodze daj co najmniej 10 - 15cm, strop masz że tak powiem w takim nikłym standarciku - dołożył bym 10cm. Ściany pomimo że Ytong Energo 40 to z dyszkę ocieplenia by się przydało. Ja mam 36,5 i dokładam 12cm. Dom mam podobnej wielkości ale potrzebuję kocioł razem z CWU wielkości 6kW

Skoro tak zakładałeś, to się sprawdzi:yes: ja mówiłem o roku:eek: Swoją drogą bogaty jesteś, że zakładasz 1000zł miesięcznie na ogrzewanie;) spójrz na moją stopkę - ja zapłaciłem za sezon grzewczy (7-miesięcy) 1720zł (cały rok zamknę w 2000zł) za CO i CWU, a dom podobnych gabarytów i o podobnym standardzie do Twojego - miesięcznie to wychodzi <200zł.

Wracając do tematu, jeśli jeszcze nie jest za późno to po pierwsze pogoń hydraulika, bo to zwykły papudrak, zwiększ izolacje (tak jak przedmówcy radzą) i zrezygnuj z kaloryferów na rzecz 100% podłogówki. Kominek bez PW, kocioł kondensat 1-funkcyjny to akurat dobry pomysł (moc wyjdzie Ci z OZC, choć one i tak maja pewną modulację) i najważniejsze porządny duży zasobnik około 300l i będziesz się cieszył komfortem i niskimi rachunkami. Do mojego poziomu przy gazie raczej nie zejdziesz, ale te 300zł miesięcznie jak najbardziej osiągalne:yes: Pozdrawiam

map78, aktualnie mieszkam w starszym domu jednorodzonym z baaaardzo kiepskim ociepleniem i kotłem na eko. Płacąc aktualnie za eko te 800 miesięcznie założyłem sobie że że jeżeli tyle samo udało by mi się w ocieplonym domu za gaz zapłacić to będę szczęśliwy. Zwłaszcza po tym jak wszyscy posiadający gaz mówią o rachunkach rzędu kilku tysięcy miesięcznie... A Twój wynik jest dla mnie w tym momencie porostu nie do ogarnięcia z tego co się mówi o cenach ogrzewania, nawet w nowym budownictwie:)

Co do podłogówki na piętrze mam teraz totalny mętlik w głowie. Czy ktoś jeszcze poza Arturo72 ma podłogowe pod panelami i może się podzielić wrażeniami? Chodzi mi czy to muszą być panele jakoś specjalnie przystosowane do tego ogrzewania, jakie materiały trzeba użyć dodatkowo przy montażu no i czy rzeczywiście przewodzą a wystarczająco.

No i w tym momencie jeszcze co myślicie o wylewce. Początkowo miałem zamiar wylać anhydryt na parter i zwykłą wylewkę na piętrze, ale czy przy zmianie na podłogówkę nie będę musiał dołożyć i wylać tam też całość anhydrytową?

sprawdziłem jeszcze raz plany na posadzkę. Źle napisałem wcześniej, Będzie 5cm styro + 5 cm ekranowanego więc w sumie 10cm.

Edytowane przez krecik28

Co do podłogówki na piętrze mam teraz totalny mętlik w głowie. Czy ktoś jeszcze poza Arturo72 ma podłogowe pod panelami i może się podzielić wrażeniami? Chodzi mi czy to muszą być panele jakoś specjalnie przystosowane do tego ogrzewania, jakie materiały trzeba użyć dodatkowo przy montażu no i czy rzeczywiście przewodzą a wystarczająco.

Przejrzyj wątek - ogrzewanie podłogowe w całym domu czy warto. Jest tam wielu którzy tak mają i są i tacy co zrobili mieszane i teraz żałują.

No i w tym momencie jeszcze co myślicie o wylewce. Początkowo miałem zamiar wylać anhydryt na parter i zwykłą wylewkę na piętrze, ale czy przy zmianie na podłogówkę nie będę musiał dołożyć i wylać tam też całość anhydrytową?

U mnie będzie wszędzie anhydryt - spowodowane to jest tym że zależy mi na jak najcieńszej wylewce

sprawdziłem jeszcze raz plany na posadzkę. Źle napisałem wcześniej, Będzie 5cm styro + 5 cm ekranowanego więc w sumie 10cm.

Optymalna grubość to około 20 cm - więcej jest w domach celujących w pasywność. Na twoim miejscu bym dołożył na podłodze na gruncie jeszcze około 10. Na górze nie ma potrzeby.

Edytowane przez plusfoto

map78, aktualnie mieszkam w starszym domu jednorodzonym z baaaardzo kiepskim ociepleniem i kotłem na eko. Płacąc aktualnie za eko te 800 miesięcznie założyłem sobie że że jeżeli tyle samo udało by mi się w ocieplonym domu za gaz zapłacić to będę szczęśliwy. Zwłaszcza po tym jak wszyscy posiadający gaz mówią o rachunkach rzędu kilku tysięcy miesięcznie... A Twój wynik jest dla mnie w tym momencie porostu nie do ogarnięcia z tego co się mówi o cenach ogrzewania, nawet w nowym budownictwie:)

Ja mam deskę trójwarstwową na podłogówce i ciepło spokojnie przechodzi przez nią. Też mam mieszana instalacje,teraz na poddaszu zrobił bym podłogówkę .

Aha pomyśl nad sama instalacja do rekuperatora.Przy grzaniu gazem szybko się ci zwróci.

Nie masz wylewek,łatwo po podłogach rury rozprowadzisz.

Na koniec nie ważne czym się grzeje,podstawa dać jak najwięcej ocieplenia. Zawsze się to zwróci.

Edytowane przez wuwok

Gość Arturo72

Pod podlogowke wylewka tradycyjna jak i anhydryt będzie ok,także jeśli nie gonią Cię limity grubości czy wysokości pakuj tradycyjną wylewkę,która jest chyba tańsza niż anhydryt.

Zrób OZC,dowiesz się dokładnie jaką potrzebujesz moc kotła oraz poznasz przyszłe rachunki za ogrzewanie i co trzeba zrobić żeby ewentualnie je zmniejszyć.

Jak wybudujesz dom ze średnią izolacją na dzisiaj to powstanie dom ok.60kWh/m2/rok a to przy 180m2 pow.grzanej da zużycie 10000kWh na ogrzewanie a to przy 0,27zł/kWh z gazu ziemnego da ok.2700zł za sezon grzewczy+oczywiście cwu ale to indywidualna sprawa.

Jeśli chcesz płacić mniej,zmniejszasz zapotrzebowanie domu na ciepło.

Decyzja podjęta, na gore jednak w takim okładzie idzie podłogówka:)

Pozostanę jednak przy kominku z PW w razie jakby ruscy 'kurek' zamknęli... i teraz czy zbiornik buforowy 300l będzie miał sens? Czy musi być minimum te 500l aby dało to jakieś realne korzyści dla ogrzewania. no i czy muszę w przypadku instalacji takiego bufora dokupować takie rzeczy jak "zestaw wymiennikowo-pompowy" który doradza producent kominka?

Chce też najlepiej jakiś zbiornik 300l bo widzę że takie głownie montują ludzie na forum i sobie je chwalą, jakiś konkretny model/producenta może ktoś polecić pod gaz?

Decyzja podjęta, na gore jednak w takim okładzie idzie podłogówka:)

Pozostanę jednak przy kominku z PW w razie jakby ruscy 'kurek' zamknęli... i teraz czy zbiornik buforowy 300l będzie miał sens? Czy musi być minimum te 500l aby dało to jakieś realne korzyści dla ogrzewania. no i czy muszę w przypadku instalacji takiego bufora dokupować takie rzeczy jak "zestaw wymiennikowo-pompowy" który doradza producent kominka?

Chce też najlepiej jakiś zbiornik 300l bo widzę że takie głownie montują ludzie na forum i sobie je chwalą, jakiś konkretny model/producenta może ktoś polecić pod gaz?

Z podłogówką mądra decyzja:yes: Natomiast kominek z PW na prawdę sobie odpuść. To bardzo droga i zupełnie zbędna inwestycja, komplikująca cały system i wymagająca dodatkowych (drogich) elementów instalacji, jak bufor, obiegówki, itp.

Jeśli chcesz mieć alternatywny niezależny system to zrób sobie kominek z DGP. Uwierz mi, że i tak palenie w kominku szybko Ci się znudzi - też to przerabiałem - na początku euforia, a potem się nie chce:cool: - w tym sezonie odpaliłem 2 razy:)

Zasobnik CWU - zwróć uwagę, żeby miał możliwie dużą powierzchnię wymiany, bo przy kotle jednofunkcyjnym albo grzejesz CO, albo CWU, więc ważne jest żeby to CWU szybko nagrzać:yes:

Podłogówka w całym domu to dobre rozwiązanie, jeśli z projektu wyszłoby, że w którymś pomieszczeniu jest za mała moc to można dołożyć ogrzewanie ścienne. Ogrzewanie podłogowe jak i ścienne powinno być wyposażone w zawór 3-drogowy mieszający oraz termostat przylgowy

Pojemności zbiornika buforowego w wersji minimum to 50l na kW mocy kominka - zalecane 80l/kW.

Dla mocy płaszcza np. 13kW potrzeba od 650l do ~1000l. Koszt zbiornika buforowego pojemności 1000l to od ~2600 do ~6200PLN.

Taki zbiornik buforowy może przygotować ciepłą, higieniczną wodę użytkową w sposób przepływowy - koszt stacji "świeżej wody" od ~ 6500 do ~7800PLN.

Do zbiornika buforowego o pojemności ~1000l można podłączyć od 10 do 30m2 kolektora próżniowo rurowego CPC - spodziewany uzysk energii od 4500 do 9000kWh/a.

Podepnę się ze swoim pytaniem pod pytanie kolegi. Mam nadzieję że mi się poszczęści i Drodzy Forumowicze, poratują kompletnego laika:rolleyes:

Dom buduje trochę na hurra, decyzje podejmuje na podstawie tego co na tym forum i od fachowców się dowiem. Teraz decyzja do podjęcia jest poważna a głosy sprzeczne więc pozwolę sobie zadać pytanie.

Dom ma ok 200m2 + 50m2 garażu. Wygląda to z grubsza tak:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_wyrazisty,2296,1,0.htm

Ściany są zbudowane z cegły sylikatowej. Styropian 20cm. Okna chyba pięcio warstwowe, 3 szyby + P4. Szyby mają współczynnik 0,5...

Na dachu mam 30 cm styropianu + od 0 do 25 cm styropianu spadkowego.

Podłoga to 15 cm styropianu + 8 cm wylewka.

W całym domu ogrzewanie podłogowe. Na dole będzie glazura, na górze parkiet wielowarstwowy. Kaloryfer będzie tylko (dodatkowo) w garażu i w łazienkach. Kominek w salonie jest ale tylko dla looku, funkcji grzewczych zdecydowanie pełnić nie będzie.

Ogrzewanie tylko gazem z ulicy. Piec chce kupić Vitodens 222-F 19,0 kW + Vitotronic 200, 130 litrów.

W domu będą mieszkać cztery osoby, korzystające z prysznica. .

Nie mam zrobionego OZC i raczej nie zdążę już tego badania zrobić bo za tydzień zaczną mi kłaść wężyki na podłogówkę.

map78, Arturo72, plusfoto - z waszych postów wynika że siedzicie mocno w temacie ogrzewania - mogę prosić o ocenę tego co napisałem? Będę bardzo wdzięczy ze rady i sugestie:)

Jakie jest pytanie? Jak zamierzają kłasc te wezyki? nie masz ozc , nie masz projektu podłogówki, chcesz miec parkiet, trudno cokolwiek sensownego doradzić, ale rozstaw daj wszedzie 10 cm, bedzie przewymiarowane w niektórych pomieszczeniach ale skoro jestes taki niechetny obliczeniom to nie ma innego rozwiazania. Edytowane przez asolt