Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z sasiadem

mojaf

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję porady prawnej a mianowicie .

Sprawa tyczy się granicy między posesją sąsiada a moją ,sąsiad ubzdurał sobie że moje ogrodzenie stoi na jego działce ,przedstawił mi jakiś rysunek budowlany dość leciwy gdzie nie za bardzo wiadomo o co chodzi .W związku z brakiem porozumienia z sąsiadem wezwałem geodetę .Geodeta dokonał pomiarów i poprzez wbicie palików w ziemie wyznaczył granicę , płot stoi na mojej działce a granica jest w odległości 14cm w stronę działki sąsiada oczywiście sąsiad nie uwierzył i nie podpisał dokumentu sporządzonego przez geodetę (Po paru dniach po palikach ani śladu ) . Sąsiad wezwał swojego geodetę i ten również stwierdził że granica leży tak jak wyznaczył geodeta wezwany prze zemnie i też odmówił podpisania dokumentu .Po paru miesiącach sąsiad wezwał następnego geodetę który również stwierdził to samo co poprzedni geodeci i oczywiście sąsiad znów nie podpisał . A teraz najciekawsze pod moja kilku dniowa nieobecność po powrocie widzę brak mojego ogrodzenia a na swojej posesji inne ogrodzenie i wylany fundament .Udałem się do sąsiada zapytałem dlaczego tak zrobił w odpowiedzi usłyszałem S.... CH..... mi możesz zrobić a jak spróbuje usuwać ten płot to zobaczę ile zapłacę za sąd,

Wezwałem policję ale stwierdzili że oni nic do tego nie maja .

W związku z powyższym proszę o poradę co mam w takiej sytuacji zrobić i czy będę musiał ponosić jakieś koszty .

Dodam tylko że po pierwszym zniknięciu palików granicznych przy następnych pomiarach robiłem zdjęcia umieszczenia palików granicznych.

Z góry dziękuję za fachową odpowiedz.

Napisz do sąsiada pismo z żądaniem usunięcia ogrodzenia do dnia .... Poinformuj, że jeśli się nie zastosuje ogrodzenie zostanie usunięte na jego koszt. Jak Ci się chce dołącz mapę geodezyjną. Nie wiem dlaczego geodeta nie przekazał od razu sprawy do sądu, skoro sąsiad nie wyraził zgody na granicę. To się i tak skończy w sądzie. Co prawda zrobiłabym co mogę, żeby nie za moje pieniądze.