Bard13 29.06.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Piwnica to rewelacyjna rzecz. Można zrobić kotłownie, pralnio-suszarnie, graciarnie itp. Ja niestety nie mogłem zrobić basenu, tzn piwnicy, bo u mnie woda jes jakieś pół metra poniżej guntu. Kilku niedowiarków wierzyło, że jak zaizolują ściany to będzie sucho a teraz mają gdzie karpie na święta hodować i dzieci uczyć pływać. Żałuję, że nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.06.2004 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Zrobię ,jak Boga kocham zrobię piwniczkę pod tarasem KrzysiekS -DZIĘKI -fajnie jest mieć wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 30.06.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Bard, Twoi sąsiedzi powinni zrobic drenaz, a wszelkie izolacje to tylko dodatek, ot tak, żeby sie cieszyc, ze zrobiono wszystko co mozna było. Gdy jest drenaz, nie ma problemu z wodą, chyba, że faktycznie woda jest stale tak wysoko, a grunty są przepuszczalne, wtedy to faktycznie nie warto z nią walczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 30.06.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Ja tam dopiero szukam działki, ale już wiem że jak nie przyjmie piwnicy to nie będzie moją działką. Projekty też przeglądam pod kątem wprowadzenia podpiwniczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac805 02.07.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Mialem w projekcie piwnice pod polowa domu, ale robie pod calym. Jak sie bawic to sie bawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 10.07.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Witam Mam piwnicę i mam bardzooo wysoki poziom wód gruntowych (ok 60-80 cm pod pow. gruntu) i nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy. Oczywiście mam też drenaż, który pracuje prawie nieprzerwanie od 5 lat. Raz tylko dwa lata temu woda przestała ciec latem. Pytanie czy po następnych 5 latach nie będzie dom osiadać nierówno. Pracujący drenaż powli bo powoli ale przenosi grunt pod spodem i dom osiada nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 10.07.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Nie planuje piwnicy mimo, ze poziom wód gruntowych jest bardzo niski a dotego grunt przepuszczalny. Z prostego powodu : nie mam na nia kasy !!! jesli się ma pieniądze mozna ja budowac, bo pewnie sie zawsze przyda, jesli nie lepiej spasowac. Podam Wam przykład - dla mnie szczyt bezmyslności i... sama nie wiem czego. Obserwuje te "budowe" od 4 lat raz w miesiącu jadąc do teściów. Działka , dość wysoki poziom wód i rozpoczeta budowa... jak za starych "dobrych" lat piwnica wyniesiona 1,5m ponad grunt. Przychodzi jesień, piwnica przektyta stropem i ... ludzie sie wprowadzaja do tej piwnicy. Hmmm mysle sobie może to nie jest glupi pomysl - po co placic za wynajmowanie mieszkania, a moze sprzedali mieszkanie i za te pieniądze beda na wiosne budowac dalej... Minąła zima, z komina leciał dym wiec mieli cieplo, w piwnicznych okienkach 60x60cm pojawiły sie firanki, obok jakieś drewutnie tudzież inne budowle, ale budowa nie posuwała sie naprzód. Mineły 3 sezony i piwnica dalej pozostała piwnicą. I co myslicie ? Przeciez za podobne pieniądze wybudowałby parterówke (pow. zab. tej piwnicy to jakieś 100m2 co najmniej). Szczyt ... czego ? Glupoty, bezmyslnosci i sama nie wiem czego jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.07.2004 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Wwiola, pewnie mieli nadzieję na pieniądze, ale się zawiedli. Kto wie z jakich przyczyn. Nie sądzę, żeby byli szczęśliwi i daleka jestem od krytykowania, bo panicznie się boję, że kiedyś znajdę się w podobnej sytuacji. Hej, a może oni po prostu mają lęk wysokości?! Acha, a co do piwnicy to nie będę miała i żałuję. Bo nie będę też miała strychu i wszystkie graty będą w garażu, albo sobie wybuduję ładną drewnianą szopę. Ale w szopie kotłowni nie zrobię. Chociaż post o upadku babci też dał mi trochę do myślenia. Jednak autorce tematu chodziło chyba o taką małą piwniczkę, coś w stylu ziemianki, jeśli dobrze zrozumiałam. Tam jak będzie ciężko, to już się po prostu nie wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 10.07.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 A ja nie mam piwnicy a BĘDĘ JĄ MIEĆ. Przez cały okres chciałem ją mieć i czytając setki postów dywagujących nad wyborem nie przekonałem się, że nie warto jej mieć. Mam małą dziąłkę oraz dom chce mieć przestronny - mało mebli a wszystkie "potrzebne" rzeczy wylądują w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 29.07.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 mam piwnicę i nie żałuję, pomieszczenie na słoiki, kotłownia, łazienka, gabinet do pracy, wiecie ile musialbym poswięcić parteru żeby to wszystko tam upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 29.07.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 A" jak będzie wojna???" To gdzie się schronicie??? Ja wtedy przerobię piwnice na schron! Wmiescie nie musicie mieć piwnic ( inny styl życia ), ale na wsi i przedmiesciu przyda sie :lol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sss 30.07.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 mam piwnicę i wysoki poziom wód gruntowych - drenaż, studnia i pompa załatwiły temat ale ostatnia burza i opady rzędu 50l /m2 spowodowały zalanie z kratek kanalizacyjnych - pamiętajcie o "zaworach" przeciwburzowych w kanalizacji co do schodów - ludzie, macie domy piętrowe, poddasza i te schody są ok a do piwnicy są zagrożeniem?? nie rozumiem w czasie upałów fajnie wejśc na piwko do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 30.07.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 30.07.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 A" jak będzie wojna???" To gdzie się schronicie??? Ja wtedy przerobię piwnice na schron! Wmiescie nie musicie mieć piwnic ( inny styl życia ), ale na wsi i przedmiesciu przyda sie :lol. Właśnie nie masz racji. Buduję się prawie w centrum i dlatego buduję piwnicę mimo, że mam dużą działkę (1100 m2). Po pierwsze niższe podatki za część gospodarczą niż oddzielny budynek, po drugie będę miał tam kotłownię pralnię, warsztacik i cuś na zapasy mojej kochanej żoneczki, a po trzecie będę miał drugi salon gdzie urządzę jakiś stół do ping ponga albo pokój telewizyjny, albo co mi się spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 02.08.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Nie mam piwnicy i nigdy niechciałam mieć, bo choć jeszcze niemieszkam to wiem i widzę że byłaby mi niepotrzebna.. tylko dodatkowe miejsca na graty których się nieużywa... a tak jest porządek i tylko to jest co nam potrzebne. Spiżarkę będe miała pod schodami, a kotłownię w części technicznej domu. A zresztą dochodzę do wniosku, że jak teraz się mieszczę w pokoju 12 m2 to potem mi 180 m2 powinno wystarczeć na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boni 04.08.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Ja też bardzo chciałabym mieć piwnicę, jak wyglądają formalności dotyczące zmiany pozwolenia, trzeba kupować znów projekt?Ew-ka i jak, masz piwnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 04.08.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 ja nie mam piwnicy, w garażu śpią tylko samochody (nie ma nawet półek), oprócz tego jest jeszcze male pom. gospodarcze i kotłownia/pralnia (ale nie graciarnia). No i strych. Argument, że bez piwnicy wszędzie jest bałagan jakoś mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 01.08.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 u moich rodziców są piwnice i teraz żałują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 03.08.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Nie mam piwnicy i nigdy niechciałam mieć, bo choć jeszcze niemieszkam to wiem i widzę że byłaby mi niepotrzebna.. tylko dodatkowe miejsca na graty których się nieużywa... a tak jest porządek i tylko to jest co nam potrzebne. Spiżarkę będe miała pod schodami, a kotłownię w części technicznej domu. A zresztą dochodzę do wniosku, że jak teraz się mieszczę w pokoju 12 m2 to potem mi 180 m2 powinno wystarczeć na wszystko. myslę podobnie mam spiżarkę kotłownię, garaż schowek pod schodami jeśli miałabym jeszcze piwnicę, to najpewniej zagracona ciągle by była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 03.08.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 ja jeszcze nie mam ale będę miał piwnicę budujemy pod całym domem oprócz garażu, razem jakieś 80 m. Już jest wyznaczone miejsce na kotłownię ze składem opału, pralnię oraz pokój rozrywkowy (bilard, tv, barek itp.). Myślę jeszcze o zrobieniu schowka pod tarasem, a może nawet budy dla psa w tym miejscu. Działka jest dość mała, więc dobrze jest wykorzystać każdy jej fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts