Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sprawia,że wnętrze jest przytulne i sympatycze.

EDZIA

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ludzie ?

ALbo żartujecie (a ja nie czaję) albo się mylicie.

BYł czas, że dużo podróżowałem i często spałem w róznych hotelach. I jedne były barzo przytulne a inne raczej chłodne i wręcz odpychające.

Jestem przekonany że przytulność można wytworzyć w prawie każdym wnętrzu poprzez dobranie kolorów ścian, kolorów i rodzaju firanek czy zasłon (bądź żaluzji, rolet), rodzaju oświetlenia (skrajnie mówiąc żarowe jest o wiele cieplejsze niż jarzeniowe), kolorów i rodzaju mebli i odpowiednią ilością odpowiednich dodatków.

ALe to chyba każdy wie ?

czy aby na pewno musi być ciepło i sympatycznie, są ludzie, którzy źle czują się w takich sympatycznych wnętrzach za to napawają się pustymi płaszczyznami ścian, ich kolorem lub po prostu przestrzenią pustego salonu. Ja należę do graciarzy i boleśnie to odczułem przeprowadzając się z naszego poprzedniego mieszkania po ok 10 latach zbieractwa. Wiele rzeczy w pudłach pojechało do dziadków, a my tymczasem odtworzyliśmy w wynajętym na pół roku mieszkaniu część kolekcji rozmaitego dziadostwa (butelek, dzbanków itp).

Finiszant

Właśnie.

Więc dla każddego coś innego...

Ewa, myśmy na przykład przeglądali wiele czasopism z wnętrzami i takie, które nam się podobało oglądaliśmy dokładniej pod kątem co możemy zastosować w naszym mieszkanku (na razie). I teraz nasze mieszkanko wydaje nam się miłe i przytulne !

A tak poważnie na podstawie moich wakacyjnych podrózy /nie tylko po kraju/ w czasie których odwiedziłam kilka domów prywatnych muszę się znowu Maćku z Tobą zgodzić,że dla każdego coś innego ale pod jednym warunkiem -to coś czyli wystrój wnętrza naszego domu musi zharomizowany z naszą osobowością z naszymi upodobaniami nic na siłę, nic dla szpanu.Wnętrza nie mogą nas przerastać.Warto o tym pamiętać.My musimy pasować do wnętrza i odwrotnie.I taka symbioza sprawia,że dom ma duszę

pozdrawiam Ewa

• 2 weeks później...

Edzia

myślę, że "ciepła i przytulności" nie da się wytworzyć tak od razu (no chyba, że ktos ma znajomego zdolnego architekta wnętrz i duuuzo szmalu :razz: . Można kupić w Castoramie lub LeroyMerlin, są tysiące odcieni i farba NAPRAWDĘ pokrywa jedną warstwą! U mnie zakryła nawet klej po nieudolnie przyklejonej fototapecie :razz: . Gdybyś kupowała z mieszalnika, to niech cię nie naciągną na malowanie dwóch warstw. Dodam tylko, że po pomalowaniu sypialni na kolor "Miodowe Złoto" wszyscy pytali dlaczego zapalam światło w ciągu dnia... :grin:

Pozdrawiam, Kaśka.

Ewa,

zgadzam się. A tyle jest domów, które ludzie urządzają na pokaz dla gości i sąsiadów...

sza, nie do końca miogę się zgodzić. Ciepły i przytulny może być nawet namiot jak się powiesi trochę suszonych kwitatów i odpowiednio oświetli latarką albo nawet rozepnie koszulkę w odpowiednim kolorze, żeby wytworzyć efekt świetlny. Nie trzeba koniecznie dużej kasy!