enedue 28.05.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Jak w tytule, mam trzy finałowe oferty. Jedna bardziej rozbudowana - trzy rekuperatory do wyboru - ONYX DREAM 400 (spr.do 95%,baypas) prod. polskiej cena - 7500zł.(brutto)- KINETIC RekuSentinel B PLUS 400 (spr.do 92%,baypas) prod.angielskiej cena - 6500zł.(brutto).- DOSPEL OPTIMAL 400 (spr.do 92%,baypas ) prod polskiej cena - 5400zł.(brutto). dwie pozostałe to aeris 350 vv luxe, a kolejna nieokreślony bliżej Nobilaton Mitsubishi. Co moglibyście mi poradzić w związku z wyborem? Będzie reku - rurowe, oferta wszędzie podobna 7, 5 - 8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.05.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Jak w tytule, mam trzy finałowe oferty. Jedna bardziej rozbudowana - trzy rekuperatory do wyboru - ONYX DREAM 400 (spr.do 95%,baypas) prod. polskiej cena - 7500zł.(brutto) - KINETIC RekuSentinel B PLUS 400 (spr.do 92%,baypas) prod.angielskiej cena - 6500zł.(brutto). - DOSPEL OPTIMAL 400 (spr.do 92%,baypas ) prod polskiej cena - 5400zł.(brutto). dwie pozostałe to aeris 350 vv luxe, a kolejna nieokreślony bliżej Nobilaton Mitsubishi. Co moglibyście mi poradzić w związku z wyborem? Będzie reku - rurowe, oferta wszędzie podobna 7, 5 - 8 tys. Skąd taj wysokie ceny? A Euros, Laria czy najnowsze Air pack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.05.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 ... Będzie reku - rurowe, ... Co to "reku rurowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 28.05.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 pomyliłam z GWC, ruła w ziemi, cytuję z wykonawcy"GWC - (gruntowy wymiennik ciepła ) (jako opcja dodatkowa) - przy zastosowaniu rury ciągłej GEO (antybakteryjnej i antystatycznej) o dł.40mb,gł.do 1,5m - cena z wykopem i materiałami - 7600zł." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.05.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 pomyliłam z GWC, ruła w ziemi, cytuję z wykonawcy "GWC - (gruntowy wymiennik ciepła ) (jako opcja dodatkowa) - przy zastosowaniu rury ciągłej GEO (antybakteryjnej i antystatycznej) o dł.40mb,gł.do 1,5m - cena z wykopem i materiałami - 7600zł." To taniej zrobić pompę ciepła z chłodzeniem i grzaniem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.05.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 pomyliłam z GWC, ruła w ziemi, cytuję z wykonawcy "GWC - (gruntowy wymiennik ciepła ) (jako opcja dodatkowa) - przy zastosowaniu rury ciągłej GEO (antybakteryjnej i antystatycznej) o dł.40mb,gł.do 1,5m - cena z wykopem i materiałami - 7600zł." tyle to ja wiem, chodziło mi o to żeby cię naprostować z pomyłką swoją drogą, ten wykonawca nieźle cię zjechał na tym GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 28.05.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 jeszcze mnie nie zjechał…znaczy za drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.05.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Tyle yo kosztuje, ale nie ma sensu ekonomicznego przy współczesnych centralach. Taniej i skuteczniej jest chłodzić klimą. I dogrzewa tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.05.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 mogłabym prosić o jakieś poglądowe linki?Akurat tego tematu nie rozgryzałam, a czas zaczyna naglić.Mam zaplanowane grzejniki listwy firmy Atlantic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.05.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 mogłabym prosić o jakieś poglądowe linki? Akurat tego tematu nie rozgryzałam, a czas zaczyna naglić. Mam zaplanowane grzejniki listwy firmy Atlantic. Aktualnie moi "robią" dom na grzejnikach Noirot i matach elektra, a chłodzenie i grzanie z Mitsubishi (kanałówka) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.05.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 a po co jednocześnie grzejniki i grzanie dodatkowe owym Mitsubishi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.05.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 a po co jednocześnie grzejniki i grzanie dodatkowe owym Mitsubishi? Pompa ciepła chłodzi. Chodzi o komfort letni z domach izolowanych zaczyna stanowić to problem. Coraz więcej ludzi pracuje w domu i coraz to jesteśmy starsi. Duży upał + sędziwy wiek, to nie jest dobra kombinacja. Współczesne pompy ciepłą też grzeją. Z 1kWh na sprężarce uzyska Pan w sezonie grzewczym 4kWh . Czyli 4 razy taniej niż grzejnikami. Koszt takiego Mitsubishi na omawiany dom to 6500zł brutto 23%. Koszt kanałów i kolektora to 2000-3000zł . Grzejniki robią za "doprecyzowanie" temperatury i w przyszłości, w razie awarii pompy ciepłą ( co po latach może mieć miejsce ) bezproblemowego poczekania na serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts