Kamienios 28.05.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Witam, Mam pytanie, w jaki sposób wywiercić dziurę wiertnicą, ale nie na wylot?Wwiercenie się wiertnicą tworzy tylko okrągły otwór, ale nie da się wyciągnąć tego co wewnątrz bo wciąż nie jest odcięte od spodu. Chodzi o takie wykonanie jak tutaj:http://wolmar.com.pl/index.php?strona=system_montazu_slupkow Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 28.05.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 W jakim materiale? Do otworu nie na wylot raczej trzeba użyć czegoś w rodzaju frezu. Ewentualnie, jeśli materiał na to pozwoli, wejdź otwornicą na żądaną głębokość, to co zostanie ponawiercaj dosyć gęsto i delikatnie wyjmuj/wybijaj. Z tym, że "dno" otworu w takim przypadku idealne nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 28.05.2014 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Balkon Czyli najpierw płytki, potem wylewka, potem styropian a na koniec żelbet. Dno nie musi być gładkie. Chce zrobić otwór aby obsadzić kotwę słupa drewnianego. Wiem, że z udarem wiercić nie można, więc chciałem koronką dziurę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.05.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Pomysł dobry, ale przy wyciąganiu środka gdzie później chcesz zakotwić słup namachasz się młotkiem lub lekką wiertarką udarową z młotem. Najgorzej jak dojdziesz do żelbetu.Nie wiem, czy nie będziesz musiał co jakiś czas przerywać pracy koronką, odpylać i skuwać po kawałku. Boję się o to, że będzie bicie na wiertarce. Rąk nie połamie ale będzie szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.05.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ja akurat chciałem koronką przewiercić się na wylot, przez podmurówkę płotu. Koronka ma jakieś 5-7 cm głębokości więc też musiałem wykuwać urobek. Nie było z tym najmniejszego problemu, dobry cios ostrym przecinakiem pod kątem i ładnie się łupało. Dno też można bardzo ładnie wyprofilować. Natomiast zastanawiam się co do samego pomysłu, taka operacia zniszczy hydroizolację. Zazwyczaj poleca się mocowanie tralek do czoła tarasu na wklejane szpilki stalowe. Co prawda to balkon i zapewne pod spodem nic nie ma i hydroizolacja jakoś mega istotna nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 29.05.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Cześć, To balkon. Pod spodem nic nie ma. Hydroizolacja jest tylko po to aby odprowadzać wodę i zmniejszyć ryzyko pęknięcia płytek i rozwalenia balkonu co jest niemniej istotne. Ale czytałem, że jak pręta się potem zakotwi na kotwę chemiczną to jest to mocowanie wodoszczelne. Więc daje kotwę od dna dziury do kleju pod płytkami. A na górę silikon. Własnie zastanawiam się czy kotwe obsadzać tak żeby w razie czego można za pare lat ręką dotrzeć i wymienić silikon (kotwa wyżej) czy tak, że spób kotwy na samych płytkach się oprze. Teraz dam silikon, i przyspawam kotwe do pręta, ale poem nie będe miał jak serwisować silikonu. Chyba lepiej zostawić przestrzeń? Gorzej wygląda, ale łatwiej naprawić za pare lat jak coś? Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.05.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jeśli dasz silikon i przyspawasz kotwę to z racji braku dostępu dałbym zamiast silikonu uszczelniacz taki jak daje się przy obróbce np. kominów. Wokół komina daje się taki "lepik" i na to np blachę + wkręty. Nie wiem jak to się nazywa, bo nie używam ... podpytaj na dziale z dachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts