Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chropowata ława fundamentowa

Salah

Recommended Posts

Witam

Nie zrobiliśmy przecierki ławy zaraz po wylaniu [ teść mądra rada tak kazał ] i teraz mamy klops mały bo nie bardzo jest jak dać papę jako izolację poziomą bo przez te nierówności i ostre krawędzie poprzebija się papa,

Z tego co się dowiedziałem to są takie oto rozwiązania :

- wyszlifować mechanicznie nierówności [ strasznie dużo roboty 100mb ławy ]

- dać jakąś zaprawę wyrównującą

- dać po prostu zaprawę taką jak się muruje bloczek

- wymurować jedną warstwę bloczka i na niej dać papę czyli izolacja będzie od drugiego bloczka

która wersja będzie najlepsza ? ponoć ta ostatnia

jednak zdecydowałem już że będzie papa na drugim bloczku , ma to w sumie wiele pozytywów :) znacznie łatwiej i skuteczniej jest odizolować się poziomo niż na pierwszym bloczku na ławie.

Natomiast walczę co dać na izolację pionową :/ i jaki klej do XPS .

fighter1983 czytając twoje rady rezygnuję z foli kubełkowej bo to faktycznie bezsens ,ale czy jakieś stworzonka [ dom na polu masę nornic kretów ] nie zamieszkają mi w XPSie ? jak nie dam nic ?

• 1 year później...
mozna jeszcze zastapic pape szlamem cementowym typu: Schomburg Aquafin 1K lub Ceresit CR65.

Odświeżam temat bo mam ten sam problem.

Co do tego Cersanitu to według specyfikacji beton musi mieć minimum 3 miesiące, nikt raczej tyle czekał nie będzie, a w ogóle to mnie te szlamy raczej nie przekonują.

Czy ta niezatarta ława to jest w ogóle taki duży problem? Szukam czegoś na ten temat ale wpadłam tylko na dwa wątki z których jednak nic nie wynika. A domyślam się że laicy potrafią robić z igły widły. No więc jak? Fundament mam nie zatarty, laliśmy ze znajomymi, niby Oni się na tym znają, ale betoniarka miała 3 godziny opóźnienia a im widocznie się spieszyło :/ i tak wyszło, a ja się nie przygotowałam. Chce położyć folię jako izolację poziomą, grubość zdaje się 2 mm, czy ta chropowatość to będzie problem? Ława została przeciągnięta jedynie deską po szalunku dla wyrównania poziomu.

Odświeżam temat bo mam ten sam problem.

Co do tego Cersanitu to według specyfikacji beton musi mieć minimum 3 miesiące, nikt raczej tyle czekał nie będzie, a w ogóle to mnie te szlamy raczej nie przekonują.

Czy ta niezatarta ława to jest w ogóle taki duży problem? Szukam czegoś na ten temat ale wpadłam tylko na dwa wątki z których jednak nic nie wynika. A domyślam się że laicy potrafią robić z igły widły. No więc jak? Fundament mam nie zatarty, laliśmy ze znajomymi, niby Oni się na tym znają, ale betoniarka miała 3 godziny opóźnienia a im widocznie się spieszyło :/ i tak wyszło, a ja się nie przygotowałam. Chce położyć folię jako izolację poziomą, grubość zdaje się 2 mm, czy ta chropowatość to będzie problem? Ława została przeciągnięta jedynie deską po szalunku dla wyrównania poziomu.

Kasę planowaną na położenie na niezatartej ławie fundamentowej 2 mm folii przeznacz na: kosmetyczkę lub fryzjera - efekt izolacji p/wilgociowej będzie identyczny a Ty zyskasz na samopoczuciu zdecydowanie więcej.