Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Odrazu na wstepie chciałbym sie przywitać z szanownym forum :) Mam taki problem , a moze to nie problem lecz poprostu nie wiedza :) Musze tzn proszono mnie abym to uczynił , ścianę dzieląca mój duży pokój z sąsiadki pokojem. Fakt faktem robię teraz duży remont i sam od siebie nie chcialbym aby sasiadka musiała słuchać tego że oglądam film wojenny na kinie domowym :) Sprawa jest prosta chciałbym od swojej strony wyciszyc ścianę aby dzwięk nie przeniosił się do niej w dużej ilości.

Jako że miejsca na stworzenie konstrukcji nie mam za wiele, musze myślec nad róznymi rozwiązaniami.

1. Wełna akustyczna SILENT WOOL TW1-E + stelaz + plyta KG

2. Korek + stelaz + KG

3. Wyciszenie panelami aktustycznimi + KG

4. inne ?

Podobno trzeba zastosować wibrolizatory lub ewentulanie uzyć czegos pod kolki.

Pytanie czy uzycie np, podkladek sprezynowych oraz filcowych podkladek miedzy stelazem a kolkiem da cokolwiek czy szkoda zachodu ?

Wiem ze nie wycisze tej sciany za bardzo jednak chcialbym aby nie bylo to dla tej kobiety uciazliwe jak wpadna koledzy na "piwko"

Dzieki za odpowiedz

Witam,

sama wełna i korek to raczej za mało. Ja wykonuję to w opcji panelami na bazie gumy 2 cm, stelaż i podwójna płyta kg. Oczywiście przed ścianka odizolowana na całym obwodzie. Grubość całości to około 10 cm, ale można to zrobić i mniejszą grubością.

Dzień dobry,

w tym celu polecamy izolację ustrojem tłumiącym z wełną ROCKWOOL.

Wyczerpujące informacje na ten temat znajdzie Pan w poniższym pliku PDF.

KLIKNIJ!