Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zlecać projekt instalacji wod-kan na etapie projektu architektonicznego domu?

Mikolaj5

Recommended Posts

Witajcie,

Dylemat jak w temacie. Jestem na etapie przygotowania indywidualnego projektu domu. W miarę powstawania projektu architektoniczno-konstrukcyjnego budynku zostaną przygotowane projektu ogrzewania i wentylacji. Projekt instalacji elektrycznej widział bym dopiero, kiedy stanie stan SSO i będzie też przygotowany projekt instalacji elektrycznej (wiemy co gdzie podłączamy, oświetlamy itd.).

Zastanawiam się czy jako wstępną dokumentację przygotować projekt wod-kan? Czy dopiero na dalszym etapie? Czy projekt ten może zaważyć na aspektach konstrukcyjnych i funkcjonalnych budynku?

Oczywiście , że na etapie projektu architektonicznego. Podejścia do mediów robisz na przed stanem zero. Podejścia - na etapie SSZ. Nie wiem dlaczego nie zamierzasz robić również elektryki. To nie tylko "pstryczki", ale wejście instalacji ze wewnętrznej, skrzynka etc. Projekt, ktory składasz do PnB powinien mieć wszystkie instalacje, bo jak zaczniesz budowę to będzie za późno.

Do PnB nie muszę mieć żadnego z projektów instalacji (sytuacja w moim starostwie).

Dla przykładu instalacja elektryczna - wejście i skrzynka zostaną zaplanowane (z grubsza) na etapie projektu architektonicznego. W moim przypadku będę również korzystał z pomocy architekta wnętrz. Projekt wykonawczy (wnętrz) powstaje dopiero na etapie SSO (kwestie wymiarów i pewnie ewentualnych zmian wstępnej koncepcji przez inwestorów). Tak więc dopiero na tym etapie co do centymetra oznaczane są punkt świetlne, pstryczki itd.

Nie piszę o tym czy masz czy nie masz obowiązku mieć projektów do PnB , ale dla własnego dobra lepiej, gdy będziesz je miał.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałam powyżej, bo mam wrażenie, że piszemy o dwóch różnych rzeczach.

Również korzystałam z architekta wnętrz, ale pracę z nim zaczęłam na rok przed wbiciem łopaty.

Dzięki temu nie miałam problemu z odpowiedziami poszczególnym ekipom : gdzie poziom zero, jak wysoko będzie poziom podłogi ani gdzie kończy się taras. Wiedziałam, gdzie mają być otwory w stropie na zrzutnie bielizny, na jakiej wysokości parapety i gdzie wyprowadzenia do wody na ogród oraz gdzie wyjście oświetlenia ogrodu. I wiele, wiele innych. Ale projekt wykonawczy wnętrz ( wraz z doborem materiałów) miałam gotowy na etapie stanu "kopanie fundamentów".

Na etapie fundamentów musisz wiedzieć gdzie, w którym miejscu wejdą media do domu, bo musisz je tam poprowadzić. Bez projektu to jakaś pomyłka raczej będzie :) Nie wyobrażam sobie zaczynać budowy bez projektów instalacji. Szczególnie, że masz uzgodnienia z ZUD, więc pewne rzeczy się da przeprowadzić a inne nie. I pewne kolidujące drogi przyłączy mogą nieźle zdemolować założenia.

Określanie co do centymetra gdzie punkty świetlne to pikuś w porównaniu z określaniem gdzie Ci wyjdzie woda, a gdzie kanaliza. A o to czy jest co do centymetra martwi się architekt przy nadzorze na budowie, pilnuje wykonawców i weryfikuje z nimi założenia w projekcie, gdy to konieczne. Ale ma projekt, żeby go pokazać wykonawcom.

Edytowane przez Nefer

Myślę że warto zrobić projekt instalacji wodno-knanalizacyjnej. Na etapie fundamentów wypada zrobić podejścia kanalizacyjne i dobrze by było wiedzieć gdzie poprowadzić trasę kanalizacji, żeby potem uniknąć ew przeróbek i kosztów niepotrzebnych, zazwyczaj kanalizację robi się przed chudziakiem.

Projekty instalacji warto robić również z innego względu, mianowicie masz teraz aktualną mapę do celów projektowych a jak będziesz robić pozostałe dokumenty np. za 1 rok/ 1,5 roku to może się okazać że na etapie uzgadniania dokumentacji projektowej (ZUD) stwierdzą, że masz nieaktualną mapkę i wyślą Cię do geodety. Właśnie to przerabiam:bash:

Zgadza się. Z ZUD uzgadnia się projekt przyłącza (nie wczytałem się dobrze w Twoje pytanie). Mając projekt teraz możesz porobić np. przepusty w stropie pod kanalizację chociaż z tym jest różnie bo ja zrobiłem inaczej niż w projekcie więc mi się to nie przydało.

• 2 months później...

ja sądze że robienie projektów instalacji na etapie projektu to pieniądze wyrzucone w błoto , ja miałam zrobione wszystkie projekty a potem i tak wykonawcy wcale się na te projekty nie patrzyli

hydraulicy powiercą sobie wszystko w stropach tam gdzie się chce, najpierw spytają gdzie jakie urządzenia inwestor chce i doradzą

elektryk przejdzie się po domu z inwestorem i zapyta gdzie się chce gniazdka ( i coś doradzi )

miałam projekt wentylacji mechanicznej a firma która go robiła i tak zrobiła swój projekt

do pnb potrzebne tylko którędy do domu dochodzi woda , prąd i gaz i gdzie ścieki wychodzą , to co w środku spokojnie można sobie zaplanować po sso , przejdzie się człowiek po domu i wtedy lepiej zaplanuje , coś tam sobie pomierzy , poustawia meble na niby z kartonów