Brzeszczot_33 29.05.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zamierzam zakupić działkę, myślę że znalazłem tą wymarzoną. Tylko jest jeden problem, czy są to tereny podmokłe? Z mapki wynika że w okolicach jest kilka stawów. Co mogę się spodziewać po tych gruntach? Zamierzam kupić działkę nr 1, ew. nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.05.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Popatrz co tam rośnie, jak wygląda działka wiosną, jak zimą, jak kiedy leje. Oczywiście jak się ma worek pieniędzy a serce nie sługa, zawsze można zbudować dom na studniach, palach. jest wiele możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Koleżanka ma rację - szczególnie teraz w tym roku co się tam dzieje - zapewne i tam są opady.Natomiast jeśli się zdecydujesz, lepsza chociaż bardziej nachylona jest działka nr 2. Wg mapki dodatkowo należy wywnioskować, że nim u Ciebie będzie mokro to innych już zatopi, ale to żadne pocieszenie bo mapka jest zbyt mała(mały obszar terenu obejmuje)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 29.05.2014 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Przesyłam większą mapkę: Oraz zdjęcia terenu, krajobrazu: Na co zwrócić dokładnie uwagę? Po czym co mogę poznać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.05.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zwróć uwagę na rośliny: trzciny? Pałki? inne lubiące wodę ? Weź łopatę i wykop dół. na sztych - dwa. Zobacz czy zbiera się woda. Dowiedz się w gminie czy to nie są tereny zalewowe (lub wysokiej wody gruntowej). Jesli masz poważne zamiary - zrób badanie gruntu - kilka stów, a odpowie Ci na wszystkie problemy - kilka odwiertów i będziesz mieć pełną wiedzę. Oczywiście o ile zgodzi się właściciel. Możesz mu najwyżej później te badania zostawić. I podstawa - pogadaj z sąsiadami - sklep, przystanek, kościół - zapytaj ludzi czy tam jest mokro czy nie. To najprostsze rozwiązania. na zdjęciach wygląda, że to niezła górka jest, więc raczej nie powinno być problemu, ale "na oko" to chłop w szpitalu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 29.05.2014 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dziękuję za informację, jutro (a właściwie już dziś) zamierzam się wybrać w okolice i czegoś się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.05.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Mam nadzieję, że Twoje obawy okażą się nieuzasadnione. Powodzenia.Aaaa popatrz czy domy w okolicy są podpiwniczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 29.05.2014 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dziękuję za wskazówki Też mam taką nadzieję że obawy są nieuzasadnione. A wzięły się one stąd, że projektowana jest obwodnica w okolicy i na mapie zaznaczyli ten obszar jako torfowisko, chociaż w piśmie mieszkańców sprzeciwiających się budowie tej drogi jest napisane że mylnie określają te tereny jako torfowiska. A na szczycie górki, co nie widać na zdjęciach jest wykop, fundamenty są już zrobione, one dużo mogą też powiedzieć (chociaż to szczyt górki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.05.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Są fundamenty? A PnB ? Projekt? Może coś w nich jest (w warunkach)? Popatrz na te fundamenty - przyjrzyj im się o ile możesz. Czy nie ma gdzieś wilgoci.P.s. ja bym nie robiła badań na górce, ale niżej - tam, gdzie planujesz drogę dojazdową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.05.2014 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Są wylane fundamenty czy ja tam się mówi, jeszcze nie jestem rozeznany w nazewnictwie budowniczym Jest po prostu najniższy punkt budynku zrobiony. Co to za skrót PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.05.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Pozwolenia na budowę obecnie nie ma. Jest w trakcie ustalania. Podobno ustawę pod koniec marca ustalono, a że zanim wejdzie w życie to trochę ma to potrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Czekaj, czekaj, ale te fundamenty powstały na podstawie PnB. Jesli nie - to masz samowolę budowlaną. Poważnie więc obniżają cenę działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.05.2014 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Przepraszam, pomyliło mi się to z Zagospodarowanie PrzestrzennymTe fundamenty są na działce przy drodze, chyba z 3 działki obok.Zrobię im zdjęcie i może będzie coś po nich można określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Pogadaj z właścicielem fundamentów. Będzie widział co się działo jak kopał. Może robił badania gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.05.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Mam nadzieję że spotkam właściciela tej działki z fundamentem. A jak to jest z WNIOSEK O WYDANIE DECYZJI USTALAJĄCEJ WARUNKI ZABUDOWY? Jest on bezpłatny? Bo w internecie tak wyczytałem, ale teraz patrzę na stronie urzędu że są jakieś opłaty za złożenie wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Ja mieszkam już 6 lat Ale chyba jakieś tam nieduże pieniądze się płaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.05.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) No to już troszkę czasu minęło Porobiłem trochę zdjęć jak dzisiaj byłem, są jakieś nowe wykopy na jakieś ponad 3 metry na działce obok, co widać na zdjęciu, chyba nie jest źle. Zrobiłem zdjęcie również fundamentów, które są na szczycie górki. Czy dziura którą widać na zdjęciu jest po badaniach geologicznych? Czy po prostu coś innego tutaj było? Udało się też pogadać z innymi właścicielem działki, zaczynał akurat budowę, a dokładniej koparkę miał na działce. Z rozmowy wynika że teren to głównie glina, więc nie jest tak źle chyba Edytowane 30 Maja 2014 przez Brzeszczot_33 Rozmieszczenie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.05.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Ta dziura nie jest po badaniach geologicznych Badanie się robi wkręcając rurę na minimum 4 metry. Zostaje malutki otwór. To ktoś wykopał łopatą Ta woda w tym wielkim wykopie nie wygląda zachęcająco. Ławy pływają. Co tam będzie ? Wieżowiec ? Glina to nie jest super grunt. Zatrzymuje wodę, to grunt nieprzepuszczalny. Ale jeśli będziesz budował na górce to woda spłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 01.06.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Hmmm, co tam będzie to dokładnie nie wiem, ale podobno na tych działkach mogą być tylko domki jednorodzinne A jak wygląda oczyszczalnia ścieków na takich terenie? Jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts